Τρώμε με βάση τα όσα αισθανόμαστε;


Τρώμε με βάση τα όσα αισθανόμαστε;

“Πόσες φορές δεν έχουμε «ξεσπάσει» στο φαγητό επειδή είμαστε στεναχωρημένοι ή στρεσαρισμένοι;

Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τη χαλάρωση και αποτελούν την άμεση και αυθόρμητη λύση και παρηγοριά για την κούραση, τα καθημερινά προβλήματα, την απογοήτευση. Οι κλινικοί ψυχολόγοι αναγνωρίζουν ότι το υποσυνείδητο παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς τις «δύσκολες» μέρες αναζητούμε τρόφιμα που παραπέμπουν σε ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις, σχετικές με αγαπημένα πρόσωπα.

Οι «κακές» συνήθειες που γίνονται τρόπος ζωής…
Σε περιόδους απογοήτευσης, ανασφάλειας και έντονης μελαγχολίας παρατηρούνται αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Έτσι το άτομο αποκτά συνήθειες όπως κάπνισμα, κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ, που δυσχεραίνουν την υγεία του και κάνει λανθασμένες διατροφικές επιλογές οι οποίες οδηγούν σε αύξηση ή σε απώλεια βάρους.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η κατάθλιψη είναι ψυχικές καταστάσεις που οδηγούν σε έξαρση των διατροφικών διαταραχών: νευρική ανορεξία, βουλιμία.
Όταν το άτομο αισθάνεται έντονη στεναχώρια και στρες, τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης μειώνονται και αναζητά τρόφιμα τα όποια αυξάνουν την έκκρισή της.
Έτσι υπάρχει έντονη επιθυμία για μακαρόνια, πατάτες, σοκολάτα, κέικ, πίτσα, που επιστημονικά πλέον μας ανεβάζουν τη διάθεση.

Η πολύ δουλειά «τρώει» το αφέντη…
Σύμφωνα με φινλανδική μελέτη, παρηγοριά στο φαγητό φαίνεται πως αναζητούν οι γυναίκες ηλικίας από 30 ως 55 ετών, σε περιόδους στρες και επαγγελματικής εξουθένωσης.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι γυναίκες εκείνες που ανέφεραν ότι νιώθουν επαγγελματικά εξουθενωμένες είναι πιθανότερο να καταφεύγουν στο πολύ φαγητό όταν έχουν άγχος ή είναι πεσμένες ψυχολογικά αντί απλώς να τρώνε όσο πεινούν.

Ήταν δηλαδή πιο επιρρεπείς στο να τρώνε «ακατάσχετα», έχοντας την αίσθηση της ανικανοποίητης πείνας.
συναισθηματικη υπερφαγια

Το “συναισθηματικό φαγητό” είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες για την εκδήλωση υπερφαγίας και την εμφάνιση διαταραχής βάρους, σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Η συναισθηματική λήψη φαγητού γίνεται όλες τις ώρες της ημέρας, με συνηθέστερες τις ώρες μετά το μεσημεριανό γεύμα και κυρίως το βράδυ (βραδινή υπερφαγία).

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.))  Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic
Τηλ.: 22 256752
Email: info@mydietspot.com
www.mydietspot.com

Tags Διατροφή, φαγητο, ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ, στρες, ΞΕΣΠΑΩ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4776 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2845 s // Total time: 2.7621 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X