Ψηλές θερμοκρασίες και σκόνη απο τη Σαχάρα


Ψηλές θερμοκρασίες και σκόνη απο τη Σαχάρα

Η  υψηλή ατμοσφαιρική πίεση με ομαλό βαρομετρικό πεδίο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με ζώνη χαμηλής πίεσης στην Κεντρική Μεσόγειο επιτρέπει την πρώτη πρώιμη «εισβολή» θερμών αερίων μαζών στην Κύπρο από την περιοχή της Σαχάρας από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον κλιματολόγο-γεωγράφο Ανδρέα Χριστοδούλου.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη (16.2.) η ατμοσφαιρική πίεση θα βρίσκεται στα 1025mb ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά για να φτάσει τα 1015mb την Παρασκευή (18.2) παραμένοντας στα ίδια περίπου επίπεδα το σαββατο-κυρίακο (20-21.2).
Οι Καιρικές συνθήκες: Σαν αποτέλεσμα της ασυνήθιστης συνοπτικής κατάστασης, που θα επικρατεί στην Κύπρο μέχρι την επόμενη Κυριακή (21.2), θα έχουμε ξηρό, κυρίως αίθριο καιρό με περιόδους αυξημένων υψηλών νεφώσεων και θερμοκρασίες πολύ πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή και πολύ κοντά σε επίπεδα ρεκόρ– χαρακτηριστικά στη Λευκωσία μέχρι τους 27C (κανονική στους 16C)! Επίσης, λόγω της μεταφοράς σκόνης από την περιοχή της Σαχάρας, κυρίως από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή, τοπικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ανοδική πορεία τη Δευτέρα και Τρίτη, θα σταθεροποιηθεί στην συνέχεια από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή ενώ θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση το σαββατοκυρίακο (20-21.2).

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα  ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος σε όλες τις περιοχές με σημαντική ηλιοφάνεια και ασθενείς ανατολικούς ανέμους.
Την Τρίτη θα επικρατήσει και πάλι κυρίως αίθριος  με αυξημένες υψηλές νεφώσεις και ασθενείς ανατολικούς ανέμους.
Την  Τετάρτη και Πέμπτη ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος μέχρι μερικώς συννεφιασμένος με αυξημένες υψηλές και μέσες νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα λόγω της μεταφερόμενης από ερημικές περιοχές σκόνης με ανέμους νοτιοανατολικούς-νοτιοδυτικούς ασθενείς μέχρι τοπικά μέτριους.
Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με περιορισμένες νεφώσεις τις μεταμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και τις κεντρικές πεδιάδες και ασθενείς μέχρι μέτριους νοτιοδυτικούς ανέμους.

Το Σάββατο και την Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αυξημένες νεφώσεις την Κυριακή που στα δυτικά πιθανόν να φέρουν ελαφρές βροχές.

Θερμοκρασίες: Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε επίπεδα πολύ πάνω από τα κανονικά όλη τη βδομάδα. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε ανοδική πορεία τη Δευτέρα και Τρίτη, θα σταθεροποιηθεί  στη συνέχεια από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή ενώ θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση το σαββατοκυρίακο.
Συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια θερμοκρασία καθ’ όλη τη βδομάδα θα βρίσκεται σε θετική απόκλιση από 3 μέχρι και, κατά τόπους, 8 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές για την εποχή. Η θετική απόκλιση θα είναι μεγαλύτερη στις κεντρικές πεδιάδες και τις ημιορεινές-ορεινές περιοχές.

Πιο συγκεκριμένα, στην κεντρική πεδιάδα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 20C την Κυριακή μέχρι 27C την Τετάρτη και Πέμπτη ενώ οι ελάχιστες από 9C το Σάββατο και την Κυριακή και 13C την Πέμπτη.
Στα ανατολικά και βόρεια παράλια  οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρίσκονται μεταξύ 19C τη Δευτέρα και 23C την Τετάρτη-Πέμπτη ενώ οι ελάχιστες θα είναι μεταξύ 10C την Κυριακή και 14C την Πέμπτη.
Στα νότια και δυτικά παράλια οι μέγιστες θα κυμαίνονται μεταξύ 21C τη Δευτέρα και 25C από την Τετάρτη-Πέμπτη ενώ οι ελάχιστες μεταξύ 10C τη Δευτέρα και 16C την Πέμπτη.

Τέλος, στις ψηλότερες ορεινές περιοχές, στα 1250μ, οι μέγιστες θα βρίσκονται μεταξύ 10C την Κυριακή και 18C την Τετάρτη-Πέμπτη. Αντίστοιχα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 5C την Κυριακή και 11C την Πέμπτη.

Πεδίον ανέμων: Λόγω της συνοπτικής κατάστασης οι άνεμοι δεν θα υπερβούν σε ένταση τα 4-5Βf στη διάρκεια της βδομάδας. Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη θα επικρατούν ασθενείς μέχρι μέτριοι άνεμοι 1-4Βf από ανατολικές - νοτιοανατολικές διευθύνσεις. Την Παρασκευή οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ενώ το σαββατοκυρίακο θα είναι δυτικοί-βορειοδυτικοί. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατεί άπνοια σε πολλές περιοχές της κεντρικής πεδιάδας καθώς και στο πάτωμα των ορεινών κοιλάδων.

Υγρασία: Οι απόλυτες τιμές υγρασίας θα είναι παραμείνουν ψηλές στη διάρκεια της βδομάδας άνκαι η σχετική υγρασία τις μεταμεσημβρινές ώρες θα είναι μάλλον χαμηλές. Οι συνθήκες αυτές θα ευνοούν τη δημιουργία τις μεταμεσονύκτιες και πρωινές ώρες τοπικής ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης σε απάνεμες περιοχές της κεντρικής πεδιάδας και τα πατώματα ορεινών κοιλάδων. Δεν θα παρατηρηθεί παγετός αέρος ακόμη και στις ψηλότερες περιοχές του Τροόδους. Ο παγετός εδάφους θα επηρεάσει τις ψηλότερες ορεινές περιοχές πάνω από 1500μ από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Σταδιακά το όριο παγετού εδάφους θα κατεβεί το σαββατοκυρίακο στα 1200μ με την πτώση των ελάχιστων θερμοκρασιών.

Ανάγκες θέρμανσης: Θα επικρατούν σε όλες τις περιοχές της Κύπρου θερμοκρασίες ψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή. Συνεπώς και οι ανάγκες για θέρμανση  θα είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αναμενόμενες για την εποχή διαφοροποιημένες σύμφωνα με την τοποθεσία. Στις παραλιακές περιοχές καθώς και περιοχές του εσωτερικού αυτές οι ανάγκες θα βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα  ενώ στις ορεινές περιοχές, οι ανάγκες θα είναι από μικρές μέχρι μέτριες ανάλογα με το υψόμετρο.

Οι Ημερο-Βαθμοί Θέρμανσης - ΗΒΘ - (Heating degree days)*(HDD) στα νότια παράλια, Λεμεσό, το εβδομαδιαίο σύνολο θα είναι 0.5 ενώ  στη Λευκωσία  το εβδομαδιαίο σύνολο  θα είναι 0. Στις χαμηλότερες ορεινές κοινότητες, όπως η Κακοπετριά στα 700μ, οι ΗΒΘ θα κυμανθούν από 0 μέχρι 5 με εβδομαδιαίο σύνολο 13.5, ενώ στις ψηλότερες ορεινές κοινότητες, όπως οι Πάνω Πλάτρες στα 1250μ, η αντίστοιχη διακύμανση θα είναι μεταξύ 0.5 και 7.5 και το εβδομαδιαίο σύνολο 25.

Γενικά και η τρίτη βδομάδα Φεβρουαρίου 2016 θα χαρακτηρίζεται από ψηλές θερμοκρασίες και πολύ μειωμένες παντού ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση σε σχέση με το μέσο όρο.

Άλλες κλιματιμκά - σχετιζόμενες παραμέτροι

Μόλυνση της ατμόσφαιρας
Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης θα είναι αυξημένα όλη τη βδομάδα λόγω των γενικά ασθενών μέχρι μέτριων ανέμων που θα επικρατούν. Τα επίπεδα σκόνης θα είναι ψηλότερα της κριτικής τιμής των 50mg/m3 για σωματίδια με διάμετρο κάτω από 10μm όλη τη βδομάδα με τις ψηλότερες τιμές να σημειώνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη λόγω της μεταφοράς σκόνης από ερημικές περιοχές λόγω των νοτίων ανέμων. Σημαντική πτώση στα επίπεδα των σωματιδίων σκόνης από το Σάββατο με τη στροφή των ανέμων σε βορειοδυτικούς.

Ορεινές κοινότητες: Δεν αναμένονται προβλήματα. Ο παγετός εδάφους θα επηρεάσει τις ψηλότερες ορεινές περιοχές πάνω από 1500μ από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή. Σταδιακά το όριο παγετού εδάφους θα κατεβεί το σαββατοκυρίακο στα 1200μ με την πτώση των ελάχιστων θερμοκρασιών.                                                                                                                                                                 

Δρόμοι. Πολύ καλές συνθήκες στους δρόμους των ορεινών-ημιορεινών περιοχών όλη τη βδομάδα. Στις υπόλοιπες παράλιες περιοχές και την κεντρική πεδιάδα η κατάσταση των δρόμων θα είναι από πολύ καλή μέχρι εξαίρετη. Κάποια προβλήματα λόγω περιορισμένης ορατότητας στο οδικό δίκτυο περιοχών που θα επηρεαστούν από την αυξημένη σκόνη την Τετάρτη και Πέμπτη.

Καιρός στις παραλίες
Πολύ καλές μέχρι εξαίρετες συνθήκες σε όλες τις παραλίες της Κύπρου, λόγω του κυρίως αίθριου καιρού, της αυξημένης ηλιοφάνειας, των ασθενών μέχρι μέτριων ανέμων και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών.

Οι συνθήκες της θάλασσας για ναυτιλομένους είναι γενικά πολύ καλές.  Περιορισμένος σ’ όλες τις δασικές περιοχές, είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Tags κυπρος, ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1885 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3349 s // Total time: 2.5234 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X