Παύση πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για Συρία


Παύση πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για Συρία

Στη Γενεύη σε προσωρινή παύση, πριν καν αρχίσουν, οδηγήθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία. Το έχω πει από την αρχή δεν θα συνομιλώ για χάριν των συνομιλιών δήλωσε ο Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα, ύστερα από προσπάθειες ημερών για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

Αποφάσισα, πρόσθεσε, να οδηγήσω τις συνομιλίες σε μια προσωρινή παύση, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου, καθιστώντας σαφές ότι δεν μιλά για το τέλος ή την αποτυχία των συνομιλιών. Η ανακοίνωση για αναστολή των συνομιλιών έγινε καθώς τα κυβερνητικά συριακά στρατεύματα, με τη βοήθεια των ρωσικών μαχητικών, απέκοψαν την τελευταία οδό ανεφοδιασμού, που συνδέει τους αντάρτες στο Χαλέπι με τα τουρκικά σύνορα. Πλέον οι δυνάμεις του Άσαντ, βοηθούμενες από άνδρες της λιβανικής Χεζπολάχ και άλλες παραστρατιωτικές μονάδες έχουν περικυκλώσει το Χαλέπι από τα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά και προελαύνουν από τα νότια εδώ και μια βδομάδα.

Για πολλούς οι συνομιλίες ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν από την αρχή, αφού η Ανώτερη Διαπραγματευτική Επιτροπή, μια οργάνωση ομπρέλα της συριακής αντιπολίτευσης έφθασε μερικές μέρες μετά την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών και ζητούσε επίμονα μέτρα για τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης. Πλέον τα επόμενα βήματα θα γίνουν από τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας, που αναμένεται να συνέλθει στις 11 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.

Τέταρτη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες

Στο Λονδίνο, στη σκιά της αναστολής των ειρηνευτικών συνομιλιών, στη Γενεύη, ηγέτες κρατών, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών και εκπρόσωποι σε επίπεδο ΥΠΕΞ και Πρεσβευτών, από συνολικά περισσότερες από 70 χώρες, θα συμμετάσχουν σήμερα στην τέταρτη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία και τις γειτονικές χώρες, που φιλοξενούν πρόσφυγες. Η διάσκεψη πραγματοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα, με οικοδεσπότες το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, το Κουβέιτ, τη Νορβηγία και τα Ηνωμένα Έθνη. Οι προηγούμενες τρεις διασκέψεις δωρητών είχαν φιλοξενηθεί από το Κουβέιτ. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.

Στη διάσκεψη θα είναι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, στο περιθώριο της, αναμένεται να έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Στόχος της διάσκεψης είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, που έχουν θέσει οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για την εύρεση 7,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Συρία εντός του 2016 και 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι οι εκκλήσεις για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των Σύρων προσφύγων για το περασμένο έτος κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόνο σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί ως στόχος ή ως δωρεές. Παράλληλα με τη διαδικασία δωρεάς χρημάτων, η διάσκεψη θα ασχοληθεί με τέσσερις επιμέρους στόχους, που άπτονται της συριακής κρίσης.

    Την εξασφάλιση της παροχής εκπαίδευσης σε 1 εκατομμύριο περισσότερα παιδιά από τη Συρία έως το τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς.
    Τη δημιουργία ευκαιριών εύρεσης εργασίας για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.
    Την άσκηση διεθνούς πίεσης για να τερματιστεί η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, καθώς επίσης την ασφαλέστερη ιατρική περίθαλψη στους Σύρους, που έχουν μείνει στη χώρα τους
    και την έναρξη της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Συρίας, όταν τερματιστεί ο πόλεμος.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι – μουν, μιλώντας στο BBC τόνισε ότι αυτή η διάσκεψη πρέπει να είναι «διαφορετική» και ν’ ασκήσει ισχυρή πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο εντός της Συρίας όσο και διεθνώς.

«Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση» δήλωσε κατηγορηματικά ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή ΚΥΠΕ

Tags συρια, ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ, ΠΑΥΣΗ, ΝΕΚΡΟΙ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0003 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0177 s // Total time: 0.0181 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X