Ο ιός Zika χτυπά την Ευρώπη - Η πρώτη διάγνωση στη Δανία


Ο ιός Zika χτυπά την Ευρώπη - Η πρώτη διάγνωση στη Δανία

Θετικό στον ιό Zika διαγνώστηκε ένα άτομο στη Δανία, γεγονός που σκορπίζει τον πανικό και τον τρόμο στις Υπηρεσίες Υγείας στην Ευρώπη καθώς πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό. 

Ο ιός Ζika που μεταδίδεται με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια και έχει συνδεθεί πρόκληση εγκεφαλικών βλαβών σε χιλιάδες μωρά στη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, θεωρείται πιθανόν να εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες της Αμερικής, εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή, όπως δήλωσε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στη Βραζιλία, έχουν αναφερθεί 3.893 κρούσματα μικροκεφαλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ, δηλαδή 30 φορές περισσότερα από ό,τι άλλες χρονιές.

Το ξέσπασμα της μόλυνσης από τον ιό Zika έρχεται σε συνέχεια της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο κάποιες ελάχιστα κατανοητές και σχετικά σπάνιες ασθένειες μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα σε παγκόσμιες απειλές.

Ο ιός παραμορφώνει τα βρέφη

Η λοίμωξη είναι επικίνδυνη μόνο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Η ίδια η λοίμωξη δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο.

Εκδηλώνεται με συμπτώματα γρίπης: πυρετό, πονοκεφάλους, μυαλγίες και δερματικά εξανθήματα, τρεις με δώδεκα ημέρες μετά το τσίμπημα από το κουνούπι. Στο 80% των κρουσμάτων, η ασθένεια, η οποία σπάνια αποδεικνύεται θανατηφόρα, περνά απαρατήρητη.

Ο κίνδυνος απειλεί τις εγκύους και τα μωρά που κυοφορούν. Βραζιλιάνοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν, αυτή την εβδομάδα, ότι ο ιός μεταδίδεται από τη μητέρα στο παιδί μέσω του πλακούντα.

Σχεδιάζεται το πρώτο εμβόλιο

"Δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια, όπως στην περίπτωση του Έμπολα", δήλωσε ο Trudie Lang,

Ο καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Trudie Lang, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν καθώς δεν υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια όπως στην περίπτωση του Έμπολα.

Το Ινστιτούτο Butantan, στο Σάο Πάολο, έχει ήδη ξεκινήσει μία έρευνα σχετικά με τον ιό Ζika και σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο "σε χρόνο ρεκόρ", σύμφωνα με δήλωσεις υπευθύνων του την περασμένη εβδομάδα, αν και ο διευθυντής του έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτός ο χρόνος-ρεκόρ πιθανό να διαρκέσει τρία έως πέντε έτη.

Η Βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline δήλωσε τη Δευτέρα ότι μελετά τη σκοπιμότητα της χρήσης της τεχνολογίας των εμβολίων της για το Ζήκα, ενώ η γαλλική Sanofi ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις δυνατότητες για ανάπτυξη σχετικού εμβολίου.

Tags ΙΟΣ ΖΙΚΑ, δανια, ασθενεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1652 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3076 s // Total time: 2.4728 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X