Η διατροφολόγος Έλενα Τρουλλίδου απαντά στις διατροφικές μας απορίες


Η διατροφολόγος Έλενα Τρουλλίδου απαντά στις διατροφικές μας απορίες

Όλα όσα θέλουμε σχεδόν να μάθουμε περί διατροφής 

1. Για να αδυνατίσουμε πρέπει να πέσει πείνα;
Οχι. Όταν κανείς σταματάει να προσφέρει τροφή στον οργανισμό, σταματά να του παρέχει και ενέργεια.  Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση σαν ασιτία  - στέρηση  Σε συνθήκες ασιτίας: μειώνεται ο μεταβολισμός μας ("καίμε" λιγότερες θερμίδες και άρα χάνουμε πιο δύσκολα βάρος), ο οργανισμός προστατεύει το λίπος ("καίμε" λιγότερο λίπος από αυτό που θα καίγαμε αν τρώγαμε κανονικά, άρα δεν χάνουμε λίπος) αλλά.."καίμε" περισσότερες μυϊκές πρωτεΐνες για παραγωγή ενέργειας και έτσι οι μυς μας "αδυνατίζουν".Χάνουμε κυρίως υγρά

2. Υπάρχουν δίαιτες που μπορούν να εξασφαλίσουν τοπικό αδυνάτισμα;
Όχι. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ελέγξουμε από πού θα κινητοποιηθεί το λίπος που χάνουμε. Αυτό καθορίζεται γενετικά και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Η φυσική δραστηριότητα βοηθά την απώλεια πόντων στα σημεία που ο καθένας διατηρεί τις λιπαποθήκες του.

3. Αν τρώμε μόνο ένα γεύμα την ημέρα, θα αδυνατίσουμε πιο γρήγορα;
Όχι. Δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα πολλά γεύματα ή το ένα γεύμα την ημέρα βοηθά στο αδυνάτισμα. Σημασία έχει η ποσότητα της τροφής που θα καταναλωθεί ανά ημέρα. Αν ένα άτομο μεταβολίζει- "καίει" 2000 θερμίδες και προσλαμβάνει από την τροφή 1500 θερμίδες θα αδυνατίσει στον ίδιο χρόνο είτε αυτές τις θερμίδες τις προσλαμβάνει σε ένα, είτε σε 5-6 γεύματα ημερησίως.

4. Τρώω κάθε μέρα μια σαλάτα και κρέας. Είναι κακό και γιατί;
Ναι, γιατί αποκλείονται από τη διατροφή οι υπόλοιπες ομάδες τροφίμων. Δηλαδή η ομάδα του αμύλου, των φρούτων, του λίπους και των γαλακτοκομικών.  Έτσι δημιουργούνται ελλείψεις θρεπτικών συστατικών που οδηγούν σε αδυναμία και ίσως πιο σοβαρές ασθένειες. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί επιστημονικά με προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένες μορφές καρκίνου.

5. Αν η ζυγαριά «κολλήσει» τι κάνουμε;
Για να μειώσουμε το βάρος μας, πρέπει να λαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε. Όταν όμως λαμβάνουμε σημαντικά λιγότερες θερμίδες, κάτω από τον Βασικό Μεταβολισμού  μας, το σώμα αντιδρά. Λαμβάνει αμυντική στάση, καθώς δεν γνωρίζει αν εμείς κάνουμε δίαιτα ή βρισκόμαστε σε ασιτία. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ εμείς τρεφόμαστε με ελάχιστες θερμίδες, το σώμα μας καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, χάνει μυϊκή μάζα αντί για λίπος και δεν χάνουμε κιλά.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.))
Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspot Health Clinic. Τηλ.: 22 256752
Email: info@mydietspot.com

Tags Διατροφή, τροφες, πεινα, βαρος, μεταβολισμός, γεύμα, ΚΡΕΑΣ, ΣΑΛΑΤΕΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0294 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3703 s // Total time: 2.3998 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X