Ενώπιον Δικαστηρίου Λάρνακας δύο λοχίες της ΚΥΠ


Ενώπιον Δικαστηρίου Λάρνακας δύο λοχίες της ΚΥΠ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αναμένεται να επιβάλει σήμερα ποινή στους λοχίες της ΚΥΠ Κώστα Μιαμηλιώτη και Ελευθέριο Μούσκο, οι οποίοι παραδέχθηκαν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατάχρησης εξουσίας, αδικήματα που διαπράχθηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες μεταξύ των ετών 2007 και 2010.

Οι Μούσκος και Μιαμηλιώτης είχαν κατηγορηθεί ότι δωροδοκήθηκαν από τον Νίκο Λίλλη για να ετοιμάσουν ψευδή έκθεση της ΚΥΠ αναφορικά με τον τόπο διαμονής του Μουσταφά Μεχμέτ Μουσταφά, του T/κ ιδιοκτήτη της γης στη Δρομολαξιά, παρουσιάζοντας τον ότι διέμενε μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές ώστε να εγκριθεί η πώληση της γης στην εταιρεία του Νίκου Λίλλη Wadnick Trading Ltd.

Αργότερα η εταιρεία του Λίλλη πούλησε το έργο Aero Center που κτίζεται στη Δρομολαξιά, για πολλαπλάσια τιμή στο Ταμείο Συντάξεων της CYTA.

Στην προηγούμενη δικάσιμο δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου έγινε ανάγνωση γεγονότων από την Εισαγγελία ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης αγόρευσαν για μετριασμό ποινής των πελατών τους.

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, συνήγορος υπεράσπισης του Κώστα Μιαμηλιώτη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η υπόθεση αφορά εμπλοκή των δύο κατηγορουμένων «στο να παρουσιαστεί ο Τουρκοκύπριος ως μόνιμος κάτοικος των ελεύθερων περιοχών ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόνιμος κάτοικος κατεχομένων. Οι ευρύτερες περιστάσεις της όλης υπόθεσης αποκαλύπτουν ότι πλην των δύο κατηγορουμένων αρκετά άλλα άτομα ευνοούσαν τη μεταβίβαση της συγκεκριμένης τουρκοκυπριακής περιουσίας».

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του πελάτη του, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό και πειθαρχικό του μητρώο, στην παραδοχή ενοχής στο Δικαστήριο, στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις υπηρεσιακών εντολών που του δίνονταν, αυτός έθετε την οικογένεια του σε δεύτερη μοίρα, στο ότι κατά τη διάρκεια της 27χρονης υπηρεσίας του στις τάξεις της ΚΥΠ η ζωή του ιδίου και της οικογένειας του ήταν σε συνεχή κίνδυνο και στην προαγωγή του ως λοχία επ’ ανδραγαθία.

Ο Άντρος Πελεκάνος, συνήγορος υπεράσπισης του Ελευθέριου Μούσκου, είπε ότι σύμφωνα με τους «Κανονισμούς που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο το 2004 αναφορικά με την απαλλοτρίωση τουρκοκυπριακής γης στις ελεύθερες περιοχές, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της να μην διαμένει σε ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα. Στην έκθεση που υποβλήθηκε το 2008 στον τότε ΥΠΕΣ για απαλλοτρίωση της γης στη Δρομολαξιά, αναφερόταν ότι ο Τ/κ ιδιοκτήτης της διέμενε με το γιο του στα κατεχόμενα Λιμνιά, ωστόσο δεν αναφερόταν πουθενά ότι η οικία ήταν ιδιοκτησία Ελληνοκύπριου».

Αγορεύοντας για μετριασμό της ποινής του πελάτη του ο κ. Πελεκάνος αναφέρθηκε στο λευκό ποινικό του μητρώο, τη θετικότατη προϋπηρεσία του για 23 χρόνια στις τάξεις της Αστυνομίας, τις δυσμενείς επιπτώσεις στη σταδιοδρομία του από την επιβολή ποινής φυλάκισης, στον ηθικό στιγματισμό, την απαξίωση και τον κοινωνικό χλευασμό που βιώνει ο ίδιος και η οικογένεια του και στο γεγονός ότι έχει λάβει ειδικό μετάλλιο για την ευδόκιμη υπηρεσία του στο Αστυνομικό Σώμα.

Και οι δύο δικηγόροι αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι έχει καθιερωθεί νομολογιακά πως «είναι ανεπιθύμητη η επιβολή ποινής φυλάκισης μετά από παρέλευση μακρού χρόνου από την ημέρα της διάπραξης του αδικήματος».
 

Tags ΚΥΠ, ΛΟΓΙΕΣ, δικαστηριο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1120 s (228 Queries.) // Parse time: 0.2788 s // Total time: 2.3908 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X