Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Ποιο να διαλέξω


Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Ποιο να διαλέξω

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα

Οι κουραμπιέδες είναι σίγουρα νόστιμοι και πολύ τραγανοί, έχουν όμως και αρκετά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία είναι επικίνδυνα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, περιέχουν αρκετή ζάχαρη που μπορεί να προσθέσει θερμίδες, εάν δεν είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση τους. Ωστόσο, έχουν τα αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε απαραίτητα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και ασβέστιο, τα οποία είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Επιπλέον, τα αυγά του κουραμπιέ αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης και βιταμινών. Όσο αφορά τις θερμίδες, ένας κουραμπιές, περίπου 40 γραμμάρια, περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γραμμάρια  λιπαρά οξέα.

Από την άλλη μεριά αν είστε λάτρεις των μελομακάρονων είστε τυχεροί, διότι είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες. Και αυτό γιατί παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, αντί για βούτυρο, το οποίο είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μονοακόρεστων  λιπαρών οξέων που είναι ευεργετικά για την υγεία και βοηθάνε στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Επίσης, τα μελομακάρονα περιέχουν μέλι, το οποίο συμβάλει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, ένα μελομακάρονο περιέχει 200 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά.

Εάν λοιπόν αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα στον κουραμπιέ και στο μελομακάρονο, όσο αφορά τη θερμιδική τους αξία, και τα δύο έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες. Όμως, η διαφορά είναι στη θρεπτική τους αξία, με το μελομακάρονο να είναι πιο υγιεινό. Αλλά, αν παρόλα αυτά το αγαπημένο σας γλυκό είναι ο κουραμπιές, δεν υπάρχει λόγος να τον στερηθείτε, απλά να τον καταναλώσετε με μέτρο. Και για τα δύο γλυκά ισχύει το «παν μέτρον άριστον», διότι δεν σημαίνει ότι επειδή ένα τρόφιμο προσφέρει περισσότερα οφέλη, μπορείτε να το τρώτε σε απεριόριστες ποσότητες.

Τα φετινά Χριστούγεννα αποφύγετε τη φράση «Δεν θα φάω κανένα γλυκό», γιατί τα γλυκά μπορούν να είναι μέρος ενός προγράμματος διατροφής, αρκεί να τα καταναλώνετε με σύνεση. Και εφόσον ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα και επιτρέπετε στον εαυτό σας που και που μερικές παρασπονδίες, θα απολαύσετε τις φετινές γιορτές χωρίς τύψεις και χωρίς παραπανίσια κιλά.

Tags χριστουγεννα, ΕΔΕΣΜΑΤΑ, γλυκα, ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, θερμίδες


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6435 s (252 Queries.) // Parse time: 0.4214 s // Total time: 3.0650 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X