Αναπομπή του νόμου άρσης απορρήτου ιδιωτικής επικοινωνίας


Αναπομπή του νόμου άρσης απορρήτου ιδιωτικής επικοινωνίας

Στην αναπομπή του Νόμου, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, με βάση τον οποίο αίρεται το απόρρητο της καταγεγραμμένης ιδιωτικής επικοινωνίας, προχώρησε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας.

Κατόπιν γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν υπέγραψε το Νόμο, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή και τον επέστρεψε στη Βουλή.

Με τον επίμαχο Νόμο μπορούν να γίνουν αποδεκτά, ως τεκμήρια, στο Δικαστήριο στοιχεία καταγεγραμμένης ιδιωτικής επικοινωνίας, σε επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα, που εξασφαλίστηκαν με διάφορους τρόπους, τα οποία σήμερα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στοιχειοθέτηση ποινικών αδικημάτων.

Με βάση της διατάξεις, που συμπεριέλαβε η Βουλή, ο Γενικός Εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να κοινοποιεί έκθεση στο πρόσωπο, που επηρεάζεται, μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, μετά την εκτέλεση του εντάλματος πρόσβασης σε ιδιωτική επικοινωνία.

Διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά τις παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Αυτές θα νομιμοποιηθούν με άλλο νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, με επιστολή του καλεί τη Βουλή να αποδεχθεί την αναπομπή.

Επικαλείται, μάλιστα απόφαση του ΕΔΑΔ, σύμφωνα με την οποία δεν είναι απαραίτητο να γνωστοποιείται στο επηρεαζόμενο πρόσωπο η επέμβαση στο δικαίωμα της επικοινωνίας του, εφόσον, αυτό δικαιολογείται.

Η Ολομέλεια της Βουλής, που συνέρχεται στις 10.00, αναμένεται να αποφασίσει αν αποδέχεται τους λόγους της αναπομπής.

Στην περίπτωση, που η Βουλή εμείνει στην αρχική θέση της, τότε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα βρεθεί ενώπιον του διλλήματος να μην υπογράψει το Νόμο και να οδηγήσει το θέμα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου ή να τον υπογράψει, για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, ενόψει της καταχώρησης μεγάλων υποθέσεων για το οικονομικό έγκλημα.       

Tags Νίκος Αναστασιάδης


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4325 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2269 s // Total time: 2.6595 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X