Πορνό: Επηρεάζει θετικά ή όχι τη σχέση μας;


Πορνό: Επηρεάζει θετικά ή όχι τη σχέση μας;

Σεξουαλικό πρόβλημα στις σχέσεις μας; Η χρήση πορνό ίσως να είναι ένα ενδεχόμενο που καλά κάνουμε να ψάξουμε! Η εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Χριστίνα Φ. Σορόκου, μας εξηγεί την επήρεια του πορνό στη ζωή μας και στη σχέση μας!  

Ειδικοί αναφέρουν ότι το πορνό θα μπορούσε να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στις σχέσεις. Ταυτόχρονα οι περισσότεροι συμφωνούν ότι στην πραγματικότητα το πορνό δρα με εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο. Φαίνεται τελικά ότι το πορνό αλλοιώνει τις προσδοκίες μας από το αληθινό σεξ. Χμ…

Γενικότερα, μαζί με άλλα, συχνός αυνανισμός έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες σε σχέση με τον περιστασιακό αυνανισμό.  Το να παρακολουθούμε με το ταίρι μας πορνό, το υλικό του οποίου είναι αποδεκτό και από τους δυο μας,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα καλό αρχικό στάδιο για τη σεξουαλική μας επαφή. ΌΧΙ όμως για το υπόλοιπο της ζωής μας μαζί.
Γι΄ αυτό και το πορνό ενδέχεται, στην πορεία του χρόνου, να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις και στη σχέση μας. Συγκεκριμένα η χρήση πορνό μπορεί να είναι καταστροφική όπως μια παράνομη σχέση. Έρευνες στο εξωτερικό αναφέρουν ότι η παρορμητική χρήση του διαδικτύου συγκεκριμένα το πορνό, είναι η αιτία για πάνω από το  50% των διαζυγίων. Οι εύκολοι και διασκεδαστικοί αλλά και απεριόριστοι τρόποι άμεσης επαφής, μπορεί να σημαίνει ότι ΔΕΝ ικανοποιούμε Σεξουαλικά το ταίρι μας… Ουπς! Γι’ αυτό και η ενασχόληση με το πορνό μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη σχέσεις μας. Έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία αναφέρουν ότι Βρετανοί ειδικοί σε θέματα σεξ και σχέσεων δηλώνουν ότι οι άντρες οι οποίοι έχουν το πορνό συχνό κομμάτι της ζωής τους, στη πορεία του χρόνου εκδηλώνουν άγχος «επιδόσεων». Σε τέτοιες περιπτώσεις οι δικαιολογίες ΔΕΝ μετρούν και έτσι το τίμημα τελικά είναι μεγάλο… Αν φυσικά αγαπάμε το ταίρι μας!

Επιπρόσθετα, έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση πορνό μπορεί να είναι το ίδιο εθιστική όπως και η χρήση ναρκωτικών. Πράγματι το πορνό μας δίνει μια τριπλή αίσθηση. Μας διεγείρει σεξουαλικά, μας βοηθάει να δημιουργήσουμε μια φανταστική διαφυγή από την πραγματικότητα και έτσι μας χαλαρώνει - όπως ένα ναρκωτικό. Φυσικά, η τακτική χρήση του πορνό τροποποιεί την βιοχημεία του εγκεφάλου μας και έτσι του σώματος μας. Αυτό με την σειρά του δημιουργεί εξάρτηση στο πορνό.

Το αν ή όχι το πορνό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον εαυτό μας ή/και στη σχέση μας είναι ένα πολύ-επίπεδο και πολυδιάστατο θέμα. Το κατά πόσο η χρήση πορνό θα έχει αρνητικές συνέπειες στη ζωή μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο, πόσο συχνά, και κάτω από ποιες συνθήκες χρησιμοποιούμε το πορνό, όπως επίσης εξαρτάται και από τον τύπο του πορνογραφικού υλικού  που μας ενδιαφέρει. Επίσης, χρειάζεται να συμπεριληφθεί και ο παράγοντας της συναισθηματικής επίδρασης της χρήσης του πορνό σε σχέση με τον σύντροφο μας. Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αντιληφθούμε ότι για τον κάθε ένα από εμάς, το τι εστί πολύ και το τι εστί λίγο, τι εστί καλό και το τι εστί αρνητικό είναι υποκειμενικό. Ο καλύτερος δείκτης μέτρησης για το αν το πορνό μας προκαλεί σοβαρά προβλήματα είναι η συναισθηματική επίδραση της χρήσης του στο ταίρι μας ή/και στη σχέση μας. 

Εκτός από τον κίνδυνο εθισμού και τα προβλήματα στη σχέση, το πορνό μπορεί να βλάψει και την δική μας σεξουαλικότητα. Με βάση το μύθο, το πορνό μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική διέγερση και συνεπώς τη σχέση μας. Αλλά έρευνες έχουν υποδείξει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ανδρών λόγο τακτικής χρήσης του πορνό έχει κάνει το σεξ με την σύντροφο τους λιγότερο ερεθιστικό. Ταυτόχρονα με την τακτική χρήση πορνό, η σεξουαλική μας ενέργεια όπως και η επιθυμία μας κατευθύνεται προς το πορνό και μακριά από τον/την σύντροφο μας. Σεξουαλικότητα και σεξουαλική σχέση με την/τον σύντροφο μας – πιττή!

Επιπρόσθετα, με την χρήση πορνό μπορεί να έχουμε και διαταραχές ύπνου και άλλα προβλήματα υγείας. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε και συναισθηματικά προβλήματα όπως νευρικότητα, οργή, άγχος, κατάθλιψη, ενοχή, ντροπή και αυτο-απέχθεια.  Η μυστικοπάθεια και τα ψέματα γίνονται Must! Η χρήση πορνό μπορεί επίσης να μας προκαλέσει πολλές αρνητικές συνέπειες στη σωματική  μας ευεξία, στην οικογενειακή μας ζωή, στην αυτοεκτίμηση μας, στις  κοινωνικές μας σχέσεις, όπως και στη δουλειά μας. Πράγματι έρευνες έχουν δείξει ότι δύο από τις τρεις εταιρείες στην Αμερική πειθαρχούν σοβαρά  τους εργαζόμενους τους για κατάχρηση του διαδικτύου κατά την εργασία, και η πορνογραφία είναι η αιτία σε περισσότερο από 40% των περιπτώσεων αυτών. Αλλαγές στο χαρακτήρα μας είναι επίσης αναπόφευκτες μιας και όσο η συναισθηματική και σεξουαλική εξάρτηση με το πορνό  βαθαίνει, τόσο πιο εγωκεντρικό και αμυντικό χαρακτήρα διαμορφώνουμε.

Αντίστοιχα, η διακοπή της χρήσης πορνό δεν είναι εύκολη. Συγκεκριμένα βιώνεται όπως μια διακοπή χρήσης ναρκωτικών. Το απόλυτο στερητικό σύνδρομο! Γι’ αυτό και η επιτυχία είναι ευκολότερη στους ανθρώπους που θέτουν σαφείς προτεραιότητες στη ζωή τους και δέχονται υποστήριξη! Η καλύτερη υποστήριξη ενδέχεται να μας προσφέρει η μόνιμη μας σχέση αν φυσικά επιλέξει να περάσει και αυτό τον Γολγοθά μαζί μας! Συγκεκριμένα με τον/τη σύντροφο μας μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να ανακαλύψουμε μαζί νέες σεξουαλικές προσεγγίσεις.  Προϋποθέτεται φυσικά η αποδοχή του προβλήματος, ζήτηση στήριξης για υγιή εξέλιξη, παραδοχή των προβλημάτων που η χρήση πορνογραφίας έχει δημιουργήσει, και η χρήση νέων, πιο υγιεινών προσεγγίσεων του σεξ και των διαπροσωπικών σχέσεων. Επιπρόσθετα, χρειάζεται όπως αναπτύξουμε στρατηγικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της επιθυμίας μας για πορνογραφικό περιεχόμενο. Εννοείτε όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και λάβουμε βοήθεια, τόσο πιο εύκολο θα είναι η πορεία αντιμετώπισης. Η αντιμετώπιση του εθισμού στο πορνό είναι πιθανή, και οι αρνητικές του συνέπειες είναι αντιστρέψιμες!

Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
ΜΑ Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής
https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
cy.linkedin.com/pub/christina-f-sorokou/46/a90/532/
http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php
http://www.cyprus-online.org/Psychologists/
Youtube channel: https://www.youtube.com/channel/UC1qljZvQMTbiQalMdmfd-HA
Τηλ. 22458750, 99532393

Tags σεξ, συντροφοσ, πορνο, ταινια, ΘΕΤΙΚΟ, ΑΡΝΗΤΙΚΟ, ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΧΕΣΗΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8669 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3626 s // Total time: 3.2295 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X