Λώρης Λοϊζίδης:"Οι θεατρικές μου παραστάσεις, αρέσουν"!


Λώρης Λοϊζίδης:"Οι θεατρικές μου παραστάσεις, αρέσουν"!

Ο μετρ της κωμωδίας ξαναχτυπά.

Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε φέτος το έργο ‘Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα’, αφού το ανεβάσατε ξανά πριν από 5 χρόνια;
Τότε που το είχαμε ανεβάσει πήγε πολύ καλά. Επειδή όμως ήμασταν σε επιχορηγούμενο θέατρο (σ.σ. Θέατρο Σκάλα), κατέβηκε πριν προλάβει να το δει ο κόσμος. Ο λόγος είναι γιατί τα επιχορηγούμενα θέατρα πρέπει να ανεβάζουν 4 έργα το χρόνο για να δικαιούνται την επιχορήγηση. Οπότε, μετά από 10 παραστάσεις κατέβηκε. Πολύς κόσμος ήθελε να το παρακολουθήσει αλλά δεν πρόλαβε, ενώ από την άλλη κι εμείς το απολαμβάναμε πάρα πολύ και μας είχε μείνει απωθημένο. Εμένα κυρίως. Ήθελα πάρα πολύ να το ανεβάσω και νομίζω πως τώρα που έχουμε τη δική μας ομάδα είναι η κατάλληλη ευκαιρία. Η σκηνοθεσία αλλάζει, το έργο είναι ελαφρώς διασκευασμένο, ενώ ό,τι δεν μας βγήκε τότε προσπαθούμε να το κάνουμε τώρα πιο καλά. Βασικά, ήταν ένα απωθημένο.

Ποιους από τους ήρωες του Σαίξπηρ θα δούμε στην πλοκή;
Όλους. Άλλους για ένα δευτερόλεπτο, άλλους για πέντε λεπτά. Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος.

Έχεις ακόμα άγχος όταν βγαίνεις στη σκηνή;
Έχω το άγχος που έχει ο καθένας που βγαίνει στη σκηνή. Το εποικοδομητικό. Αυτό που σε βοηθά να είσαι alert.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη ο Tommy Lee Jones είχε πει ‘Τρέμω τους απροετοίμαστους ηθοποιούς και τους φοβισμένους σκηνοθέτες’. Εσύ τι τρέμεις στη δουλειά σου;
Το μόνο που θα μας εμποδίσει να κάνουμε καλά τη δουλειά μας είναι το να έχουμε κάποιο απρόοπτο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα υγείας, ας πούμε, όπως για παράδειγμα να σπάσει κάποιος ένα δάχτυλο στο πόδι (σ.σ. μου δείχνει το πόδι του και το σπασμένο δάχτυλό του). Αυτά φοβάμαι. Κατά τ’ άλλα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δουλειά θα βγει σωστά από τη στιγμή που υπάρχει ταλέντο, θέληση και μεράκι.

Πόσο σημαντική για τη δουλειά σου είναι η τελειότητα;
Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Δύο θίασοι θα παρουσιάσουν την ίδια παράσταση, αλλά η καλύτερη θα είναι απ’ αυτόν που θα κεντήσει το έργο πιο σωστά.

Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι οι θεατρικές παραστάσεις του Λώρη Λοϊζίδη είναι πάντοτε sold out;
Διότι αρέσουν. Εγώ κάνω πάντοτε έργα που θα ήθελα να πάω να δω. Ως θεατής θα ήθελα πάρα πολύ να δω τις παραστάσεις που έκανα. Και αυτήν και την προηγούμενη όπως και την προ-προηγούμενη. Σκέφτομαι ότι για να θέλω εγώ να τις δω, πάει να πει πως θα θέλει και ο κόσμος.

Άρα πιστεύεις ότι εσύ είσαι ο μέσος Κύπριος θεατής;
Προσπαθώ να μην περιοριστώ στο μέσο Κύπριο θεατή. Σε μια παράσταση βάζω όλα τα στοιχεία ώστε να καλύψω και τον άνθρωπο τον πιο μορφωμένο, τον πιο κουλτουριάρη (με την καλή έννοια), και τον άνθρωπο τον απλό-λαϊκό (πάλι με την καλή έννοια), αλλά και το μέσο θεατή. Άρα στην παράσταση με κάποιο τρόπο θα πρέπει να έχεις και τα τρία επίπεδα για να καλύπτεις όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Θα τολμούσες να ανεβάσεις οτιδήποτε άλλο εκτός από κωμωδία;
Βεβαίως. Όταν έρθει η ώρα θα ανεβάσουμε. Απλώς τώρα είμαστε σε μια περίοδο που σιγά-σιγά φέρνουμε ξανά τον κόσμο στο θέατρο. Όταν μετά από κάποια χρόνια θα μπει ξανά στο DNA του, θα μπορεί πιο εύκολα να έρθει να παρακολουθήσει και κάτι δραματικό.

Γιατί το πιστεύεις αυτό; Ότι δηλαδή είναι πιο δύσκολο να ‘πουλήσεις’ μια δραματική παράσταση; Η φετινή τηλεοπτική σεζόν μάς δείχνει ότι ο κόσμος ‘τραβά’ με το δράμα.
Δεν τραβά με το δράμα. Τον ‘τραβάνε’ από τη μύτη στο δράμα. Ο κόσμος τα βλέπει διότι δεν υπάρχει κωμωδία ‘απέναντι’. Δεν υπάρχει καλή κωμωδία.

Πέρα από τις ‘Πατάτες’, είναι κάποιο άλλο τηλεοπτικό project στα σκαριά;
Υπάρχει κάτι στα υπόψη. Είναι γρήγορα, όμως, ακόμα. Θα δούμε.

Η ταινία σας πότε βγαίνει;
Τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν γύρω στα μέσα Ιουνίου. Στο σινεμά θα βγει κοντά στα Χριστούγεννα τού 2013.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ατάκα που έχεις ακούσει στο σινεμά;
‘Buongiorno Principessa’. Το είχε πει ο Benigni στο ‘La vita è bella’ και αργότερα το είπε και ο μικρός ο γιος του, αφότου είχε σκοτωθεί ο μπαμπάς του. Το είπε στη μαμά του η οποία βρσκόταν πάνω στο τανκ, νομίζοντας ότι αυτό ήταν το δώρο του. Πολύ συγκινητική στιγμή.

Info: Η παράσταση "Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα" παρουσιάζεται στο Κινηματοθέατρο Πάνθεον στη Λευκωσία κάθε Πεμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Πληρ. 70001910.

Tags λωρης λοιζιδης, αίγια φούξια, Χριστιάνα Αρτεμίου, διασημοι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8838 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3413 s // Total time: 3.2251 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X