Ιππόλυτος: Βρεθήκαμε στην ανοικτή δοκιμή


Ιππόλυτος: Βρεθήκαμε στην ανοικτή δοκιμή

Καταχειροκροτήθηκαν οι συντελεστές της παράστασης Ιππόλυτος του Ευριπίδη, που ανεβαίνει από το ΘΟΚ στην ανοικτή δοκιμή που έγινε σήμερα!    

Νέοι άνθρωποι στην σκηνή. Μεγάλοι πρωταγωνιστές του κυπριακού θεάτρου στην πλατεία να τους καταχειροκροτούν. Η ανοιχτή δοκιμή της θεατρικής παράστασης του ΘΟΚ Ιππόλυτος που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους ήταν κάτι καινούριο για τα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου.

Όχι μόνο επειδή δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βρεθούμε στην ανοιχτή δοκιμή μιας παράστασης, αλλά και γιατί στην παράσταση αυτή πρωταγωνιστεί η νέα γενιά του κυπριακού θεάτρου. Ο ΘΟΚ τόλμησε να ανεβάσει την καλοκαιρινή του παραγωγή με τους νέους ηθοποιούς του θιάσου του οι οποίοι πραγματικά έκλεψαν την παράσταση και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα όσων βρέθηκαν σήμερα στον ΘΟΚ.

Με τους Προκόπη Αγαθοκλέους και Νιόβη Χαραλάμπους να συγκλονίζουν με τις ερμηνείες τους και με τα υπόλοιπα ταλαντούχα παιδιά να τους πλαισιώσουν η παράσταση που κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου στη Σχολή Τυφλών θα μαγέψει χωρίς αμφιβολία  το κοινό.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Νεοκλή Νεοκλέους και η τόλμη του να παρουσιάσει το γυμνό στη σκηνή ( η Νιόβη Χαραλάμπους εμφανίζεται ημίγυμνη σε κάποιο σημείο του έργου ) με έναν τρόπο που δεν συγκρούεται με την αισθητική, η κίνηση, οι χορογραφίες και η μουσική
είναι μερικά από τα στοιχεία της παράστασης που κερδίζουν το θεατή.

Πέραν τούτου η σημερινή ανοικτή δοκιμή της παράστασης ήταν συγκλονιστική και για έναν άλλο λόγο. Θεατές στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ μεγάλες προσωπικότητες του κυπριακού θεάτρου ανάμεσα τους οι Αννίτα Σαντοριναίου, Κώστας Καυκαρίδης, Νίκος Χαραλάμπους, Λένια Σορόκκου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Άλκηστης Παυλίδου, Γιώργος Μουαίμης, Στέλα Φυρογένη κ.α
Εικόνες που δεν έχεις την ευκαιρία να βλέπεις συχνά και που αποδεικνύουν τη δυναμική και προϊδεάζουν για το μέλλον του κυπριακού θεάτρου.


« Στο κέντρο της τραγωδίας στέκεται ο Άνθρωπος, γεμάτος θάρρος και δύναμη, αντιμετωπίζοντας το πεπρωμένο του, έχοντας ταυτόχρονα αδράξει και το δικαίωμα να ζήσει με τα πάθη του και να καεί στη φωτιά τους.Η νέα τάξη πραγμάτων μάς επιβάλλει ένα «μέτρο». Όποτε οι δράσεις, οι πράξεις μας που αναβλύζουν από τον χαρακτήρα μας ξεπερνούν αυτό το μέτρο, σε προσωπικό ή και συλλογικό επίπεδο, επιφέρουν φθορά και καταστροφή. Ο Ιππόλυτος, η Φαίδρα και ο Θησέας, πάντοτε ζωντανά δείγματα μέσα στον χρόνο και στον χώρο, στέκονται απέναντί μας σαν καθρέφτες. Οι θεσμοί, οι αξίες, η θρησκεία, η εξουσία και η δύναμη όλων αυτών έχουν κλονιστεί στην τότε αθηναϊκή κοινωνία, ακριβώς όπως συμβαίνει και σήμερα. Η διαχρονικότητα του έργου φωνάζει. Στεκόμαστε πάνω σε σάπια, χαλασμένα θεμέλια. Υπάρχει τώρα περισσότερο από ποτέ η ανάγκη να ανασυγκροτηθούμε και να ορίσουμε μια ανοδική πορεία ζωής» γράφει ο σκηνοθέτης της παράστασης Νεοκλής Νεοκλέους.

ΤΟ ΣΤΟΡΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο Ιππόλυτος, γιος του Θησέα και της αμαζόνας Ιππολύτης, είναι πιστός ακόλουθος της θεάς Άρτεμης. Αποστρέφεται τον έρωτα και δεν τιμά την Αφροδίτη. Έτσι η θεά για να τον εκδικηθεί εμπνέει έρωτα στην μητριά του, τη Φαίδρα. Η Τροφός της προσπαθώντας να την βοηθήσει αποκαλύπτει το μυστικό της στον Ιππόλυτο, αφού τον βάλει να ορκιστεί πως δεν θα το πει πουθενά. Αυτός αποχωρεί επιπλήττοντας και βρίζοντας τις γυναίκες. Η Φαίδρα προσπαθώντας να διασώσει την τιμή της κατηγορεί τον Ιππόλυτο πως την ατίμασε. Ο Θησέας τυφλωμένος από οργή καταράζεται το γιο του που τελικά αντικρίζει την μοίρα του.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνικά-Κοστούμια: Χάρης Καυκαρίδης, Μελίτα Κούτα, Μουσική: Νεοκλής Νεοφυτίδης, Διδασκαλία Τραγουδιών: Χριστίνα Αργύρη
Χορογραφία: Φώτης Νικολάου, Κίνηση: Νεοκλής Νεοκλέους, Φώτης Νικολάου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Φώτης Φωτίου, Βοηθός Ενδυματολόγων-Σκηνογράφων: Ελένη Ιωάννου, Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Κρίστη Παπαδοπούλου (Αφροδίτη) Προκόπης Αγαθοκλέους (Ιππόλυτος) Δημήτρης Αντωνίου (Θεράπων) Άννα Γιαγκιώζη (Τροφός)
Νιόβη Χαραλάμπους (Φαίδρα) Γιώργος Κυριάκου (Θησέας)
Δημήτρης Αντωνίου, Παναγιώτης Λάρκου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους,
Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ανδρέας Τσέλεπος (Άγγελος)
Μαρίνα Μανδρή (Άρτεμις)
Γυναικείος Χορός: Άντρη Αγγελίδου, Νάγια Αναστασιάδου, Άννα Γιαγκιώζη,
Μαρίνα Μανδρή, Κρίστη Παπαδοπούλου, Κύνθια Παυλίδου,
Αντωνία Χαραλάμπους, Νιόβη Χαραλάμπους
Ανδρικός Χορός: Δημήτρης Αντωνίου, Παναγιώτης Λάρκου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους,  Ανδρέας Παπαμιχαλόπουλος, Ανδρέας Τσέλεπος


INFO:
Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’: Τετάρτη 8 Ιουλίου (επίσημη πρώτη), Πέμπτη 9, Παρασκευή 10 & Σάββατο 11 Ιουλίου

Λεμεσός : Αρχαίο Θέατρο Κουρίου Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17 Ιουλίου

Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας: Τετάρτη 22 Ιουλίου

Αρχαίο Ωδείο Πάφου: Παρασκευή 24 Ιουλίου

Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας: Τετάρτη 29 Ιουλίου  (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2015)

Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.00μ.μ.


Σημεία προπώλησης:

Λευκωσία
●Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Σάββατο 10.00π.μ. - 1.30μ.μ.      4.00μ.μ. - 6.00μ.μ.)
●Ταμείο Αμφιθεάτρου Μακαρίου Γ’, τηλ. 22314507 (από τις 7.00μ.μ. την ημέρα των παραστάσεων)

Λεμεσός
●Ταμείο Κηποθεάτρου, τηλ. 25582268, 25343341 (Δευτέρα-Παρασκευή 4.00μ.μ.-7.00μ.μ.) και από το ταμείο του Αρχαίου Θεάτρου Κουρίου το βράδυ των παραστάσεων

Λάρνακα
●Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Λάρνακας, τηλ. 24665795 (Δευτέρα-Παρασκευή 10.00π.μ.-1.00μ.μ., 4.00μ.μ.-6.00μ.μ. και Σάββατο 10.00π.μ.-1.00μ.μ.) και από το ταμείο του Παττιχείου Δημοτικού Αμφιθεάτρου το βράδυ της παράστασης

Πάφος
●Κέντρο Πληροφόρησης και εξυπηρέτησης Δημοτών Πάφου, τηλ. 26822270 (Δευτέρα-Παρασκευή 7.30π.μ.-3.00μ.μ.) και από το ταμείο του Αρχαίου Ωδείου Πάφου το βράδυ της παράστασης

Ελ. Αμμόχωστος
●Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, από το ταμείο το βράδυ της παράστασης


Τιμές εισιτηρίων
€17 & €8 (συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, στρατιώτες, μαθητές - με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού  εγγράφου)

 

Tags ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ, θοκ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.7145 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2359 s // Total time: 2.9504 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X