Η καλοκαιρινή ζέστη θέλει...ικανοποιητική ενυδάτωση!


Η καλοκαιρινή ζέστη θέλει...ικανοποιητική ενυδάτωση!

Νερό, λεμονάδες, χυμοί…πιείτε ακόμη λίγο.

Η Κύπρος είναι ίσως η πιο θερμή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι μεγάλος. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που ο ήλιος λάμπει ισχυρότερα από ποτέ, η σωστή ενυδάτωση για τον οργανισμό μας με στόχο την αποφυγή της αφυδάτωσης είναι απαραίτητη. Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον οργανισμό μας, αρκεί να  λάβουμε υπ’ όψιν ότι το 65% του σώματος, 75% των μυών και 85% του εγκεφάλου αποτελούνται από νερό.

Ο Δρ.Γιώργος Αφάμης, Λέκτορας – Εργοφυσιολόγος, Πρόγραμμα SportsScience στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μας ενημερώνει.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν αφυδατώνεται;
Αν χάσουμε πολλά υγρά (κυρίως μέσω της εξάτμισής τους από τον ιδρώτα) χωρίς να τα αναπληρώσουμε επαρκώς, η αφυδάτωση δεν θα αργήσει να εμφανισθεί. Μπορεί να εκδηλωθεί ως αδυναμία, κόπωση, να προκαλέσει ζάλη, ναυτία, αυξημένη σύσπαση των μυών (κράμπες), έντονη δίψα, παραλήρημα, αποπροσανατολισμό. Έστω και ήπια αφυδάτωση, απώλεια μόνο 2%  του σωματικού βάρους (δηλ. 1.2 λίτρα νερό για ένα άτομο που ζυγίζει 60κιλά, και 1.4 λίτρα νερό για ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά) μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Στην καθημερινότητά μας αυτό μεταφράζεται σε αυξημένη κόπωση στον χώρο εργασίας, ειδικά σε πολύωρη ορθοστασία ή και πιο βαριά χειρονακτική εργασία, όπως στις οικοδομές. Οι μαθητές όταν αφυδατώνονται κινδυνεύουν από γνωστική εξασθένηση αλλά και μείωση της ικανότητας για συγκέντρωση κατά την ώρα της εξέτασης. Έρευνες έδειξαν ότι αρκετά παιδιά φτάνουν το πρωί στο σχολείο ήδη αφυδατωμένα, γιατί δεν προσλαμβάνουν αρκετά υγρά στο πρόγευμα. Προσοχή επίσης, και στα νήπια που δεν ζητούν νερό. Ειδικότερα την ώρα του παιχνιδιού ιδρώνουν πολύ, χάνουν πολύ νερό, αλλά σπάνια ζητούν να πιουν νερό.

Επιπλέον, δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν πηγαίνετε στην παραλία. Όσο βρίσκεστε μέσα στο υγρό περιβάλλον της θάλασσας, το σώμα «μπερδεύεται» και εσείς δεν αντιλαμβάνεστε ότι αφυδατώνεστε.

Κάντε λοιπόν διαλείμματα από το κολύμπι προκειμένου να ανεφοδιάσετε τον οργανισμό σας με υγρά. Θυμηθείτε,επίσης, ότι στην περίπτωση που επιδίδεστε σε θαλάσσια σπορ ή αθλείστε, οι ανάγκες σας σε υγρά αυξάνονται ακόμη περισσότερο.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης συνιστά να καταναλώνουμε ποικιλία μη αλκοολούχων ποτών, γιατί γίνεται πιο αποτελεσματική η ενυδάτωση. Για αναπλήρωση του νερού πρέπει να καταναλώνουμε περίπου 150% της ποσότητας που χάσαμε. Συνεπώς, προσπαθήστε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη υγρών και να κάνετε την ενυδάτωσή σας απολαυστική. Πιείτε νερό, πιείτε χυμό, οποιοδήποτε μη αλκοολούχο ποτό, ακόμα και αναψυκτικό. Και το φραπέ μετρά ως πρόσληψη υγρών. Αν θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων για συντήρηση ή απώλεια βάρους να προτιμάτε ποτά χαμηλά σε θερμίδες.Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε. Θυμηθείτε ότι το αίσθημα της δίψας είναι από μόνο του ένας δείκτης ήπιας αφυδάτωσης. Πίνετε υγρά πριν διψάσετε.

Tags αφυδάτωση, ΖΕΣΤΗ, καλοκαιρι, υγεια, οργανισμός, Σώμα, χυμοί, ΥΓΡΑ, νερο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2970 s (231 Queries.) // Parse time: 0.2098 s // Total time: 2.5068 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X