Επίσημη πρώτη Αναστασιάδη – Ακκιτζί


Επίσημη πρώτη Αναστασιάδη – Ακκιτζί

Την πρώτη τους συνάντηση, στο πλαίσιο δείπνου, που θα παραθέσουν τα Ηνωμένα  Έθνη, θα έχουν απόψε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο νέος ηγέτης των Τ/κ,  Μουσταφά Ακκιντζί.  

Μετά το δείπνο, το οποίο θα παραθέσει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ `Ειντε, στις 20.00 στο Λήδρα Πάλας, αναμένεται ν’ ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία επανέναρξης των συνομιλιών.

Ο Έιντε, που βρίσκεται στην Κύπρο από τις 4 Μαϊου, πραγματοποίησε, ήδη, διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και άλλους εμπλεκόμενους, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι διευθετήσεις για την επανέναρξη περιεκτικών συνομιλιών.

Στη διάρκεια του δείπνου αναμένεται γίνει να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται ν’ αποφασίσουν τη δομή και την εξέλιξη της διαδικασίας του διαλόγου. Αναμένεται να καθοριστεί και ο ρόλος των συνομιλητών στις διαπραγματεύσεις, καθώς και η συχνότητα των συναντήσεων.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Θεωρείται βέβαιο ότι, κατά τη συνάντηση, θα συζητηθεί και το θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κυρίως το θέμα της Αμμοχώστου.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαβεβαιώσει ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από εκεί που διακόπηκαν, με τις προτάσεις των δύο πλευρών για όλα τα θέματα να είναι στο τραπέζι, με συμφωνία για πρώτη φορά για συζήτηση του εδαφικού και του περιουσιακού μαζί με το θέμα της διακυβέρνησης.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, καλωσόρισε τη νέα αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό, με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο, κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη Μόσχα, στο περιθώριο των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης κατά των Ναζί.

Η διαδικασία είναι κυπριακή, εμείς δεν θα παρέμβουμε φέρεται να είπε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Παράλληλα ο κ. Μπαν τόνισε το ρόλο, που μπορεί και πρέπει να παίξει στην υπόθεση της διευθέτησης η ΕΕ, αλλά κυρίως η Τουρκία, η οποία, όπως φέρεται να είπε, θα πρέπει να ασχοληθεί με την ουσία.

Ο ΓΓ εγκωμίασε, εξάλλου, τα μονομερή ΜΟΕ, για τα οποία είπε ότι αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη της θέλησης για λύση και είναι κάτι που τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν.

Συναντήσεις Αναστασιάδη με πρέσβεις των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών η Λευκωσία επιδιώκει την  ουσιαστική εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και κρατών μελών της ΕΕ, που συμμετέχουν στο ανώτατο όργανο του διεθνούς οργανισμού.

Έντονες αντιδράσεις κομμάτων για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Το δείπνο των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των έντονων αντιδράσεων της πλειοψηφίας των κομμάτων σε σχέση με λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

Χθες η ΕΔΕΚ απέρριψε καθολικά, με ομόφωνο σχέδιο απόφασης, το οποίο συμφώνησε η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να την αποδεχθεί ούτε καν ως ονοματολογία και αξιώνει την υιοθέτηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής, βασισμένης σε δέκα βασικές παραμέτρους.

Στο σχέδιο απόφασης, το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί στο Πολιτικό και Προγραμματικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ στις 14 Ιουνίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η Ομοσπονδία δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη Διζωνικότητα και πολύ περισσότερο με τη Δικοινοτικότητα».

Όπως έχει εξελιχθεί διαχρονικά η όλη συζήτηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τείνει να προσλάβει περιεχόμενο, ρατσιστικό, προάγει τον εθνοτικό και κοινοτικό διαχωρισμό, εξισώνει τη μειοψηφία με την πλειοψηφία και καταστρατηγεί τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών.

Ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στο συνέδριο της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ και σκιαγραφώντας το πλαίσιο των συνομιλιών, είπε ότι χρειάζεται επιμονή, ώστε μέσα από μια ομοσπονδιακή λύση να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος θα είναι αυτόνομη, αυτοδύναμη και λειτουργική, καθώς και ότι ο τρόπος λήψης αποφάσεων δεν θα επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι προσπάθεια της ε/κ πλευράς είναι να συμφιλιώσει, κατά την έκφραση του, δύο σημαντικούς παράγοντες, την 11χρονη παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ, που επιβάλλει συμβατότητα της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τις συμφωνίες, που επιτεύχθηκαν από το 1974 μέχρι σήμερα, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Παραμένει η Λίζα

Στο μεταξύ, άλλον έναν χρόνο θα παραμείνει στην Κύπρο η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ, η θητεία της οποίας έληγε φέτος, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό. Η απόφαση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών διαβιβάστηκε και στο Προεδρικό Μέγαρο, προς ενημέρωση της Κυβέρνησης.

Η κα Μπάτενχαϊμ υπηρετεί από τη θέση της Ειδικής Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του οργανισμού, στην Κύπρο, από το 2010.

Το Sigmalive θα καλύπτει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις με ζωντανές συνδέσεις του SIgma απο το Λήδρα Πάλας.
 

Tags Νίκος Αναστασιάδης, ΜΟΥΣΤΑΒΑ ΑΚΙΝΤΖΙ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, δείπνο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.4102 s (234 Queries.) // Parse time: 0.3369 s // Total time: 3.7471 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X