Ποιο είναι αυτό που έχει σημασία τελικά; Το νούμερο της ζυγαριάς ή το νούμερο του τζιν μας;


Ποιο είναι αυτό που έχει σημασία τελικά; Το νούμερο της ζυγαριάς ή το νούμερο του τζιν μας;

Ως διαιτολόγος έρχομαι συχνά αντιμέτωπη με το «παράπονο» των πελατών –ασθενών μου σε οτι αφορά το δείκτη της ζυγαριάς. Πολλοί νομίζουν οτι το να χάνει κανείς βάρος είναι μία απλή, «μαθηματική» διαδικασία: για να χάσουμε κιλά πρέπει είτε να μειώσουμε την πρόσληψη τροφής ή να αυξήσουμε την κατανάλωση ενέργειας μέσω της άσκησης ή ακόμα καλύτερα και τα δύο μαζί. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη μείωση λίπους και κατ’επέκταση την ελάττωση των πόντων. 

Τι εννοώ:
Στην αρχή της προσπάθειας μας υπάρχει μια αναλογική μείωση κιλών και πόντων. Στη συνέχεια, όσο μεγαλύτερο ποσοστό λίπους χάνουμε τόσο περισσότερο θα ελαττωθούν και οι πόντοι μας με ορατή βελτίωση τόσο της εμφάνισης όσο και της υγείας μας. Έτσι αν η ζυγαριά «κολλήσει» μην αγχώνεστε, η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική και αποτελεί προσαρμοστικό μηχανισμό του οργανισμού μας. Οι πόντοι εξακολουθούν να μειώνονται γιατί το σωματικό λίπος ελαττώνεται έστω και αργά.

Η μείωση του σωματικού λίπους σπάνια μπορεί να ξεπεράσει το 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα. Η απώλεια όμως αυτή είναι εμφανής στο σώμα και προκαλεί μείωση πόντων. Επειδή το λίπος είναι αποθηκευμένο στις λιποαποθήκες του σώματος ή τα κοινώς γνωστά – «ψωμάκια», όταν το βάρος χάνεται σταδιακά και με ταυτόχρονη άσκηση εξασφαλίζεται απώλεια μεγαλύτερου ποσοστού λίπους από τα σημεία όπου είναι αποθηκευμένο. Με τη μείωση του λίπους λοιπόν οι πόντοι μειώνονται και το σώμα δείχνει πιο αρμονικό!

Ακόμα, τα άτομα που γυμνάζονται εντατικά μπορεί να δουν το εξής παράδοξο: o δείκτης της ζυγαριάς να ανεβαίνει ενώ οι πόντοι μειώνονται. Αυτό δικαιολογείται αν αναλογιστούμε την αύξηση του μυϊκού ιστού λόγω της άσκησης με την ταυτόχρονη μείωση του λιπώδους ιστού.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι οτι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πόσο υγιές και συμμετρικό είναι ένα σώμα και όχι το απόλυτο νούμερο της ζυγαριάς. Ας φροντίσουμε λοιπόν το λίπος μας να βρίσκεται σε φυσιολογικά  επίπεδα  χωρίς να γίνεται εμμονή και αιτία δυστυχίας ο αριθμός της ζυγαριάς!

Μαργαρίτα Σωκράτους
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,  RD
Τηλέφωνο: 22108231
E-mail: info@ieatwise.com
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ieatwise.com

Tags κιλά, ζυγαριά, ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΖΙΝ, Διατροφή, γυμναστικη, περιττά κιλά


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9927 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3580 s // Total time: 3.3507 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X