Πως να αποφύγετε τα προβλήματα που μπορεί να φέρει η μετάβαση απο τη νηστεία στην κανονική διατροφή


Πως να αποφύγετε τα προβλήματα που μπορεί να φέρει η μετάβαση απο τη νηστεία στην κανονική διατροφή

Το Πάσχα συνήθως συνοδεύεται από διατροφικές ακρότητες. Απο τη μια η παρατεταμένη νηστεία πριν το Πάσχα και απο την άλλη η υπερφαγία των ημερών του Πάσχα. Η διατροφολόγος Μαργαρίτα Σωκράτους μας δίνει οδηγίες για την σωστή επάνοδο μας από τη νηστεία. 

Η απότομη μετάβαση από τη νηστεία στην κανονική διατροφή συνδέεται με σημαντικά παθολογικά προβλήματα, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του ενήλικου πληθυσμού, που είναι άτομα που πάσχουν απο χρόνιες παθήσεις, και οι ηλικιωμένοι.

Τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες μέρες είναι τα γαστρεντερολογικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα.
Ο λόγος οφείλεται στο οτι κατα τη νηστεία το διαιτολόγιο είναι φτωχό σε ζωική λίπη, τα οποία μειώνουν και επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό κένωσης του στομάχου, ενώ παράλληλα η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων, κυρίως υπο τη μορφη φυτικών ινών, αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου.  Έτσι λοιπόν, με το απότομο πέρασμα απο ένα μεγάλο διάστημα διατροφής χαμηλής σε ζωικά λίπη σε διατροφή πλούσια σε ζωικά λίπη, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα.

Τα λιπαρά εμποδίζουν την κένωση του στομάχου με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τροφών, η οποία σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, δημιουργεί έντονα φουσκώματα, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα.

Επιπλέον, η απότομη μετάβαση σε ένα δύσπεπτο διαιτολόγιο, οδηγεί σε αύξηση των αναγκών για αιμάτωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με απτέλεσμα την επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας.
Ακόμα, η αιφνίδια υπερκατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει και άλλα προϋπάρχοντα νοσήματα, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αυξημένο ουρικό οξύ.
Γι’αυτό το λόγο η μετάβαση απο το ένα στο άλλο θα πρεπέ να συνοδεύεται απο μερικές βασικές διατροφικές οδηγίες ώστε να αποφέυγονται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού:

• Μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού αμέσως μετά την παρατεταμένη νηστεία
• Σερβίρετε στο πιάτο σας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα
• Αφαιρείτε το ορατό λίπος απο το κρέας και συνδυάστε το με λαχανικά
• Να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώσετε άφθονα φρούτα και λαχανικά.
• Καταναλώνετε οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο και με γεμάτο το στομάχι
• Στύψτε άφθονο λεμόνι στο κρέας καθώς έχει όχι μόνο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και η βιταμίνη C που περιέχει αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου.
• Ριγανήστε από το προηγούμενο βράδυ το κρέας καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με καρκινογένεση.

Και να θυμάστε οτι το Πάσχα είναι και μια κοινωνική εκδήλωση και ευκαιρία να μιλήσετε και να διασκεδάσετε με τους συγγενείς και φίλους. Το φαγητό δεν είναι αυτοσκοπός, και με το σκεπτικό αυτό φροντίστε να μη χαλάσετε τη διάθεση και το κέφι των άλλων με μια πιθανή δική σας αδιαθεσία από υπερφαγία.
Καλή Ανάσταση!

Μαργαρίτα Σωκράτους
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,  RD
Τηλέφωνο: 22108231
E-mail: info@ieatwise.com
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ieatwise.com

Tags νηστεία, Διατροφή, ΕΠΑΝΟΔΟΣ, ΣΟΥΒΛΑ, υγεια, ΣΤΟΜΑΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5419 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3160 s // Total time: 2.8579 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X