Μεγάλη Τρίτη - «Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή»


Μεγάλη Τρίτη - «Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή»

Η Εκκλησία επιτελεί ανάμνηση της παραβολής των δέκα παρθένων λόγω της ευαγγελικής περικοπής, η οποία δαβάζεται στον Εσπερινό με Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια της εσπερινής αυτής ακολουθίας επαναλαμβάνονται αρκετά τροπάρια, τα οποία ήδη εψάλησαν χθες βράδυ στον όρθρο της Μεγάλης Τρίτης. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στα τάλαντα, που ο Θεός χαρίζει, στον κάθε άνθρωπο, ο οποίος καλείται να αγωνιστεί να τα πολλαπλασιάσει.

Το απόγευμα σήμερα τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης. Τα τροπάρια που ψέλνονται περιέχουν το γεγονός της μετάνοιας της πόρνης γυναίκας, που άλειψε με το μύρο τα πόδια του Κυρίου.

Από μέρους των υμνογράφων γίνεται παρουσίαση του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος μόλις διαπίστωσε την πράξη της μετανοιωμένης γυναίκας έσπευσε αμέσως να σχολιάσει αρνητικά και πονηρά το όλο γεγονός, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους σε κάθε εποχή. Η απορία και παράλληλα η υπόδειξη: «Γιατί χαλούμε το μύρο τούτο και δεν το πουλάμε, και το ποσό που θα εισπραχθεί να δοθεί στους πτωχούς;», κρύβει την σκληρότητα και την υποκρισία του Ιούδα. Ενώ ο ίδιος κρατά το ταμείο της ομάδας των μαθητών, εντούτοις την ίδια ώρα σχεδιάζει το πώς θα παραδώσει το διδάσκαλο και διαπραγματεύεται την αντιμισθία της φθονερής πράξεως.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται η συντριβή και η μετάνοια της περιθωριακής γυναίκας, που βρήκε το θάρρος, όντας βεβαία για τη συγχώρεση και την αγάπη του Σωτήρος Χριστού προς το πλάσμα Του. Πλησίασε να εκφράσει, όπως εκείνη γνώριζε, την μεταμέλειά της.

Πολλοί χριστιανοί, ειδικά απόψε, σπεύδουν στους ναούς για το τροπάριο της υμνογράφου Κασίας ή Κασιανής μοναχής της υμνογράφου. Η υμνογράφος Κασιανή έγραψε και άλλα εκκλησιαστικά ποιήματα, τα οποία διατηρούνται μελοποιημένα στα λειτουργικά κείμενα της Εκκλησίας. Παράλληλα, ας προσέξουμε αγαπητοί μου και το ευαγγελικό μήνυμα που διαχέει στις ψυχές μας θάρρος, αγάπη κα συγχώρεση με τα ίδια τα λόγια του Σωτήρα Χριστού: «δεν ήρθα για να κρίνω τον κόσμο, αλλά για να σώσω τον κόσμο». Ο Χριστός με την θεληματική Του θυσία λυτρώνει τον άνθρωπο και σώζει την αυθεντική εικόνα του Θεού που βρίσκεται αποτυπωμένη στην κάθε ανθρώπινη οντότητα, την κορωνίδα της δημιουργίας.

Ας ευχηθούμε η βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και τα αγιογραφικά αναγνώσματα να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο να εισέλθουμε στο πνευματικό νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας, που οδηγεί στη μετάνοια και στη συγχώρεση γευόμενοι «του αμέτρητου ελέους τους Σωτήρος Χριστού».

 

Tags ΜΕΑΛΗ ΤΡΙΤΗ, πασχα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.1996 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3943 s // Total time: 2.5939 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X