Ο γυναικείος οργασμός και οι διαταραχές του


Ο γυναικείος οργασμός και οι διαταραχές του

Ο γυναικείος οργασμός ανέκαθεν ήταν θέμα που προκαλούσε το ενδιαφέρον ερευνητών και θεραπευτών και αυτό γιατί αποτελεί ένα μηχανισμό πιο πολύπλοκο από τον αντρικό.

Δεν βασίζεται τόσο στη βιολογική εκτόνωση σεξουαλικής έντασης όσο στην υποκειμενικότητα της γυναικείας επιθυμίας και διέγερσης, καθώς και στην ικανότητα της γυναίκας να χαλαρώνει. Παρά τις έρευνες, πρόκειται για ένα μηχανισμό που ακόμα δεν μας είναι απόλυτα γνωστός. Η χρησιμότητά του επίσης δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, αφού δεν είναι απαραίτητος ως προς τη γονιμοποίηση, όπως είναι η εκσπερμάτιση στον άντρα. Κάποιες θεωρίες υποστηρίζουν πως ο οργασμός αναπτύχθηκε εξελικτικά, ούτως ώστε η σεξουαλική συνεύρεση να είναι ευχάριστη, με αποτέλεσμα οι επαφές να είναι συχνές και έτσι να αυξάνονται οι πιθανότητες αναπαραγωγής.

Ως οργασμός ορίζεται η κορύφωση της σεξουαλικής ευχαρίστησης, με απελευθέρωση της σεξουαλικής έντασης και ρυθμικές συσπάσεις των μυών του περινέου και των αναπαραγωγικών οργάνων της πυέλου. Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, τόσο από γυναίκα σε γυναίκα, όσο και για την ίδια γυναίκα σε διαφορετικές στιγμές. Η αίσθηση του οργασμού είναι τόσο μοναδική κάθε φορά, που η κάθε γυναίκα τον περιγράφει διαφορετικά. Ο οργασμός μπορεί να επιτευχθεί κλειτοριδικά, μέσω δηλαδή του άμεσου ερεθισμού τής κλειτορίδας, για παράδειγμα με το χέρι, ή κολπικά, με τη διείσδυση του πέους στον κόλπο. Κάποιες γυναίκες μπορούν να επιτύχουν την οργασμική τους κορύφωση και με τους δύο τρόπους. Σύμφωνα με μελέτες, συναισθηματικά ο οργασμός είναι ένας, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
Οι δύο διαφορετικοί τρόποι επίτευξης του οργασμού καθώς και οι διακυμάνσεις που παρουσιάζει ευθύνονται για μία σειρά από μύθους και ένα ατελείωτο τούνελ παραπληροφόρησης που μέσα του παγιδεύονται αμφότεροι γυναίκες και άντρες. Κατ' αρχάς οι γυναίκες που δεν μπορούν να βιώσουν κολπικό οργασμό, αλλά μπορούν να κορυφώσουν κλειτοριδικά, συχνά πιστεύουν ότι δεν έχουν οργασμό. Υπάρχει η λανθασμένη πεποίθηση ότι ο «κανονικός» οργασμός είναι μόνο ο κολπικός και ότι η γυναίκα που δεν μπορεί να τον κατακτήσει, είναι «ανοργασμική» ή «προβληματική». Μέσα από αυτές τις σκέψεις η γυναίκα παγιδεύεται στο λαβύρινθο του άγχους και της ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αφεθεί και να απολαύσει το ερωτικό παιχνίδι και τη σεξουαλική επαφή ή και να προσποιείται οργασμό, προκειμένου να μην εκτεθεί στα μάτια του συντρόφου της και να μην τον απογοητεύσει. Όσο εκείνη προσποιείται ψεύτικους οργασμούς τόσο εκείνος πιστεύει ότι όλα πάνε καλά και δεν θα κάνει τίποτα διαφορετικό για να της προσφέρει ηδονή. Μερικές φορές η γυναίκα το βιώνει ενοχικά, θεωρώντας ότι φταίει εκείνη, ενώ άλλες φορές χρεώνει το σύντροφό της που αδυνατεί να της προσφέρει την «υπέρτατη» ηδονή.
Οι άντρες από την πλευρά τους αναζητούν και εκβιάζουν τον κολπικό οργασμό, μεταφράζοντάς τον ως επιβεβαίωση του αντρισμού τους και των ικανοτήτων τους ως εραστές. Είναι το τρόπαιο που εκείνοι διεκδικούν και, πολλές φορές, απαιτούν από τη σύντροφό τους.

ΟΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Στην πραγματικότητα η διαταραχή ανασταλμένου οργασμού ή ανοργασμία αφορά στην αδυναμία της γυναίκας να βιώσει την πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή τής σεξουαλικής πράξης και να φτάσει στην κορύφωση τόσο με το σύντροφό της κατά τη σεξουαλική επαφή όσο και μόνη της κατά τη διάρκεια του αυνανισμού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε όλη την πορεία της σεξουαλικής της ζωής ή να παρουσιάζεται εκλεκτικά σε κάποιες περιόδους της ζωής της ή με συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο. Περαιτέρω, υπάρχουν γυναίκες που μπορούν να κορυφώσουν κατά τον αυνανισμό, αλλά δυσκολεύονται ή αδυνατούν να φτάσουν σε οργασμό κατά την επαφή. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 25% του γυναικείου πληθυσμού θα εμφανίσει εκλεκτική αναστολή του οργασμού.
Η διαταραχή ανασταλμένου οργασμού είναι κατά κύριο λόγο ψυχολογικής αιτιολογίας και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία τής γυναίκας να βιώσει την πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή και έκφραση. Συχνά οφείλεται στην εικόνα που έχει η γυναίκα για το σώμα και την εμφάνισή της. Μία γυναίκα ανασφαλής, αυτοπαρατηρητική, που δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό που βλέπει στον καθρέφτη, δεν μπορεί και να αφεθεί κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.
Οι αυστηρές ηθικές αρχές που έχει και η πεποίθηση ότι η σεξουαλική απόλαυση είναι ανήθικη αποτελούν έναν ακόμα επιβαρυντικό παράγοντα. Η κουλτούρα, η νοοτροπία και οι πεποιθήσεις της σε σχέση με το σεξ, είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.
Μία σχέση που δεν προσφέρει στη γυναίκα συναισθηματική επαφή και ασφάλεια είναι επίσης πιθανό να ευθύνεται για τη δυσκολία επίτευξης οργασμού. Ακόμη, η ικανότητα οργασμικής κορύφωσης μπορεί να χαθεί σε στρεσογόνες ή ψυχοπιεστικές περιόδους της ζωής μιας γυναίκας, όπως είναι το πένθος, η συγκρουσιακή σχέση με το σύντροφό της ή το αυξημένο επαγγελματικό στρες, καθώς και η πρώιμη τραυματική σεξουαλική εμπειρία ή κακοποίηση.
Τέλος, η σημαντικότητα του οργασμού είναι τέτοια που καθηλώνει τη γυναίκα σε μία αγχώδη αναζήτηση της οργασμικής της κορύφωσης, έχοντας τεράστιες προσδοκίες για την ηδονή που ο οργασμός θα πρέπει να της προσφέρει. Με τον τρόπο αυτό παγιδεύεται σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς ποτέ να καταφέρνει να φτάσει στον «ιδανικό» οργασμό. Έτσι, αυξάνει κάθε φορά την απογοήτευσή της και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ουσιαστική συμμετοχή της στη σεξουαλική πράξη και απόλαυση.
Τα οργανικά αίτια της αναστολής οργασμού περιλαμβάνουν παθήσεις όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι ορμονικές διαταραχές, καθώς και οι φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται για τις παθήσεις αυτές. Επίσης, γυναικολογικές επεμβάσεις, η περίοδος της κλιμακτηρίου, η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και η λοχεία ενδεχομένως να επηρεάσουν την ποιότητα και τη συχνότητα του οργασμού. Η συνεννόηση με το γυναικολόγο για έναν πλήρη οργανικό έλεγχο συστήνεται, προκειμένου να αποκλειστούν τα οργανικά αίτια.  

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ…
Πρέπει, τέλος, να αναφερθεί πως ο οργασμός δεν είναι απαραίτητος ή καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα του σεξ. Η γυναίκα που συμμετέχει συναισθηματικά και ψυχικά στη σεξουαλική συνεύρεση, καταφέρνει να νιώσει απόλαυση και, αν δεν φτάνει σε οργασμό κάθε φορά, δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα και σίγουρα δεν την καθιστά δυσλειτουργική, εφόσον και η ίδια νιώθει ικανοποιημένη. Να θυμάσαι ότι η γυναίκα που «κυνηγά» τον οργασμό δεν πρόκειται ποτέ να τον φτάσει. Χαλάρωσε, λοιπόν, και απόλαυσε τη διαδρομή. Η διάρκεια και η επάρκεια των ερωτικών παιχνιδιών είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της σεξουαλικής μας ζωής. Μπορείς να καθοδηγήσεις το σύντροφό σου, να του πεις τι σε ερεθίζει, να εκφράσεις τις επιθυμίες σου, να μοιραστείς τις φαντασιώσεις σου. Ο οργασμός δεν είναι ο μόνος τρόπος απόλαυσης, αντιθέτως μάλιστα, ολόκληρη η διάρκεια της επαφής μπορεί να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Σημασία έχει και οι δύο σύντροφοι να ικανοποιούνται. Στις περιπτώσεις που το πρόβλημα επιμένει ή προκαλεί δυσφορία στη γυναίκα ή το σύντροφό της, θα είχε αξία να αναζητηθεί η βοήθεια ειδικού ψυχιάτρου ή ψυχολόγου σεξουαλικής υγείας. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να τις αναζητήσεις…

Info: Ο Δρ Θανος Ε. Ασκητής είναι Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Και Σεξουαλικής Υγειάς. Η Θέκλα Βασιλείου είναι Κλινική Ψυχολόγος Στο Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγειάς Θάνου Ασκητή. Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγειάς Θάνου Ασκητή: Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομετιος, Λευκωσία, Τηλ.: 22459555, 22459556. Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγειάς, Τηλ.: 77772877, Δευτέρα-Παρασκευή: 12:00-16:00

Tags οργασμός, sex, σεξ, σχεσεις


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.4353 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3808 s // Total time: 2.8161 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X