6 μύθοι που αφορούν τη στοματική μας υγεία


6 μύθοι που αφορούν τη στοματική μας υγεία

Η χειρούργος οδοντίατρος με ειδίκευση στα οδοντιατρικά lazer και την αισθητική οδοντιατρική Άννα-Μαρία Γιαννίκος ξεκαθαρίζει τους μύθους και αλήθειες για τη στοματική μας υγεία. 

1. Λίγο αίμα κατά την καθημερινή φροντίδα (βουρτσίσματος) των δοντιών μου είναι φυσιολογικό.  ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Έχετε δίκιο είναι ΜΥΘΟΣ.
Αίμα κατά τη διάρκεια της καθημερινής στοματικής υγιεινής μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας ή ακόμα και ότι βουρτσίζετε πολύ δυνατά τα δόντια σας.

2. Οι έγκυες ΔΕΝ πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο. ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Πολύ σωστά είναι ΜΥΘΟΣ!
Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιο συγκεκριμένα στο 2ο τρίμηνο, παρατηρείται η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και ο οδοντιατρικός έλεγχος και καθαρισμός είναι απαραίτητος!

3. Νοιώθω το στόμα μου στεγνό, φταίει η ηλικία! ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Μπράβο είναι και πάλι ΜΥΘΟΣ!
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επιφέρουν ξηροστομία, οι πιο συνήθεις από αυτούς είναι: Φαρμακευτική αγωγή (καθημερινή λήψη ασπιρίνης, διουρητικών αντικαταθλιπτικών), Κάπνισμα, Συνεχής αναπνοή από το στόμα (π.χ. λόγω βουλομένης μύτης), Αφυδάτωση, Άγχος, Θεραπεία καρκίνου(ακτινοθεραπεία), Φλεγμονές στο στόμα, Προβλήματα υγείας(διαβήτης, σύνδρομο Sjogren)

4. Ξυπνώ με πόνους στα αυτιά, στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στον αυχένα. Έχω πρόβλημα στα αυτιά μου; ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Ναι είναι … ΜΥΘΟΣ.
Μια φράση που αναφέρω πολύ συχνά στους ασθενείς μου είναι : ‘Θυμώστε με αυτό που σας φταίει και όχι με τα δόντια σας’. Ο πόνος στα προαναφερόμενα σημεία κατά κύριο λόγω προκαλείται από σφίξιμο / τρίξιμο των δοντιών το οποίο κάνετε ασυνείδητα είτε κατά τη διάρκεια της μέρας ή και της νύχτας. Πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε;
Πρώτο βήμα είναι το να συνειδητοποιήσετε ότι το πράττετε και στη συνέχεια μπορείτε να

Να ενημερώσετε τον οδοντίατρο σας για να σας κατασκευάσει έναν προστατευτικό νάρθηκα (που τον φοράτε κατά τη διάρκεια του ύπνου). Μια άλλη λύση είναι η Ομοιοπαθητική αλλά και η θεραπεία με LASER  η οποία ανακουφίζει άμεσα!

5.  Μπορώ να φάω και να πιώ ότι θέλω και ότι ώρα θέλω! Αφού θα βουρτσίσω αμέσως τα δόντια μου! ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Αυτός είναι άλλος ένας ΜΥΘΟΣ!
Αν σκοπεύετε να καταναλώσετε γλυκό είναι προτιμότερο να είναι αμέσως μετά το φαγητό σας αντί στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγετε τα τσιμπολογήματα - 6 μικρά γεύματα με τα ποτά τους είναι υπεραρκετά σε καθημερινή βάση. Ακόμα να θυμάστε να αποφεύγετε να πλένετε τα δόντια σας αμέσως μετά την πόσιν ξινών ροφημάτων και τροφών λόγω του κίνδυνου διάβρωσης που μπορεί να προκληθεί στα δόντια.

6. Tη λεύκανση μπορώ να την κάνω μόνος/μόνη μου
ΜΥΘΟΣ ή ΑΛΗΘΕΙΑ
Ξεκάθαρα … ΜΥΘΟΣ
Εμείς οι οδοντίατροι έχουμε την επιστημονική ευθύνη και φροντίδα. Για αυτό για να αποφεύγονται επιπτώσεις και ανεπιθύμητες παρενέργειες η λεύκανση πρέπει να γίνεται πάντα και μόνο κάτω από την καθοδήγηση μας είτε αυτή πρόκειται να γίνει στο ιατρείο (συνέδρια με Laser ή LED στο ιατρείο) είτε στο σπίτι(με ειδικά διαμορφωμένα δισκάρια που φοράτε είτε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε την νύχτα).

Για περισσότερες πληροφορίες, έξυπνες λύσεις και  συμβουλές φροντίδας για τα δόντια σας μπορείτε να κατεβάσετε το mobile application Yiannikos Healthy Smile Healthy Life που είναι διαθέσιμο για iOS & Android στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Tags ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, δόντια, οδοντιατρος, ΜΥΘΟΣ, αλήθεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3444 s (229 Queries.) // Parse time: 0.2051 s // Total time: 2.5494 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X