Η σημασία των ονείρων


Η σημασία των ονείρων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο σημαντικός είναι ο ύπνος για το σώμα, τόσο σημαντικά είναι και τα όνειρα. Τα όνειρα είναι μοναδικά και η δραστηριότητα του εγκεφάλου είναι ίδια για όλους. Πειράματα έχουν δείξει ότι, αν κάποιος στερηθεί το στάδιο REM, κατά το οποίο βλέπουμε όνειρα, τότε νιώθει εκνευρισμό και άγχος σε ό,τι και αν κάνει χωρίς να ξέρει τον λόγο.

Ο Freud ήταν εκείνος που πρώτος μίλησε για τα όνειρα και υποστήριξε ότι είναι η οδός προς το ασυνείδητο, ένας τρόπος για να ερχόμαστε σε επαφή με τα ασυνείδητα τμήματα του μυαλού. Ο Freud είχε πει ότι, όταν ονειρευόμαστε, βλέπουμε εικόνες που για κάποιο λόγο έχουμε καταπιέσει, ίσως γιατί δε θέλουμε να δούμε το πραγματικό τους νόημα. Συνήθως, βλέπουμε πράγματα που ντρεπόμαστε για αυτά ή τα θεωρούμε απαγορευμένα.

Υπάρχουν φορές που τα όνειρα μας βοηθούν να δούμε την αλήθεια. Μπορεί να δούμε κάτι που φαινομενικά είναι πολύ άσχετο με εμάς, όμως σίγουρα από κάπου προέρχεται και κάτι σημαίνει για εμάς. Συνήθως, τα όνειρα απασχολούν αισθήματα και φόβους που είτε δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε δεν αντιμετωπίζουμε. Έτσι, εξακολουθούν να υπάρχουν και να μας απασχολούν. Σύμφωνα με έρευνες σε παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, φαίνεται ότι οι τραυματικές εμπειρίες εκφράζονται στα όνειρά τους.

Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κύριος σκοπός των ονείρων είναι να ηρεμήσουν το μυαλό, το οποίο υπερφορτώνεται από ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, πολλοί λένε ότι, καθώς ονειρευόμαστε, ο εγκέφαλος έχει την ευκαιρία να σβήσει ασήμαντες μνήμες. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι τα όνειρα αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες της μέρας.
Αν εξερευνήσουμε τα μηνύματα που εκφράζονται στα όνειρα, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας και αυτό θα μας καταστήσει ικανούς να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που μας απασχολούν και ίσως επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου μας.

Tags όνειρα, εφιάλτες, ύπνος, ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΝΕΙΡΩΝ, ΦΡΟΥΝΤ, ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2298 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3913 s // Total time: 2.6210 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X