Η νέα δομή της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας


Η νέα δομή της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σειρά μεταρρυθμίσεων στην διοικητική δομή της Προεδρίας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός παρα τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του Κράτους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πετρίδης, σε σχεση με την Προεδρία με βάση το νέο οργανόγραμμα δημιουργούνται  Γραμματεία Προεδρίας, Μονάδα Διοίκησης και Προσωπικού, Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διατηρείται ο θεσμός του Διπλωματικού Γραφείου. Εκσυγχρονίζεται η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ενδυναμώνεται η νομική στήριξη στην Προεδρία από τη Νομική Υπηρεσία για θέματα που αφορούν ετοιμασία νομοθεσιών και έλεγχο συμβολαίων και πράξεων διορισμού στους οποίους προβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ, Πετρίδης ανακοίνωσε ακόμη ότι θεσμοθετείται μια σύγχρονη πρακτική όσον αφορά την απασχόληση συμβούλων/συνεργατών, με την ετοιμασία πρότασης που θα τεθεί αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. «Η μεταρρύθμιση δεν συνεπάγεται κανένα επιπρόσθετο κόστος για τον φορολογούμενο», τόνισε.

Η Προεδρία, είπε, είναι σημαντικός θεσμός της οποίας οι ανάγκες, αλλά και οι ανάγκες του ίδιου το ΠτΔ, τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί και διευρυνθεί σημαντικά.

       * Υπάρχουν αυξημένες διεθνείς υποχρεώσεις λόγω της ανάγκης εκπλήρωσης των συμβατικών μας υποχρεώσεων ως κράτος μέλος της Ε.Ε και της προώθησης και διεκδίκησης των συμφερόντων μας στην Ε.Ε.
      *  Αυξημένες ευθύνες για την εσωτερική διακυβέρνηση που πηγάζουν από ένα πιο μεγάλο και πιο σύνθετο κρατικό μηχανισμό, με μεγαλύτερο εύρος εξουσιών και αυξημένες ανάγκες συντονισμού.
        * Οι μεταρρυθμιστικές αρμοδιότητες της κυβέρνησης και της ίδιας της Προεδρίας.
        * Μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας του εκάστοτε Προέδρου αναλώνεται στη διαχείριση του Εθνικού μας προβλήματος.
       *  Ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, των συνεχώς μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών τόσο σε τοπικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και αναδυόμενων προκλήσεων.

    

Οι αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις από την κυβέρνηση, και δεν συγχωρούν τα όποια λάθη, τα οποία σε άλλες εποχές, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, ενδεχόμενα να περνούσαν και απαρατήρητα.

Διευκρίνησε ότι οι πλείστες των ρυθμίσεων έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή ενώ κάποιες δράσεις θα ολοκληρωθούν εντός Φεβρουαρίου. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις, εκεί που χρειάζονται, θα προωθηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους επόμενους μήνες, μαζί με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό, σε συνεργασία με τη ΝΥ.


Τι αλλάζει συγκεκριμένα

Δημιουργείται ένα απλό, αλλά συγκεκριμένο οργανόγραμμα, στα πρότυπα άλλων χωρών, το οποίο βασίζεται στην αρχή της ενότητας της διοίκησης (unity of command) που εξαλείφει ορισμένες δυσλειτουργίες λόγω αλληλοεπικαλύψεων και μη σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων. Αποτελείται από 4 βασικά τμήματα και γίνεται σαφής διαχωρισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων όλου του προσωπικού.

Η θέση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου παύει να υφίσταται με την παρούσα της μορφή και δημιουργείται Διεύθυνση Προεδρίας. Τα κύρια καθήκοντα της, αφορούν την άρτια και αποτελεσματική οργάνωση, τη διεύθυνση και εποπτεία όλων των τμημάτων και δραστηριοτήτων της Προεδρίας, το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου σε συνεργασία με τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου, την τεχνοκρατική παρακολούθηση των κύριων πολιτικών που προωθούνται από την Προεδρία, καθώς και την εποπτεία των Γραφείων των Επιτρόπων που υπάγονται στον ΠτΔ.

    Πρώτη Μονάδα: Δημιουργείται Γραμματεία Προεδρίας μέσω της δομικής αναμόρφωσης του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, με κύρια ευθύνη:

    Την οργάνωση, διεύθυνση, προγραμματισμό, συντονισμό και εποπτεία της λειτουργίας του Γραφείου του ΠτΔ.
    Την παρακολούθηση των θεμάτων που αναδεικνύονται στις συναντήσεις του ΠτΔ και τη διεκπεραίωση των σχετικών κατευθύνσεων/οδηγιών που ο ίδιος δίνει.
    Τον Καθορισμό του προγράμματος και τη διαχείριση της  αλληλογραφίας του Προέδρου.


    Δεύτερη Μονάδα: Μονάδα Διοίκησης και Προϋπολογισμού Καταργείται η θέση Προϊστάμενου Διοίκησης Προεδρίας, και δημιουργείται Μονάδα Διοίκησης και Προϋπολογισμού, με κύριες αρμοδιότητες:

     Την ορθή διαχείριση και έλεγχο του Προϋπολογισμού της Προεδρίας συμπεριλαμβανομένων και των Επιτρόπων
     Την καλύτερη αξιοποίηση και έλεγχο του προσωπικού.
     Την ομαλή λειτουργία του Αρχείου
     Θέματα ασφάλειας και συντονισμού εκδηλώσεων.

    Τρίτη Μονάδα: Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Για πρώτη φορά η Προεδρία αναλαμβάνει σαφείς αρμοδιότητες και διεκπεραίωση οριζόντιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, τίθεται υπό την αιγίδα της Προεδρίας ένας από τους κύριους στόχους της Κυβέρνησης. Η διοικητική μεταρρύθμιση, περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και της αναπτυξιακής μεταρρύθμισης. Η μονάδα ήδη λειτουργεί.

    Τέταρτη Μονάδα: Το Διπλωματικό Γραφείο του ΠτΔ παραμένει και θα ενισχυθεί, λαμβάνοντας και της υποχρέωσης να ανταποκριθεί, πέραν των υφιστάμενων καθηκόντων, στην ανάγκη συντονισμού της πολιτικής του κράτους/κυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ

        Θέσπιση εσωτερικών κανονισμών: Έχουν ήδη θεσπιστεί και εφαρμόζονται εσωτερικοί κανονισμοί και σαφείς διαδικασίες που αφορούν:
        Τη διαχείριση των εισερχόμενων και εξερχομένων εγγράφων.
        Την εισαγωγή αυτοματοποιημένου συστήματος λειτουργίας του Αρχείου.
        Θέματα ασφάλειας και πρωτοκόλλου.

Σε κάθε Μονάδα/Γραμματεία υπάρχει πλέον σαφής καταμερισμός καθηκόντων και αρμοδιοτήτων και επικεφαλής, ο οποίος θα συντονίζει τις εργασίες του προσωπικού που θα υπάγεται στη Μονάδα.

Εκσυγχρονισμός της Γραμματείας του Υ.Σ ώστε, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προεδρίας να έχει αυξημένες αρμοδιότητες που αφορούν: Την παρακολούθηση και το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και των Υπουργείων, των διυπουργικών επιτροπών για θέματα  που άπτονται της αρμοδιότητας πέραν του ενός Υπουργού, καθώς και την παρακολούθηση της εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών.

Νομική υποστήριξη: Μέσω της ανάθεσης εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, στήριξης στην Προεδρία για θέματα που αφορούν:

     Ετοιμασία νομοθεσιών για θέματα πολιτικής που χρειάζεται  να προωθηθούν ως προτεραιότητες από την Προεδρία ή για οριζόντια θέματα όπως τα θέματα μεταρρύθμισης.
    Έλεγχος συμβολαίων, πράξεων διορισμού, ή δημοσίων συμβάσεων που διενεργούνται από τον ΠτΔ.
    Συμμετοχή σε Διυπουργικές Επιτροπές και συμβουλευτικός ρόλος για νομική καθαρότητα των πολιτικών αποφάσεων τους
    Έλεγχο νομιμότητας αποφάσεων του Υ.Σ.

Δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής υπό την Προεδρία και σε συνεργασία με τη ΜΑΕΕ και το ΥΠΕΞ για την οριζόντια διαχείριση, χάραξη στρατηγικής και συντονισμό των θεμάτων που άπτονται των θέσεων της Κύπρου στην Ε.Ε.  Στόχος ο καλύτερος συντονισμός και χάραξη προτεραιοτήτων μεταξύ των αρμόδιων λειτουργών και των κλιμακίων όλων των Υπουργείων για τα θέματα που τίθενται στην ατζέντα της Ε.Ε. Έχει ήδη ληφθεί σχετική απόφαση από το Υ.Σ.

Γραφεία Επιτρόπων που υπάγονται στην Προεδρία: Τη διοικητική ευθύνη θα έχει η Διεύθυνση Προεδρίας και τα Γραφεία των Επιτρόπων θα λειτουργούν με βάση εσωτερικούς κανονισμούς που έχουν ήδη καταρτιστεί και τεθεί σε εφαρμογή.

Πολιτικοί συνεργάτες. Πέραν του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού, ο εκάστοτε ΠτΔ και οι Υπουργοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν συνεργάτες ή συμβούλους της πλήρους  εμπιστοσύνης τους, τους οποίους ο ίδιος ο ΠτΔ θα αναθέτει καθήκοντα ανάλογα με τις δικές του προτεραιότητες.  "Η πρόσληψη συνεργατών γινόταν και  στο παρελθόν στην Κύπρο, τόσο από τον ΠτΔ όσο και από τους Υπουργούς, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που γίνεται σήμερα, χωρίς να υπάρχει όμως ένα σαφές πολιτικό, θεσμικό ή νομικό πλαίσιο", ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Με τη νομική ρύθμιση του θέματος, είπε, καθιερώνεται μια πρακτική που ακολουθείται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, τόσο για τους Αρχηγούς των Κυβερνήσεων όσο και για τους Υπουργούς. Αφορά τη δημιουργία μικρών πολιτικών cabinet, τα οποία διαλύονται με την αποχώρηση των πολιτικών προϊσταμένων. (ενδεικτικό το χρωματισμένο παράδειγμα των οργανογραμμάτων άλλων χωρών).

Νομοθετική Ρύθμιση Απασχόλησης Συμβούλων

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος των Συνεργατών του ΠτΔ και των Υπουργών, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και στα ΜΜΕ καθώς και, λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Με την πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία του Υ.Σ, συμφωνούν τόσο ο Γενικός Ελεγκτής όσο και η Γενική Λογίστρια.

Η πρόταση προνοεί:

    Τη δυνατότητα πρόσληψης περιορισμένου αριθμού Συνεργατών κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ότι η εργοδότηση τους θα τερματίζεται με την αποχώρηση των μελών της κυβέρνησης ή νωρίτερα, δυνάμει συμβατικών προνοιών μεταξύ των δύο μερών. Οι συνεργάτες δεν αποκτούν οποιαδήποτε δημοσιοϋπαλληλικά προνόμια.
    Περίληψη στον Προϋπολογισμό σαφούς σχετικής πρόνοιας, όπως ισχύει σήμερα και για τους Συνεργάτες των Βουλευτών.
    Η προτεινόμενη δαπάνη στον Προϋπολογισμό: Για τους Υπουργούς θα ισοδυναμεί στη μέση μακροπρόθεσμη δαπάνη δύο Λειτουργών στη Κλίμακα Α8-11, και για τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον Υφ. παρά τω Προέδρω τη μέση δαπάνη ενός Λειτουργού. Για τον ΠτΔ καθορίζεται ένα πάγιο ετήσιο ποσό, το οποίο θα περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό για την κάλυψη της συνεπαγόμενης δαπάνης απασχόλησης των πολιτικών συνεργατών του ΠτΔ. Το ύψος του ποσού, θα είναι αυτό που ισχύει σήμερα.
     Θα ετοιμαστεί πρότυπο συμβόλαιο από το Γενικό Λογιστήριο και τα Συμβόλαια θα συνάπτονται απευθείας μεταξύ των Κρατικών Αξιωματούχων και των Συνεργατών.


Με τον τρόπο θεσμοθετείται, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, μια σύγχρονη και αναγκαία πρακτική η οποία εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, με ένα απόλυτα διαφανή τρόπο, διασφαλίζοντας επίσης, ότι κανένας πολιτικός αξιωματούχος δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το καθορισμένο από τον προϋπολογισμό ποσό.

Tags προεδρικό, ΑΛΛΑΓΕΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0010 s (1 Queries.) // Parse time: 0.0211 s // Total time: 0.0221 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X