H οικονομική κρίση μας «παχαίνει»;


H οικονομική κρίση μας «παχαίνει»;

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε περικοπές στον οικογενειακό προυπολογισμό και κυρίως σε ότι αφορά στα είδη κατανάλωσης.  

Υπάρχουν ωστόσο πολλοί προβληματισμοί ως προς το αν τα φαγητά πρωτης ανάγκης τα οποία είναι φθηνότερα, μπορούν να είναι και θρεπτικά, αντικαθιστώντας μια πλούσια διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις επιλογές από τις ομάδες τροφίμων.

Η κρίση μας «παχαίνει»;
Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση που έχει καταγραφεί και στην Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση «χτύπησε» εδώ και καιρό, είναι ότι ενώ θα περίμενε κανείς η κρίση να μας «αδυνατίσει», τελικά μάλλον μας οδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πολλοί έχουν περιορίσει τις εξόδους για φαγητό και έχουν επιστρέψει στη συνήθεια του σπιτικού φαγητού, ενώ άλλοι έχουν αυξήσει τις επισκέψεις τους στα ταχυφαγεία.

Τα επιστημονικά ευρήματα είναι αντιφατικά αφού ενώ αυξάνονται καθημερινά τα νοικοκυριά ξοδεύουν όλο και λιγότερα χρήματα για τη διατροφή τους και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που πεινάνε, ταυτόχρονα αυξάνονται οι τόνοι τροφίμων που πετάμε καθώς και τα ποσοστά παχυσαρκίας (παιδικής και ενηλίκων) καθώς και τα ποσοστά νευρικής ανορεξίας και βουλιμίας.

Οικονομική κρίση και προβλήματα υγείας
Από μια έρευνα που διεξήχθηκε στο Πανεπιστήμιο Κόβεντρι, έδειξε ότι οι φτωχότεροι και όσοι ζουν σε περιόδους οικονομικής κρίσης δεν έχουν ποικιλία στις τροφές που καταναλώνουν, έτσι παρουσιάζουν ελλείψεις  σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (βιτ. C, φυλλικό οξύ, Fe, Zn, Mg) λόγω χαμηλής κατανάλωσης φρούτων λαχανικών κρέατος και ψαριών. Επίσης δεδομένα από χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση, δείχνουν ότι στις περιόδους αυτές οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές, αφού οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων  και σε τροφές χαμηλής ενεργειακής αξίας. Λόγω της φτωχής κάλυψης σε βιταμίνες ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες παρατηρείτε αύξηση ασθενειών, ακόμη και του κοινού κρυολογήματος.

Δυστυχώς παρατηρείται αύξηση κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά, του γρήγορου και φτηνού φαγητού (fast food), αύξηση κατανάλωσης γλυκών και σοκολάτας και μείωση της φυσικής δραστηριότητας.

Όλα τα παραπάνω που υποδηλώνουν κακές διατροφικές συνήθειες και μη υγιεινό τρόπο ζωής σε συνδιασμό με το αυξημένο στρες, οδηγούν σε διαταραχές του καρδιαγγεικού συστήματος με   αυξημένες τιμές κακής χοληστερόλης (LDL –C) και μειωμένες τιμές καλής χοληστερόλης (HDL- C) καθώς και αύξηση του κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.)
MSc (Hons.))  elenatroullidou@hotmail.com -mydietspot Health Center- 22-256752

Tags ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ, ΑΝΑΓΚΕΣ, φαγητο, ΠΡΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΕΞΟΔΑ, οικονομική κρίση, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6885 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3014 s // Total time: 2.9899 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X