H Πάτρα μαθαίνει τις κυπριακές γεύσεις


H Πάτρα μαθαίνει τις κυπριακές γεύσεις

Η Αντρια Κιτρομηλίδου μαθαίνει στους Πατρινούς να τρώνε Κυπριακά

Όταν η Αντρια Κιτρομηλίδου σπούδαζε Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο, σίγουρα δεν σκεφτόταν πως κάποια χρόνια αργότερα θα ζούσε στην Πάτρα και μάλιστα θα είχε το δικό της κατάστημα κυπριακών προϊόντων στην καρδιά της πόλης.

Αυτό που την έφερε στην αχαϊκή πρωτεύουσα ήταν ο έρωτας. Μάλιστα όλα έγιναν πολύ γρήγορα: «Σεπτέμβριο παντρευτήκαμε, Οκτώβριο άρχισα να ψάχνω για χώρο για το κατάστημα, τον Νοέμβριο το «στήσαμε» και τον Δεκέμβριο άνοιξα» λέει χαρακτηριστικά.

«Αυτό που θέλω είναι οι Πατρινοί να δοκιμάσουν τα κυπριακά προϊόντα γιατί είναι διαφορετικά. Μπορεί η κουζίνα μας να είναι πιο βαριά αλλά χρησιμοποιούμε πιο υγιεινά προϊόντα» σημειώνει. Αλλώστε τώρα τελευταία όλο και περισσότεροι σεφ χρησιμοποιούν κυπριακά προϊόντα με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο γνωστά. Στο «Κύπρου Γεύσεις» μπορεί κανείς να βρει εκτός από το γνωστό χαλλούμι, πουρεκάκια, κούπες, σεφταλιές, λούντζα, σουτζούκο, δάκτυλα αλλά και πολλά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες τις οποίες κατασκευάζει η θεία της σε μια μικρή οικογενειακή μονάδα παραγωγής που έχει στην Κύπρο.

Αυτό που πρόσεξε ιδιαίτερα η Αντρια ήταν τόσο η ποιότητα των προϊόντων που φιλοξενεί στα ράφια του καταστήματός της όσο και οι τιμές, ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν. Απευθύνθηκε σε μικρούς παραγωγούς και σε επιχειρήσεις πιστοποιημένες από την Ε.Ε., ενώ ο μεγαλύτερος έλεγχος από τον οποίον πέρασαν τα πάντα ήταν η δική της δοκιμή. Σημαντικό είναι το γεγονός πως ότι υπάρχει μέσα στο κατάστημα εισάγεται απευθείας από την Κύπρο.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει διαφορετικά τα κυπριακά προϊόντα και ποια είναι αυτά που θα έπρεπε να δοκιμάσουμε; Η Αντρια μας ανέφερε χαρακτηριστικά την διαφορά στη γεύση που έχουν τα κυπριακά αλλαντικά καθώς είναι όλα καπνιστά, ενώ για τη δημιουργία τους χρησιμοποιείτε κρασί αλλά και κόλλιανδρος, ένα από τα κύρια συστατικά της κυπριακής κουζίνας, δίνοντας αυτή την ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση. Ένα άλλο υλικό που χρησιμοποιούν πολύ είναι το τριαντάφυλλο, που εκτός από τη μορφή του γλυκού, στο «Κύπρου Γεύσεις» μπορεί κανείς να βρει και ροδόσταγμα. Εκεί θα βρει κανείς και χαρουπόμελο, ταχινόπιτες, ελιότες (τις οποίες δοκιμάσαμε και τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα), αρκατένα (παξιμάδια από ρεβίθι), λουβί (μαύρα φασόλια) και λουβάνα (κάτι ανάλογο της φάβας), άγριο τριαντάφυλλο, φυσική λεμονάδα και μανταρινάδα και άλλα πολλά.

Στα περισσότερα γλυκίσματα για γλυκαντική ουσία χρησιμοποιείται το χαρούπι και το χαρουπόμελο, κάτι που τα καθιστά κατάλληλα ακόμα και για τους διαβητικούς αλλά και όσοι θέλουν να γλυκαθούν χωρίς να νιώσουν ενοχές!

Στην Πάτρα ζουν περίπου 400 οικογένειες Κυπρίων, αλλά και αρκετοί Κύπριοι φοιτητές. «Αυτό όμως που με ευχαριστεί ιδιαίτερα είναι όταν έρχονται οι ελλαδίτες και ψωνίζουν γιατί δοκιμάζουν διαφορετικές γεύσεις» αναφέρει η Αντρια. Μάλιστα η ίδια έχει τυπώσει παραδοσιακές κυπριακές συνταγές τις οποίες τις προσφέρει δωρεάν σε όσους επισκεφθούν το κατάστημα. Και ποια είναι η δική της αγαπημένη; «Ο,τιδήποτε έχει κολοκάσι!» μας λέει χαρακτηριστικά.

Για την Αντρια, το συγκεκριμένο κατάστημα (που βρίσκεται στον αριθμό 72 της οδού Κανακάρη) είναι κάτι περισσότερο από μια απλή επιχειρηματική δραστηριότητα: «Με βοηθάει να μην ξεχνάω την πατρίδα μου… Να κρατάω τις μνήμες μου ζωντανές» λέει. Σε αυτό βοηθάει και το γεγονός ότι στην Πάτρα βρίσκεται και η αδελφή της για σπουδές και όπως σημειώνει: «Είναι μοιρασμένη η οικογένεια: οι μισοί είμαστε εδώ και οι άλλοι μισοί στην Κύπρο».

Σύντομα μάλιστα αναμένεται και η λειτουργία του e-shop του καταστήματος, στο οποίο κανείς θα μπορεί να βρει όλα τα προϊόντα και να τα προμηθεύεται online. Μέχρι τότε, αν θέλετε να δοκιμάσετε γνήσιες κυπριακές γεύσεις δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το «Κύπρου Γεύσεις» στην Κανακάρη 72.

Tags κυπριακά προιόντα, πατρα, καταστημα, delicatessen


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5718 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3517 s // Total time: 2.9236 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X