Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα για την υγεία των παιδιών μας;


Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα για την υγεία των παιδιών μας;

Ερευνητική μελέτη στην Κύπρο επισημαίνει τη σημασία του πρωινού και την καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά.  

Τα τελευταία 30 χρόνια, έρευνες που διεξήχθησαν από ειδικούς επιστήμονες έδειξαν την στενή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και της πιθανότητας τα παιδιά να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Νέα έρευνα στην Κύπρο έρχεται να επιβεβαιώσει τα προαναφερθέντα ευρήματα και να καταδείξει τη σημασία της κατανάλωσης πρωινού.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ερευνητές στην Κύπρο, εξέτασε τις συνήθειες κατανάλωσης πρωινού 1558 παιδιών ηλικίας τεσσάρων έως οχτώ ετών και σύγκρινε το δείκτη μάζας σώματος τους (ΔΜΣ), την αρτηριακή πίεση, το προφίλ λιπιδίων του αίματος και την περίμετρο της μέσης τους. Διαπιστώθηκε ότι τα αγόρια και τα κορίτσια που κατανάλωναν πρωινό σε καθημερινή βάση είχαν καλύτερο συνολικό διατροφικό προφίλ και ότι τα κορίτσια που κατανάλωναν πρωινό σε καθημερινή βάση είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Συνολικά, λιγότερο από τα δύο τρίτα της ομάδας ανέφερε ότι έτρωγε πρωινό κάθε μέρα.

Τα δημητριακά πού είναι έτοιμα για κατανάλωση ήταν πολύ δημοφιλής επιλογή μεταξύ των παιδιών.
Το 25,6% των αγοριών και το 25,7% των κοριτσιών κατανάλωναν δημητριακά για πρωινό.

Τα παιδιά που έτρωγαν για πρωινό δημητριακά είχαν την τάση να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, ενώ εκείνα που έτρωγαν αρτοσκευάσματα για πρωινό παρουσίαζαν τη λιγότερο θετική εικόνα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, με την πρόσληψη λιπαρών να φτάνει το 38% της συνολικής ενέργειας.

Η συντάκτρια της μελέτης, κα. Στάλω Πάπουτσου, διαιτολόγος και ερευνητική συνεργάτης του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» στην Κύπρο, αναφέρει: «Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να προωθούν τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης πρωινού και να εκπαιδεύουν τους γονείς και τα παιδιά ώστε να κάνουν τις σωστές επιλογές όσον αφορά το πρωινό, προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλότερη κατανάλωση μικρο-θρεπτικών στοιχείων και ινών, ενώ παράλληλα να μειώνεται η πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών».

Παράλληλα, σε πληθώρα διεθνών ερευνών έχει διαπιστωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και της νοητικής επίδοσης, των καλύτερων επιδόσεων στο σχολείο, του αυξημένου εύρους μνήμης, των επιπέδων συγκέντρωσης και της αυξημένης δημιουργικότητας.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, είναι ιδανικό να βάλουμε και την ολική άλεση στην καθημερινή διατροφή μας, ξεκινώντας από το πρωινό. Ειδικοί παγκοσμίως συνιστούν να αυξήσουμε την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, καθώς στοιχεία από έρευνες δείχνουν ότι 9 στους 10 ανθρώπους δεν καταναλώνουν την ποσότητα προϊόντων ολικής άλεσης που συνιστάται ημερησίως. Για παράδειγμα, τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υψηλή διατροφική αξία και συνήθως λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σύγκριση με άλλες παραδοσιακές εναλλακτικές επιλογές πρωινού. Συνεπώς, αποτελούν μια σημαντική πηγή ολικής άλεσης για το πρωινό.

Tags ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ, υγεια, παιδια, δημητριακα, ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΡΩΙΝΟΥ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5781 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2323 s // Total time: 2.8103 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X