Καλοκαιρινές διακοπές αγκαλιά ή έχω επιλογές;


Καλοκαιρινές διακοπές αγκαλιά ή έχω επιλογές;

Καθώς ο καιρός βελτιώνεται, έτσι και οι σκέψεις μας με τη σειρά τους κατακλύζονται με τα όνειρα και τις ελπίδες των καλοκαιρινών μας διακοπών. Επιτέλους, ένα καλό διάλειμμα από την καθημερινότητα! Αυτό και αν μοιάζει με υπόσχεση ευτυχίας. Η ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου αναλύει το θέμα έρωτας και διακοπές.  

Ονειρευόμαστε τις καλοκαιρινές μας διακοπές, γεμάτες πάθος, ελπίζοντας έτσι να μοιραστούμε στιγμές με το έτερο μας. Ωστόσο, συχνά η περίοδος των διακοπών μπορεί να μας βγει στραβή και ανάποδη, με ένα ανεπιθύμητο προσκήνιο στη σχέση μας, όπως ένας χωρισμός ή/και το γνωστό σε πολλούς «διάλειμμα», που μας μπερδεύει. Παρόλο που οι σχέσεις μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής μας, στην καθημερινότητα μας δίνουμε λίγο χρόνο για να τις γαλουχήσουμε. Είμαστε ξαφνικά καλοκαιριάτικα, στην σχεδόν συνεχή παρουσία του συντρόφου μας και ο επιπλέον χρόνος μαζί μπορεί να ρίξει αρνητικές πινελιές μεταξύ μας. Τότε η σχέση μας μπορεί να γίνει τεταμένη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο χρόνος που περνάμε μαζί με το έτερο στις διακοπές μπορεί να ξεσκεπάσει διάφορα προβλήματα. Αλλά χρειάζεται χρόνο και τριβή για να επεξεργαστούμε τη σχέση και να κατανοήσουμε τα δυνατά αλλά και τα αδύνατα της σημεία. Αυτό, μπορεί πολλές φορές και να βοηθήσει εντάσσοντας μερικά ζευγάρια πίσω, στην πορεία για το μέλλον.

Η αγάπη, είναι ένα πρωταρχικό θέμα και είναι σημαντικός στόχος για κάθε ανθρώπινο ον. Η διαδικασία αναζήτησης της αγάπης ξεκινά όταν είμαστε μωρά. Σε αυτά τα χρόνια έχουμε ενστικτωδώς την ανάγκη για επαφή και αγάπη. Αυτά τα δυο συστατικά είναι αρχέγονα στον ανθρώπινο προγραμματισμό. Η ανάγκη μας για να βρούμε το έτερο μας, η ανάγκη για την αγάπη είναι ένα βασικό και ισχυρό ένστικτο. Σαν παιδιά, οι σχέσεις μας ήταν σταθερές. Ήμασταν μέρος της οικογένειας χωρίς αυτό να είναι επιλογή μας. Στην ενήλικη ζωή μας, αρχίζουμε να επιλέγουμε τις σχέσεις μας, ή έτσι νομίζουμε!
Ελπίζουμε να αναδημιουργήσουμε μια ενήλικη ερωτική σχέση που μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Όταν οι σχέσεις αυτές φτάνουν στο «τέλος», χάνουμε τον προσανατολισμό μας και μπορεί ξαφνικά και να αισθάνονται λες και είμαστε εντελώς μόνοι. Και αφού όλοι οργανώθηκαν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, όταν κατακούτελα μας έρχονται τα νέα του τέλους της ενήλικης σχέσης μας, αισθανόμαστε σαν να έχουμε αποσυνδεθεί από το μοναδικό οικείο πλαίσιο, το ένα ασφαλές μέρος γεμάτο αγάπη στην ενήλικη ζωή μας.  Ως εκ τούτου, αισθανόμαστε συναισθηματικά κατεστραμμένοι, αδικημένοι και μόνοι.

Ακόμη ένα δεδομένο το οποίο βοηθά στην κατάρρευσή μας, είναι το ότι έχουμε μια σειρά από μύθους για την αγάπη και τις σχέσεις, για το πώς η αγάπη και ο γάμος "θα πρέπει να είναι", πώς περνούν τα ζευγάρια στις διακοπές κτλ. Το τέλος έρχεται και οι ιδέες μας για τον έρωτα δεν αντιστοιχούν με τις πεποιθήσεις μας σε σημείο που αποδεικνύονται λάθος, όταν η σχέση μας αγγίζει το τέλος.
Επίσης. Καλοκαιριάτικα… τα αυτιά μας αντιλαλούν τους ήχους «δεν ξέρω»… «θέλω να σκεφτώ» … «Θέλω να μείνω μόνη/ος» … «χρειάζομαι ένα διάλειμμα» … «τέλος»… Αισθανόμαστε σαν ένας κόκκος σκόνης και όταν η σχέση των ονείρων μας φτάνει σε αυτό το σημείο, νοιώθουμε τα όνειρα μας θρυμματισμένα.
Η ρίζα όμως αυτής της οδυνηρής εμπειρίας μας, δεν είναι μόνο η διαδικασία της διάλυσης και το πόσο θα κλάψουμε. Αλλά, έρευνες έχουν δείξει ότι η οδυνηρή μας εμπειρία στηρίζετε περισσότερο στην αναγκαία ή/και ακόμη στην εξαναγκασμένη ψυχολογική μεταμόρφωση την οποία χρειαζόμαστε να περάσουμε για να αποδεχτούμε την πραγματικότητα για το πώς η ζωή μας έχει αλλάξει. Προσωπική ανάπτυξη έτσι καλοκαιριάτικα και ξαφνικά!

Η ψυχική επίδραση της αλλαγής έχει τη δυνατότητα να ακρωτηριάσει όλες τις πτυχές του μυαλού μας μιας και χρειαζόμαστε να επιβιώσουμε. Ενώ τα συναισθήματα της απόρριψης, αμφιβολίας και ανασφάλειας μας πνίγουν, το χειρότερο από όλα είναι η ανικανότητα μας να αφήσουμε το «πρώην» έτερο να πάει στο καλό. Ο εγκέφαλος μας για ένα μεγάλο διάστημα παλεύει με το συναίσθημα.
Στο ρινγκ η λογική και το συναίσθημα… Μελέτες έχουν εντοπίσει ότι κάθε φορά που αισθανόμαστε απόρριψη σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής μας, μια ανάμνηση του πρώην έτερου σκάει στο μυαλό μας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χωρισμός μας γίνετε συνώνυμο με την αποτυχία ή/και το αίσθημα ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί. Επομένως, τα μέρη του εγκεφάλου μας τα οποία συνδέονται με τον πόνο, είναι τα ίδια τα οποία συνδέονται και με την οδυνηρή εμπειρία του χωρισμού. Καλοκαιριάτικα και μη! Αυτό αποδεικνύει ότι ο πόνος από ένα χωρισμό, μέχρι να γίνει αποδεχτό από το μυαλό μας, μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι νομίζουμε. Στη διάρκεια αυτή, ο εγκέφαλός μας φαίνεται να επεξεργάζεται το χωρισμό και εμείς περνούμε ένα ταξίδι σαν να ζούσαμε σωματικό πόνο. Αυτό έδειξε επίσης και η επιστήμη. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν υποδείξει ότι η κοινωνική απόρριψη μπορεί πραγματικά να αποτελέσει απειλή για τη φυσική επιβίωση μας.  Αυτή η «απόρριψη» θα μπορούσε εν μέρει να μας εξηγήσει πόσο δύσκολο είναι για πολλούς ανθρώπους να αφήσουν τον/την πρώην σύντροφό τους και να προχωρήσουν.

Δεν μας φτάνει το «τέλος» που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, έχουμε μείνει και ξεκρέμαστοι καλοκαιριάτικα. Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί από εμάς, κατά τη  διάρκεια στην οποία αντιμετωπίζουμε το χωρισμό, αρχίζουμε να αναπτύσσουμε ένα εμμονικό τρόπο σκέψης. Και ενώ θεωρούμε ότι ο κόσμος όλος είναι στην παραλία και μοιράζεται με αγαπημένα του άτομα στιγμές, εμείς με πρησμένα μάτια, συλλογιζόμαστε επίμονα τον/την πρώην σύντροφο, τα καλοκαιρινά μας όνειρα … σαν ένα τραυματικό γεγονός.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αποσπάσουν τον εαυτό τους και να αποφύγουν τα συναισθήματα τους. Οι γυναίκες όμως είναι πιο πιθανό να βασανίζονται με τις αναμνήσεις της σχέσης αλλά και προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις στο τι έγινε και όλα τελείωσαν τόσο άδοξα. Δυστυχώς οι καλοκαιρινοί μήνες είναι επίφοβοι για χωρισμούς. Είναι όμως και οι μήνες στους οποίους η αγάπη μπορεί και να κάνει το ξεκίνημα της… Το πώς θα αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι μας και τις ευκαιρίες μας είναι θέμα επιλογής! Προχωρούμε μπροστά η αφήνουμε τον/την «ex» να μας καταστρέψει και καινούργιες ευκαιρίες ευτυχίας;

Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος και Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
ΜΑ Practioner στις Διατροφικές Διαταραχές
Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Ψυχομετρικής
https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php
http://www.cyprus-online.org/Psychologists/
Τηλ. 22458750, 99532393

Tags ερωτας, Διακοπές, ευτυχία, καλοκαιρι, ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΡΟΥΤΙΝΑ, όνειρα


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8714 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3847 s // Total time: 2.2561 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X