Τι λέμε στα παιδιά μας για το σεξ;


Τι λέμε στα παιδιά μας για το σεξ;

Πόσες φoρές βρέθηκες αντιµέτωπος µε την ερώτηση; Έχεις µιλήσει στο παιδί σου για το σεξ; Πρέπει να του µιλήσεις ή όχι; Η απάντηση είναι σίγουρα ναι και τα κίνητρα είναι τα εξής…

Το να µιλήσεις στο παιδί σου για ένα τέτοιο θέµα, είναι αλήθεια ότι σε κάνει να νιώθεις λίγο άβολα, το ίδιο, βεβαίως, νιώθει και το παιδί όταν του µιλάς για αυτά τα θέµατα. Με αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να δώσω κίνητρα ούτως ώστε ο κάθε γονιός να κάνει τη συζήτηση µε το παιδί του, για να µπορέσει να το προστατεύσει απ’ όλους αυτούς τους κινδύνους που υπάρχουν σήµερα στην κοινωνία µας. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την οποία ακόµη δεν έχουµε καταφέρει να εντάξουµε στα σχολεία µας παρά µόνο σε ορισµένα, και όχι στη σωστή της διάσταση, έχει τους εξής στόχους:

1. Να γνωρίσουν τα παιδιά το σώµα τους και τις λειτουργίες των γεννητικών τους οργάνων.
2. Να προετοιµάσει τα παιδιά για την εφηβεία, να αναγνωρίσουν και να αποδεχθούν τις αλλαγές που θα συµβούν.
3. Να αναπτύξουν τα παιδιά σωστές διαπροσωπικές σχέσεις.
4. Να αποφύγουν τα παιδιά τα αφροδίσια νοσήµατα και τις ανεπιθύµητες εγκυµοσύνες.
5. Να προφυλάξουν τα παιδιά από ψυχοτραυµατισµούς που αφορούν στη σεξουαλική λειτουργία.
6. Να µειώσει τα σεξουαλικά προβλήµατα.
7. Να αποβάλουν τα παιδιά το άγχος, τους φόβους, τις ντροπές, τις ενοχές και τις ανησυχίες τους όσον αφορά στην ερωτική λειτουργία και τη µετέπειτα σεξουαλική τους ζωή.

Οπότε, για όλους αυτούς τους παράγοντες, οφείλουµε εµείς οι γονείς να κάνουµε το βήµα και να µιλήσουµε µε τα παιδιά µας. Κατ’ αρχήν, συζητώντας µε τα παιδιά σου αυτά τα θέµατα, σε βοηθά να έχεις πιο καλή σχέση µαζί τους και τους δίνεις το κίνητρο να σου µιλήσουν και για άλλα θέµατα που τα απασχολούν. Όσο πιο κοντά τους είσαι και µιλάς µαζί τους τόσο πιο πολύ µπορείς να τα συµβουλεύσεις και να τα προστατεύσεις. Είναι πολύ σηµαντικό να µιλάς στα παιδιά σου για θέµατα που αφορούν στην αγάπη, στην οικειότητα και το σεξ. Ο ρόλος σου, ως γονέας, για τα ευαίσθητα αυτά θέµατα είναι πρωταρχικός, γιατί µπορείς, δηµιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες, να περάσεις στα παιδιά σου τα σωστά µηνύµατα που θα τα βοηθήσουν και θα τα προστατεύσουν για ολόκληρη τη ζωή τους. Μπορεί να είναι ένα δύσκολο και λεπτό θέµα το να µιλήσεις στα παιδιά σου για το σεξ αλλά είναι κάτι που όχι µόνο δεν πρέπει να το αποφεύγεις, αλλά κάθε ευκαιρία που σου δίνεται πρέπει να την εκµεταλλεύεσαι και να δίνεις ξεκάθαρες και απλές απαντήσεις. Αυτό για να γίνει, βεβαίως, πρέπει και εσύ να είσαι κατάλληλα πληροφορηµένος, γιατί πολλές φορές αποφεύγουµε να απαντήσουµε, επειδή δεν ξέρουµε τι να πούµε ή πώς να το πούµε. Στα παιδιά πρέπει να µιλάς µε απλά λόγια, να τους λες πάντα την αλήθεια, γιατί πολλές φορές ρωτούν µόνο για να επιβεβαιώσουν ότι είναι σωστό αυτό που ξέρουν ή και για να ελέγξουν ότι τους λες την αλήθεια. Τα γεννητικά όργανα του παιδιού πρέπει να έχουν όνοµα και να αναφέρονται µε φυσιολογικό τρόπο στις συζητήσεις της οικογένειας. Ό,τι διατηρεί τις πραγµατικές του διαστάσεις, δεν σοκάρει και δεν παρερµηνεύεται. Αντιθέτως, ό,τι αποφεύγεται να αναφερθεί ή προκαλεί αµηχανία και αλλαγή συζήτησης, µπαίνει στη σφαίρα του µυστηρίου για την παιδική περιέργεια. Αν νιώθεις ότι είσαι ανεπαρκής σε αυτόν τον τοµέα, υπάρχουν βιβλία τόσο για εσένα όσο και για τα παιδιά που θα σε βοηθήσουν αρκετά. Κλείνοντας, το µήνυµα που θα ήθελα να δώσω είναι… γίνε φίλος µε τα παιδιά σου. 

Πηγή: Το Περιοδικό

Διάβασε επίσης πώς να εξηγήσεις στο παιδί σου ότι υπάρχει οικονοµική κρίση.

Tags health, kids, sex


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6067 s (231 Queries.) // Parse time: 0.4951 s // Total time: 3.1017 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X