Τρίζετε τα δόντια σας; Θυμώστε με αυτό που σας φταίει και όχι με το στόμα σας


Τρίζετε τα δόντια σας; Θυμώστε με αυτό που σας φταίει και όχι με το στόμα σας

Ο όρος βρυγμός αναφέρεται στο τρίξιμο και στο σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της μέρας ή και της νύχτας –αυτή η έξη συμβαίνει στο υποσυνείδητο άρα ο ασθενής δεν το γνωρίζει ο ίδιος, του το λέει συνήθως ο σύντροφός του (ο κακομοίρης), ο οποίος ξυπνά από τον ανατριχιαστικό θόρυβο του τριξίματος.  

Τα δόντια μας φυσιολογικά πρέπει να έρχονται σε επαφή μόνο όταν τρώμε, δηλαδή 1-2 ώρες ημερησίως. Όταν όμως σφίγγουμε ή τρίζουμε τα δόντια μας, φανταστείτε πόσες ώρες συμβαίνει αυτό…
Οι μύες παραλειτουργούν, τα δόντια φθείρονται, σπάνε, οι προσθετικές αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες) το ίδιο, ή ξεκολλάνε, πονοκέφαλοι, ημικρανίες ταλαιπωρούν αφάνταστα τον ασθενή μας, πόνοι στον αυχένα εμφανίζονται. Επίσης  μπορεί να πονάει η περιοχή γύρω από τα αυτιά, να μην μπορεί ο ασθενής να ανοίξει το στόμα του με συνέπεια να δυσκολεύεται να φάει ή ακόμα και να μιλήσει.

Ποιοι είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες του βρυγμού;
Δεν είναι γνωστός  ο ακριβός λόγος προέλευσής του, αλλά σαν πιθανοί παράγοντες είναι:
το άγχος, ο θυμός(ας θυμηθούμε και τη λαϊκή ρύση- ‘μου έτριξε τα δόντια’, εννοώντας ‘μου θύμωσε’), η κακή σύγκλειση, όπως  και οι γενετικοί παράγοντες.

Ποια είναι η θεραπεία για αυτή την παραλειτουργική δραστηριότητα;
Εμείς οι οδοντίατροι με την απλή κλινική εξέταση την αναγνωρίζουμε αμέσως παρατηρώντας τις αποτριβές στις  επιφάνειες των δοντιών, και την επώδυνη αντίδραση του ασθενούς στην απλή ψηλάφηση των μασητήριων μυών. Ακολούθως ενημερώνουμε τον ασθενή μας για να συνειδητοποιήσει τι κάνει και του υποδεικνύουμε αν ο βρυγμός είναι τη μέρα να κάνει κάποιες ασκήσεις για να το ελέγξει.
Το στρες πρέπει οπωσδήποτε να διαχειριστεί με ένα καθημερινό περπάτημα στο πάρκο, με εγγραφή σε ένα γυμναστήριο για παράδειγμα.

Μπορεί να προτείνουμε και εναλλακτικές θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική ή ο βελονισμός.
Τέλος αν ο βρυγμός παρατηρείται τη νύχτα τότε συνίσταται η χρήση του νάρθηκα, μια ενδοστοματικής συσκευής που τοποθετείται στα πάνω ή στα κάτω δόντια σαν κοιμάται ο ασθενής μας. Η εφαρμογή του νάρθηκα έχει σαν συνέπεια να φθείρεται αυτός και όχι τα δόντια και ο πόνος να  γίνεται πιο ήπιος.
Επίσης το  θεραπευτικό laser αποτελεί την καλύτερη λύση για τα περισσότερα οδοντιατρικά περιστατικά σήμερα. Για το τρίξιμο των δοντιών έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τον πόνο αντί οποιαδήποτε φαρμακευτικής αγωγής. Και μια τελευταία συμβουλή αντιμετωπίστε το πρόβλημα που σας δημιουργεί το βρυγμό! Σταματήστε να ξεσπάτε στα δόντια σας!

Δρ. Άννα-Μαρία Γιαννίκος
Χειρούργος Οδοντίατρος
Adjunct Faculty Member of AALZ at RWTH Aachen University Campus
DDS, MSc, LSO, MBA

Tags δόντια, οδοντιατρος, στομα, πρόβλημα, ΑΣΘΕΝΗΣ, ΤΡΙΞΙΜΟ ΔΟΝΤΙΩΝ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.5075 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3978 s // Total time: 2.9053 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X