«Αγάπη μου έχω πονοκέφαλο…»


«Αγάπη μου έχω πονοκέφαλο…»

Συχνά μέσα στην ερωτική σχέση, οι σύντροφοι βιώνουν ασυμφωνία σχετικά με τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών. Συνήθως ο άνδρας είναι εκείνος που έχει συχνότερη επιθυμία και που πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με τον «τοίχο» που λέγεται έλλειψη επιθυμίας από τη σύντροφο του.  

Όταν εκείνος ζητάει περισσότερο σεξ και εκείνη επαναλαμβανόμενα αρνείται λέγοντας είτε «όχι είμαι κουρασμένη» ή «όχι έχω πονοκέφαλο», είτε «μη, θα μας ακούσουν τα παιδιά», εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν εντάσεις και καυγάδες μέσα στο ζευγάρι. Ο άνδρας μπορεί να μεταφράσει την άρνηση της συντρόφου του ως απόρριψη. Σκέψεις όπως «δεν με θέλει πια» ή «με απατά» έρχονται στο μυαλό του και εντείνουν αισθήματα  θυμού και απογοήτευσης, χρεώνοντας τη σύντροφο για την άρνηση της. Κάποιοι άνδρες έχοντας εισπράξει την απόρριψη πολλές φορές, αποφασίζουν να μην «γελοιοποιούνται» πια, μένοντας στη σεξουαλική αδράνεια ή κυνηγώντας την σεξουαλική ηδονή εκτός γάμου. Επίσης  η συνεχιζόμενη απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα μειονεξίας και ανασφάλειας και να φέρει τον άνδρα στο κατώφλι της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.  

Αυτό που θα είχε αξία είναι να αναζητηθούν τα αίτια που η σύντροφος αρνείται το σεξ. Ενδεχομένως να υπάρχει κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία όπως διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας και η  διαταραχή του οργασμού ή κάποια  διαταραχή του πόνου όπως ο κολεόσπασμος και η δυσπαρευνία. Θα μπορούσε επίσης να δηλώνει ύπαρξη οργανικής ή ψυχικής νόσου όπως οι παθήσεις του θυρεοειδή και η κατάθλιψη, αφού η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία πολλές φορές είναι το σύμπτωμα μιας σοβαρότερης πάθησης.  Η κυριότερη αιτία όμως που η γυναίκα χάνει το ερωτικό ενδιαφέρον για τον σύντροφο της είναι η απόσταση που μπορεί να έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους, η αδιαφορία, οι συγκρούσεις και οι καυγάδες. Όταν ο άνδρας πάψει να προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια στη σύντροφό του είναι σχεδόν σίγουρο πως η σεξουαλική τους ζωή θα εμφανίσει σοβαρότατα προβλήματα. Ειδικά όταν πρόκειται για μακροχρόνιους γάμους, όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας συσσωρεύονται, η συνήθεια και η πλήξη αντικαθιστούν το πάθος, η απόσταση που δημιουργείται ανάμεσα στους συντρόφους  παρεμβαίνει φυσικά και στη σεξουαλική τους έκφραση.

Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις που απλά ο άνδρας έχει πιο αυξημένη ερωτική επιθυμία από τη σύντροφό του, χωρίς να συνυπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Μπορεί δηλαδή ο άνδρας να επιθυμεί καθημερινές σεξουαλικές επαφές, όταν η σύντροφός του είναι ικανοποιημένη με μία ή δύο επαφές την εβδομάδα.

Προκειμένου να μην ενταθεί το πρόβλημα, είναι σημαντικό το ζευγάρι να επικοινωνήσει ανοιχτά χωρίς αλληλοχρέωση και κυρίως να είναι διατεθειμένοι οι σύντροφοι να ακούσουν και την άλλη πλευρά. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες και των δύο πρέπει να εκφράζονται όσο διαφορετικές και να είναι. Εξάλλου πολλές φορές όταν δεν ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα τείνουμε να κάνουμε υποθέσεις και να μεγαλοποιούμε τα πράγματα ή τα ερμηνεύουμε με λάθος τρόπο. Επομένως, είτε πρόκειται για κάτι απλό που μπορούμε να επιλύσουμε μόνοι, είτε για ένα πρόβλημα που απαιτεί τη βοήθεια ειδικού, το σημαντικό είναι να το μοιραζόμαστε με το σύντροφό μας και από κοινού να διεκδικούμε μια λύση.

Θέκλα Βασιλείου
Ψυχολόγος
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, 3ος όροφος
Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555, 22459556
Fax: 22777197
www.askitis-cy.com

Tags σεξ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ, ανδρας, γυναίκα, ερωτας


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0242 s (249 Queries.) // Parse time: 0.5071 s // Total time: 2.5313 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X