Lady K: Επάγγελμα... πριγκίπισσα


Lady K: Επάγγελμα... πριγκίπισσα

Στα χνάρια της Νταιάνα.

Επαγγελματίες «ενός από τα παλαιότερα επαγγέλματα του κόσμου» -αυτό του βασιλιά- χαρακτήρισαν αρκετά Μέσα της Αυστραλίας τον δούκα και τη δούκισσα του Κέιμπριτζ που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την τριών εβδομάδων περιοδεία τους σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία. Κι όντως ο Γουίλιαμ και η Κέιτ έκαναν όλα όσα περίμεναν από αυτούς, πάντα με χαμόγελο και χαλαρή διάθεση, στέλνοντας το μήνυμα: «Είμαστε σαν κι εσάς» (πολύ στο περίπου).

 Παρακολούθησαν Μαορί να χορεύουν -η Κέιτ επιμελώς κρατούσε τα μάτια της καρφωμένα προς τα πάνω, καθώς ο χορευτής που υποδέχτηκε το πριγκιπικό ζεύγος της Βρετανίας ήταν ημίγυμνος-, φωτογραφήθηκαν δίπλα κι εντός αεροπλάνου - αντίκα από τον σκηνοθέτη του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», σερ Πίτερ Τζάκσον, η Κέιτ έπαιξε κρίκετ με τακούνια και συμμετείχαν σε ιστιοπλοϊκό αγώνα όπου η Κέιτ κέρδισε τον σύζυγό της. Κι αυτά μόνο στη Νέα Ζηλανδία, όπου την παράσταση έκλεψε ο εννιά μηνών πρίγκιπας Γεώργιος, που στην περιοδεία... Down Under έκανε και τις πρώτες του επίσημες εμφανίσεις.

Ο μικρός πρίγκιπας έπαιξε με την καρδιά του στον παιδότοπο της οργάνωσης The Royal New Zealand Plunket Society, που διοργάνωσε την εκδήλωση με αφορμή την περιοδεία του πριγκιπικού ζεύγους. Οι γονείς του τον συνέστησαν σε δέκα μωρά άλλων οικογενειών, τα οποία είχαν γεννηθεί με μερικές εβδομάδες διαφορά από αυτόν και είχαν λάβει πρόσκληση να συμμετάσχουν στη γιορτή. «Είναι τρέλα αυτό, υπάρχουν παντού μωρά!», ακούστηκε να σχολιάζει κάποια στιγμή η Κέιτ, ενώ οι υπόλοιποι γονείς θαύμαζαν το πόσο πολύ έχει μεγαλώσει ο Γεώργιος βλέποντάς τον να έχει βγάλει δύο δόντια και να στέκεται όρθιος. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι στιγμές που ο μικρός έδειξε ότι είναι ένα μωρό σαν όλα τα άλλα, αρπάζοντας τα παιχνίδια των άλλων παιδιών, κλωτσώντας και τραβώντας τα μαλλιά της μαμάς του προκειμένου να μην τον κρατάει στην αγκαλιά της. Κοιμάται πάντως καλύτερα από τότε που άρχισε τη στερεά τροφή, όπως αποκάλυψε η Κέιτ στους άλλους γονείς, μεταξύ των οποίων ήταν μία ανύπαντρη μητέρα και ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων.

Και το... σόου συνεχίστηκε στην Αυστραλία όπου η Κέιτ κατέφθασε φορώντας ένα κατακίτρινο φόρεμα που την έκανε να «μοιάζει με μπανάνα», όπως σχολίασε ο Γουίλιαμ. Το πριγκιπικό ζεύγος τάισε χαριτωμένα ζωάκια, επισκέφτηκε νοσοκομείο παίδων, η δούκισσα «πήρε θέση» στο μαχητικό τζετ Super Hornet της Πολεμικής Αεροπορίας, δοκίμασαν τοπικά κρασιά, φύτεψαν αγγλική βελανιδιά, συνάντησαν Αβορίγινες και φυσικά φωτογραφήθηκαν μπροστά στον Κόκκινο Βράχο Ουλουρού, όπως ακριβώς είχαν κάνει πριν από 31 χρόνια ο Κάρολος με την Νταϊάνα.

Φρενίτιδα για την Νταϊάνα
Εξάλλου, όλο αυτό το ταξίδι χτίστηκε πάνω σ' εκείνο το ταξίδι από το οποίο ξεκίνησε και όλη η «Dianamania». Χαρακτηριστικό παράδειγμα της φρενίτιδας που είχε πιάσει τότε τους Αυστραλούς ήταν το πλήθος των 200.000 που μαζεύτηκαν στη Μελβούρνη για να δουν από κοντά το ζεύγος και κυρίως τη Νταϊάνα. Ηταν πρώτη και τελευταία φορά που μαζεύτηκε τόσος κόσμος στην πόλη, οι κάτοικοι της οποίας υποτίθεται ότι ήταν κατά της μοναρχίας. Και τότε το ζεύγος είχε μαζί τον 8 μηνών Γουίλιαμ, που επίσης έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση, ενώ ο στόχος της επίσκεψης ήταν ο ίδιος: η μοναρχία να δείξει το ανθρώπινο, καθημερινό προσωπείο της προωθώντας τη νέα γενιά. Πάντως, το ταξίδι του Γουίλιαμ και της Κέιτ ήταν καλο-κουρδισμένο, σε αντίθεση με εκείνο του Καρόλου και της Νταϊάνα που είχε αρκετά απρόοπτα: την πριγκίπισσα υποδέχονταν όπου κι αν πήγαινε με λουλούδια, σε μία όμως περίσταση μια γυναίκα της έδωσε ένα μπουκέτο με... μαριχουάνα.

Σε μία άλλη περίσταση, η Νταϊάνα χάιδεψε το κεφάλι ενός αγοριού και το ρώτησε γιατί δεν ήταν στο σχολείο, για να λάβει την απάντηση ότι δεν πήγε επειδή είχε... ψείρες.

Τέτοια ευτράπελα δεν συνέβησαν στην περιοδεία του Γουίλιαμ και της Κέιτ. Ενα νέο, φωτογενές ζευγάρι, με το μωρό τους και χωρίς σκιές στον γάμο του, έμοιαζε να απολαμβάνει το ταξίδι, χωρίς να δεσμεύεται από αυστηρό πρωτόκολλο όπως ο Κάρολος και η Νταϊάνα. Δεν χρειάστηκε καν να βάλουν στο πρόγραμμά τους τόσες επίσημες εμφανίσεις, ενώ ο Γουίλιαμ δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει τόσο σκληρά όπως ο πατέρας του για να γίνει συμπαθής, καθώς τον συμπαθούσαν ήδη όλοι. Και η Κέιτ, που τη συγκρίνουν με τη Ντάϊανα, ήταν επίσης πιο άνετη, ετοιμόλογη και αεράτη από την πεθερά που ποτέ δεν γνώρισε.
Ηταν, όπως σχολίασε ο Ντέιβιντ Μαρ της «Guardian», ένα ταξίδι-προπαγάνδα υπέρ της μοναρχίας, το οποίο και πέτυχε αφού η βασιλική οικογένεια απέδειξε ότι είναι πολύ... σκληρή για να πεθάνει...

ΕΠΕΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ «ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ» ΤΗΣ


H Κέιτ και ο Γουίλιαμ κάνουν τη μοναρχία μόδα

Η συνεχής προβολή του πριγκιπικού ζεύγους της Βρετανίας, ιδίως μετά το γάμο τους τον Απρίλιο του 2011 και τη γέννηση του γιου τους τον Ιούλιο του 2013, αποδεικνύεται τελικά το καλύτερο τονωτικό για τον οίκο των Ουίνδσορ, που μετά από χρόνια παρακμής αποκτάει σιγά σιγά στάτους παρόμοιο με αυτό των διασημοτήτων.

Οπως παρατηρεί ο Μπρένταν Ο' Νιλ, διευθυντής του βρετανικού διαδικτυακού περιοδικού «spiked», ο Γουίλιαμ και η Κέιτ αντιμετωπίζονται σαν σταρ της σόουμπιζ κι όχι ως διάδοχοι ενός θρόνου βγαλμένου από μία άλλη εποχή που μυρίζει ναφθαλίνη. «Παρατηρώντας αυτούς τους δύο», γράφει ο Ο' Νιλ, «νομίζεις ότι έχουν ξεπηδήσει από κάποιο λάιφ στάιλ περιοδικό». Εξάλλου, η περιοδεία τους σε Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία καλύφτηκε κυρίως από ρεπόρτερ που ασχολούνται με τα κοσμικά κι όχι από βασιλικούς ανταποκριτές που μοιάζουν με είδος προς εξαφάνιση. Αυτά που απασχολούν πλέον όσους καλύπτουν το βασιλικό ρεπορτάζ είναι τι φοράει η Κέιτ, πώς βάφεται και χτενίζεται, πώς αστειεύεται μαζί της ο Γουίλιαμ (αναφέρονται πάντα με τα μικρά τους ονόματα), ενώ όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για δύο πολύ νορμάλ άτομα που δείχνουν πολύ ερωτευμένα.

Υψηλά ποσοστά

Και αυτό αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις: στην ερώτηση που έθεσε τις προηγούμενες ημέρες το ινστιτούτο Fairfax-Neilsen στους Αυστραλούς για το αν επιθυμούν να αλλάξει το πολίτευμα, το 51% απάντησε αρνητικά, το υψηλότερο ποσοστό υπέρ της μοναρχίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Και στις ηλικίες 18-24, το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο, καθώς 60% απάντησαν πως είναι υπέρ της συνταγματικής μοναρχίας, ενώ μόλις το 28% στηρίζει τη μετάβαση σε ένα σύστημα προεδρευόμενης δημοκρατίας. Μάλιστα, στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν πέρσι τον Σεπτέμβρη, το κόμμα που εκπροσωπεί τους αντιμοναρχικούς πήρε μόλις 2.997 ψήφους, λιγότερους από το κόμμα των πειρατών, το κόμμα του σεξ και το κόμμα που εκπροσωπεί τα δικαιώματα των καπνιστών.

Κι όλα αυτά όταν τη δεκαετία του '90 τα αντιβασιλικά συναισθήματα στην Αυστραλία ήταν τόσο έντονα που οδήγησαν σε δημοψήφισμα το 1999 για την κατάργηση της μοναρχίας. Κι αν τελικά «νίκησαν» οι βασιλείς, αυτό έγινε, κατά γενική ομολογία, επειδή οι αντίπαλοι της μοναρχίας απέτυχαν να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σύστημα επιλογής προέδρου.
 

Αλλά και στη Νέα Ζηλανδία, το πριγκιπικό ζευγάρι γοήτευσε τα πλήθη τόσο που ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Κέι σε συνέντευξή του προέβλεψε πως αν η «Νέα Ζηλανδία μετατραπεί σε προεδρευόμενη δημοκρατία, αυτό θα γίνει στο πολύ πολύ μακρινό μέλλον».

Η «υποστήριξη που εκφράζει ο κόσμος στη μοναρχία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως ο Γουίλιαμ και η Κέιτ κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν τη βασιλική οικογένεια».
 

Πάντως, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα New Zealand Republic που δραστηριοποιείται για την κατάργηση της μοναρχίας στη χώρα, το 46% επιθυμεί να διατηρηθεί το ισχύον πολίτευμα και το 44% θέλει αλλαγή.

Tags Kate middelton, Prince William, Aγγλια, μοναρχία, αυστραλια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1261 s (233 Queries.) // Parse time: 0.3815 s // Total time: 3.5076 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X