Φεστιβάλ "Κύπρια 2012": Με ευρωπαϊκό χαρακτήρα!


Φεστιβάλ "Κύπρια 2012": Με ευρωπαϊκό χαρακτήρα!

Τι νόμισες! Ότι φέτος, λόγω κρίσης, τα πράγματα θα ήταν μαζεμένα; Όχι, βέβαια και ειδικά το πρόγραμμα για το Διεθνές Φεστιβάλ ‘Κύπρια 2012’, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι καθόλου μαζεμένο.

Θα προσπαθήσω να κάνω ένα διαχωρισμό για τα φετινά ‘Κύπρια’ -που έχουν και έναν εορταστικό χαρακτήρα βρε αδερφέ, μια που πρώτη μας φορά αναλαμβάνουμε εμείς την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ο διαχωρισμός αυτός γίνεται με βάση τις εκδηλώσεις που αφορούν στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής και του χορού. Πάμε, λοιπόν, για ένα ταξίδι στις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ "Κύπρια 2012".

Θέατρο
Την Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία, μπορείς να απολαύσεις το έργο του Μολιέρου "Αμφιτρύων", μία παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή. Το έργο είναι ένα κλασικό αριστούργημα εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία, που στηρίζεται στο έργο "Αμφιτρύωνας" του Πλαύτου. Ο Μολιέρος μεταπλάθει το μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε μία απολαυστική κωμωδία. Η κωμωδία αυτή γράφτηκε το 1668 και ο γνωστός Γάλλος κωμωδιογράφος χρησιμοποίησε αυτό το έργο για να θίξει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του Λουδοβίκου του 14ου. Πρωταγωνιστούν οι Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου και Στεφανία Γουλιώτη.
Το Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου, επίσης στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, μπορείς να παρακολουθήσεις την παράσταση ‘Περικλής’ του Σαίξπηρ, πάλι από το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Χουβαρδά και το έργο αναφέρεται στις θυελλώδεις περιπέτειες του Περικλή, ο οποίος εγκαταλείπει το βασίλειό του για να αποφύγει την οργή του βασιλιά Αντίοχου. Το έργο θα σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, και συγκεκριμένα στη Μεσόγειο, ενώ οι εναλλαγές συναισθημάτων όπως και οι 12 εξαιρετικές ερμηνείες, θα σε εντυπωσιάσουν. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Χρήστος Λούλης, Δημήτρης Πιατάς, Λυδία Φωτοπούλου κ.ά.
Το τρίτο έργο είναι ιδιαίτερο, καθώς είναι ένα σύγχρονο θεατρικό έργο γραμμένο από τον Πάρη Ερωτοκρίτου και εμπνευσμένο από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη "Στα περίχωρα της Κερύνειας" αλλά και την περίφημη υπόθεση Όραμς. Το "A Slight Risk" διαδραματίζεται στην Κερύνεια τον Απρίλιο του 2004 και εξετάζει με καυστικό τρόπο τη ζωή ενός ζευγαριού Άγγλων συνταξιούχων που θέλουν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους κάτω από τον κυπριακό ήλιο. Έτσι αγοράζουν ένα σπίτι στη Βόρεια πλευρά του νησιού και χτίζουν μια έπαυλη. Όμως οι πολιτικές εξελίξεις ανατρέπουν τα σχέδιά τους και βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και τη σχέση τους. Την παραγωγή υπογράφει η μη κερδοσκοπική εταιρεία Fresh Target Theatre Ensemble και πρόκειται για μία συνεργασία μεταξύ καταξιωμένων καλλιτεχνών από Κύπρο, Ελλάδα και Βρετανία. Το έργο "A Slight Risk" θα παρουσιασθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς. Η σκηνοθεσία είναι του Πάρι Ερωτοκρίτου, τα σκηνικά-κοστούμια του Σωκράτη Σωκράτους και πρωταγωνιστούν οι Pip Utton, Daphne Alexander, Patrick Myles και Άλκης Κρητικός.

Χορός
Το φημισμένο Εθνικό Ίδρυμα Χορού Aterballetto από την Ιταλία, έρχεται στην Κύπρο για δύο παραστάσεις την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου και την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου σε Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και Κηποθέατρο Λεμεσού, αντίστοιχα. Στην Κύπρο θα παρουσιάσει την παράσταση "Rossini Cards", μια αφηρημένη δημιουργία χωρίς δημιουργικό πλαίσιο, μα συνάμα εντυπωσιακή σε χρώματα, εικόνες και συναίσθημα με τη μουσική του Gioacchino Rossini, καθώς και την παράσταση "Cantata", η οποία θα μας ταξιδέψει στον υπέροχο ιταλικό Νότο.

Μουσική
Έντονη η μουσική δράση στα "Κύπρια" και φέτος. Την αυλαία ανοίγει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου σε συνεργασία με τη World Youth Choir την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή, 31 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, με το έργο ‘Προς την Ευρώπη της Ειρήνης’, όπου αντιπαρατίθεται το καταστροφικό παρελθόν στην Ευρώπη με το παρόν της συνεργασίας. Την Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου στο Κηποθέατρο Λεμεσού και την Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα παρουσιάσει το έργο ‘Στο Μουσικό Πύργο του Οθέλλου’ -4 μουσικές οπτικές στο Σαιξπηρικό δράμα με έργα Dvorak, Khachaturian, Rossini και Verdi και μαέστρο τον Λουκά Καρυτινό. Σολίστ οι Δήμητρα Θεοδοσίου, Βαγγέλης Χατζησίμος και Κύρος Πατσαλίδης.
Τη σκυτάλη ακολούθως παίρνει η μεγάλη σε μουσικό εκτόπισμα Μαρία Φαραντούρη, η οποία μαζί με το σχήμα Εν Χορδαίς θα παρουσιάσουν το ‘Mediterranean Express’ το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και την Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Μουσικό ταξίδι θα παρουσιάσει και ο Γιάννης Κότσιρας μαζί με τους Εστουδιαντίνα, σε μια παράσταση όπου τα ερωτικά τραγούδια της Σμύρνης συναντούν την κυπριακή παράδοση. Σε αυτήν τη σύμπραξη θα συμμετάσχει και ο Μιχάλης Ττερλικκάς. Η παράσταση αυτή θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία. Την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου στο Κηποθέατρο Λεμεσού και την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου θα παρουσιαστεί μια αναδρομική ανθολόγηση της δουλειάς του Κύπριου συνθέτη Βάσου Αργυρίδη, μέσα από τα 25 χρόνια δημιουργίας και παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα. Στις συναυλίες θα συμμετάσχουν η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Βασίλης Λέκκας και ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου καθώς και η χορεύτρια Δάφνη Μουγιάση αλλά και 8μελής φωνητική ομάδα. Η συνέχεια θα δοθεί την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ (Λευκωσία) και την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου στο Κηποθέατρο Λεμεσού, όπου θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τον Πολιτιστικό Όμιλο "Διάσταση" υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, που θα παρουσιάσει το έργο ‘Πορφυρώματα’, το οποίο είναι έργο για χορωδία, σολίστ, ορχήστρα κρουστών και μπαλέτο εμπνευσμένο από την ομώνυμη ποίηση του Έκτωρα Πατριώτη. Μια πιο εναλλακτική μουσική πρόταση για τα φετινά ‘Κύπρια’ είναι το συγκρότημα J.Kriste, Master of Disguise, το οποίο θα δώσει δύο συναυλίες την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου στο Υπαίθριο Θέατρο Πύλης Αμμοχώστου, στη Λευκωσία. Για το τέλος, σου κράτησα μία παράσταση την παρουσία της οποίας θεωρώ εξαιρετικά σημαντική. Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών παρουσιάζει -στο πλαίσιο του διεθνούς αφιερώματος "Έτος Ιάννη Ξενάκη", που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO-, ένα από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, "Ορέστεια". Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία.

Info: Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2012 Πεμ 30 Αυγ- Σ 20 Οκτ. Διοργάνωση Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, υπό την ααιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.Tηλ. 22208400/ www.kypria.org.cy

Tags Living, go, out, κυπρια, φεστιβάλ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9295 s (231 Queries.) // Parse time: 0.3523 s // Total time: 3.2817 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X