H oικονοµική κρίση «αγγίζει» και τα παιδιά


H oικονοµική κρίση «αγγίζει» και τα παιδιά

Πώς άραγε µπορούµε να εξηγήσουµε στο παιδί µας ότι υπάρχει οικονοµική κρίση;

Κακά τα ψέµατα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που δηµιουργεί η οικονοµική κρίση δεν επηρεάζει µόνο τους ενήλικες αλλά µεταδίδεται και στα παιδιά. Το σίγουρο είναι ότι, παρόλο που τα παιδιά δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την ορολογία, κινδυνεύουν να βιώσουν µεγαλύτερο φόβο και άγχος. Χωρίς υπερβολές εξηγούµε στο παιδί πώς έχει η κατάσταση. Κανένα παιδί δεν χρειάζεται να γνωρίζει λεπτοµέρειες για το βαλάντιο του γονιού ούτε να παρευρίσκεται σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Εκφράσεις όπως «δεν έχουµε να πληρώσουµε το ρεύµα» και «κινδυνεύουµε να χάσουµε το σπίτι µας», πρέπει να αποφεύγονται. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και ότι οι γονείς τους θα τα προστατεύσουν από οτιδήποτε. Ένα από τα σηµαντικότερα θέµατα είναι ότι τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν το πρόγραµµά τους ανεξάρτητα από τις αλλαγές που ενδεχοµένως να προκύπτουν λόγω της κρίσης. Πάνε κανονικά στο σχολείο, τρώνε, παίζουν και κοιµούνται ανάλογα µε το πρόγραµµά τους.

Τα παιδιά καταλαβαίνουν
Όταν τα παιδιά διαισθάνονται ότι κάτι έχει αλλάξει, επιζητούν περισσότερη φυσική επαφή και προσοχή. Για αυτό µία µεγάλη αγκαλιά και η συζήτηση είναι περισσότερο αναγκαία, και τα οποία κιόλας δεν κοστίζουν τίποτε, παρά τα χρήµατα. Το άγνωστο και η αδιαφορία µπορούν να δηµιουργήσουν µεγαλύτερη ανασφάλεια και φόβο σε ένα παιδί, ενώ οι ξεκάθαρες ερωτήσεις τύπου «έχουµε χρήµατα;», πρέπει να απαντώνται. Πρέπει να εξηγούνται οι αλλαγές και να προσπαθούµε ως γονείς να προσαρµοζόµαστε, ούτως ώστε να µπορούµε να µεταφέρουµε αισιόδοξα µηνύµατα στο παιδί µας.
Γενικότερα το µήνυµά µας που ως γονείς πρέπει να περάσουµε στα παιδιά, είναι ότι δεν χάλασε ο κόσµος αλλά µπορούµε αν το θέλουµε να αναθεωρήσουµε τις βασικές ανάγκες µας, χωρίς να επηρεαστούµε ως οικογένεια. Προτεραιότητά µας φυσικά είναι το χαµόγελο και η ευτυχία των παιδιών µας. 

Πηγή: ΟΚ! Κύπρου

Tags health, kids, παιδι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9966 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3748 s // Total time: 2.3714 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X