Κρασί: Ένα λειτουργικό ποτό


Κρασί: Ένα λειτουργικό ποτό

Το κρασί δε είναι ένα οποιοδήποτε ποτό. Είναι το αλκοολούχο ποτό που επιλέγεται από το 80% των ανθρώπων για να συνοδέψει το γεύμα στο σπίτι. Η Γαλλία έρχεται πρώτη σε κατανάλωση κρασιού και ακολουθούν η Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμάνια και Ισπανία.  

Κατ΄ ακρίβεια η κατανάλωση έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια και υπολογίζεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ένας από τους κύριους λόγους για την αύξηση είναι τα τελευταία δημοσιεύματα περί των ωφελημάτων του κρασιού για την υγεία μας. Για παράδειγμα το Νοέμβριο του 1991 σε μια εκπομπή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (60 minutes), αναφέρθηκε πως οι Γάλλοι είναι ένας από τους λαούς που τρέφονται πολύ ανθιυγειανα με αρκετά ψηλά ποσοστά σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, καπνίζουν πολύ και γυμνάζονται πολύ λίγο. Παρόλα αυτά έχουν τις πιο χαμηλές καρδιόπαθειες στο κόσμο. Αυτό έχει συνδεθεί με τις χαμηλές ποσότητες κόκκινου κρασιού που πίνουν με κάθε γεύμα. Είναι άραγε το κρασί ένα λειτουργικό ποτό;

Λειτουργικά φαγητά είναι τα φαγητά που περιέχουν κάποια συστατικά που φέρνουν κάποια ωφελήματα στην υγεία του ανθρώπου πέρα από τη διατροφή. Αυτά τα συστατικά ονομάζονται φυτοχημικά (χωρίζονται σε διάφορα είδη πολυφενοειδη (polyphenols)) τα οποία  μπορεί να προσφέρουν θεραπευτικά ωφελήματα. Το κρασί, και ειδικά το κόκκινο κρασί περιέχει φλαβονοειδη (είδος πολυφενοειδη). Μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ φλαβονοειδη που παίρνουμε από την δίαιτα μας και της καλή υγείας. Για παράδειγμα, πολλές επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως η μέτρια κατανάλωση κρασιού προστατεύει από τις καρδιοπάθειες. Επίσης, πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το κρασί μπορεί να έχει κάποιο κύριο λόγο ενάντια σε κάποια είδη καρκίνου. Ακόμα, ευρήματα από πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να καλυτερεύσει και την λειτουργία των πνευμόνων. Άλλη έρευνα που έγινε σε 6000 ανθρώπους έδειξε πως εκείνοι που δεν κατανάλωναν καθόλου κρασί είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που κατανάλωναν μια μέτρια ποσότητα.

Προσοχή όμως, μπορεί, μεν, μια μέτρια κατανάλωση κρασιού να μας προσφέρει τόσα θετικά αποτελέσματα στην υγειά μας, δε παύει όμως να είναι αλκοόλ. Ξέρουμε όλοι, πως η χρόνια και υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να μας φέρει πολύ πιο αρνητικές συνέπειες από τις θετικές. Προσοχή λοιπόν στην ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε. Μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, και ειδικά κόκκινου κρασιού, μπορεί να μας προσφέρει αρκετά ωφελήματα στην υγειά μας. Μέτρια κατανάλωση για τις γυναίκες ισοδυναμεί με ένα ποτό τη μέρα και για τους άντρες 2 ποτά τη μέρα. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται περισσότερα από 3 ποτά την μέρα για τις γυναίκες και περισσότερα από 5 ποτά την μέρα για τους άντρες.

Tags κρασι, υγεια, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, αλκοόλ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.3962 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3643 s // Total time: 2.7605 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X