Ας τρώμε σωστά για να έχουμε υγιές στόμα!


Ας τρώμε σωστά για να έχουμε υγιές στόμα!

Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι μόνο απαραίτητη για να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος αλλά είναι απαραίτητη και για τη στοματική μας υγεία και κατ’επέκταση για την υγεία μας γενικά!

Η εφαρμογή της πυραμίδας της σωστής διατροφής επιδρά στην καλή κατάσταση των δοντιών μας, των ούλων μας, της γλώσσας μας, των χειλιών μας αλλά και του βλεννογόνου του στόματος μας.

Μιλώντας για φαγητά ας ξεκινήσουμε με τη μεγάλη ομάδα τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες. Οι 2 κύριοι τύποι υδατανθράκων είναι τα σάκχαρα(όπως είναι η ζάχαρη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη κ.α.), το άμυλο που βρίσκεται στα δημητριακά(ρύζι, καλαμπόκι κλπ.) αλλά και στα παραγόμενα απ’ αυτά προϊόντα(ψωμί, ζυμαρικά), στις πατάτες και τέλος στα όσπρια.

Από την άλλη, στα δόντια μας επικάθονται καθημερινά βακτήρια που όταν έρθουν σε επαφή με τους υδατάνθρακες παράγονται οξέα τα οποία διαλύουν το σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας την γνωστή σε όλους μας οδοντική πάθηση που λέγεται τερηδόνα.

Επικίνδυνες τροφές για τη δημιουργία της τερηδόνας θεωρούνται οι ακόλουθες:
1) Τρόφιμα με πάνω από 20% ζάχαρη
2) Κολλώδεις τροφές όπως είναι τα γλειφιτζούρια, οι σταφίδες
3) Γλυκά που τα λαμβάνουμε πριν το βραδινό ύπνο ή
4) Μεταξύ των γευμάτων-Αν θα καταναλώσουμε ένα γλυκό προτιμότερο να είναι αμέσως μετά το φαγητό μας αντί στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα-6 μικρά γεύματα με τα ποτά τους είναι υπεραρκετά σε καθημερινή βάση.
5) Γλυκά που συνδυάζουν άμυλο με ζάχαρη όπως είναι τα μπισκότα ή τα κέικ
Μια και παραθέσαμε τις επιβλαβείς για τα δόντια τροφές, ας δούμε εκείνες που προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών μας από τις επιθέσεις των οξέων. Από την ομάδα των φρούτων τα αχλάδια με πιο δραστικό τρόπο από τα υπόλοιπα φρούτα εξουδετερώνουν τα οξέα που δημιουργούν κοιλότητες στα δόντια, από τα λαχανικά είναι το σέλινο πιο ωφέλιμο για τα δόντια μας χωρίς όμως να υποβαθμίζουμε όλα τα ωμά λαχανικά. Από τα γαλακτοκομικά το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα είναι και τα τρία σωστές επιλογές για την οδοντική υγεία λόγω της πρωτεΐνης, της καζεΐνης, που περιέχουν η οποία δυναμώνει το σμάλτο των δοντιών κάνοντάς το πιο ανθεκτικό στα οξέα.

Όσον αφορά τις τσίχλες προτιμούμε αυτές με ξυλιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης που βρίσκεται και στα βύσσινα) ή τις τσίχλες Χίου. Οι έρευνες έδειξαν για τις τσίχλες με ξυλιτόλη ότι ασκούν αντιβακτηριδιακή δράση στα δόντια μας, μειώνοντας τις πιθανότητες για πρόκληση τερηδόνας.

Το σησαμέλαιο συνίσταται για στοματοπλύσεις μια και μειώνει τον αριθμό των βακτηριδίων και βοηθά έτσι στη θεραπεία της ουλίτιδας.

Όσον αφορά την άλλη μεγάλη κατηγορία οδοντικών παθήσεων, τις ουλικές (όπως είναι η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα), οι έρευνες έδειξαν ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού(λόγω των κατεχινών του)ή και του κόκκινου κρασιού( με τις πολυφαινόλες του)είναι χρήσιμες στην πρόληψη και θεραπεία των προαναφερθέντων φλεγμονωδών ουλικών ασθενειών.
Επίσης η έλλειψη ή τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D που παρατηρούνται σε άτομα που ζουν σε χώρες με μειωμένη ηλιοφάνεια-όπως συμβαίνει στις Βόρειες χώρες –θεωρούνται και αυτά με τη σειρά τους προδιαθεσικοί παράγοντες για ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες. Εάν ανήκετε σε αυτή την ομάδα με μειωμένη βιταμίνη D τότε καταναλώστε τροφές πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη όπως είναι το γάλα, τα αυγά, ο τόνος, οι σαρδέλες.

Μια και αναφερόμαστε σε ελλείψεις βιταμινών, ας προσθέσουμε ότι ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β ή σίδηρο μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις όπως φλεγμονές στη γλώσσα, ραγάδες στις γωνίες του στόματος ή άφθες(επώδυνες πληγές στο στόμα).

Η δε μη σωστή διατροφή λόγω μιας μη ελεγχόμενης δίαιτας από διατροφολόγο ή λόγω διατροφικών διαταραχών όπως είναι η ανορεξία ενδέχεται να μας ‘ξυπνήσει’ τον επιχείλιο έρπη.
Ολοκληρώνοντας ας αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών μια και αυτά είναι υπεύθυνα στη φθορά των δοντιών μας, άσχετα αν είναι διαίτης ή όχι, αφού περιέχουν τα ίδια τα αναψυκτικά οξέα που ‘τρώνε’ δυστυχώς τις οδοντικές επιφάνειες.

Συνοψίζοντας, ας θυμόμαστε ότι το εύγεστο δεν είναι μόνο το γλυκό και ας ακολουθούμε το ‘παν μέτρο άριστον’ και στη διατροφή μας αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή και σαν συνέπεια τους εαυτούς μας!

Χειρούργος Οδοντίατρος
DDS, MSc, LSO, MBA
Centre of Holistic Dentistry
Αλκέους και Πινδάρου 8,
1060, Λευκωσία
22764765
annamaria@yiannikosdental.com
www.yiannikosdental.com

 

Tags δόντια, στομα, οδοντιατρος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6386 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3629 s // Total time: 3.0015 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X