Ρομποτική αντιμετώπιση της πρόπτωσης της μήτρας


Ρομποτική αντιμετώπιση της πρόπτωσης της μήτρας

Η πρόπτωση των οργάνων του πυελικού εδάφους (κόλπος, μήτρα, ουροδόχος κύστη, έντερο ή ορθό) συμβαίνει όταν ο συνδετικός ιστός ή οι μύες του πυελικού εδάφους έχουν εξασθενίσει και δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα όργανα της πυέλου στην φυσική τους θέση. Η πρόπτωση του κολπικού κολοβώματος μπορεί να συμβεί μετά από υστερεκτομή ασχέτως του τρόπου με τον οποίο έχει επιτελεσθεί δηλαδή ανοικτά, κολπικά ή ενδοσκοπικά.  

Η εξασθένιση αυτή προκύπτει με:
• Την ηλικία και την εμμηνόπαυση
• Δύσκολους και εργώδεις τοκετούς
• Παχυσαρκία
• Σωματικές καταπονήσεις
• Χρόνιος βήχας ή βρογχικό άσθμα
• Χρόνια δυσκοιλιότητα

Συμπτώματα γυναικών με πρόπτωση των πυελικών οργάνων:
1. Αίσθημα βάρους στον κόλπο
2. Χρόνιο πυελικό άλγος
3. Ακράτεια ούρων, ουρολοιμώξεις
4. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Η αποκατάσταση της πρόπτωσης των οργάνων του πυελικού εδάφους, μπορεί να γίνει με ανοικτή εγχείρηση, λαπαροσκοπικά και ρομποτικά. 

Ρομποτική αντιμετώπιση
Το ρομπότ αποτελείται από δύο τμήματα:
I. Την χειρουργική κονσόλα στην οποία κάθεται ο χειρουργός γυναικολόγος
II. Το σύστημα των τεσσάρων βραχιόνων, στου οποίους τοποθετούμε την κάμερα και 3 εργαλεία και το προσαρμόζουμε στην ασθενή μέσω τεσσάρων μικρών τομών στο δέρμα.
Οι κινήσεις του χειρουργού από τα join sticks της κονσόλας, μεταφέρονται μέσω καλωδίου προς τους βραχίονες του ρομπότ και στη συνέχεια στα άκρα των εργαλείων με τα οποία χειρουργείται η ασθενής.

Η αποκατάσταση με ανοικτή εγχείρηση σημαίνει μεγάλη τομή, 4 - 5 μέρες νοσηλείας, έντονο μετεγχειρητικό πόνο, μεγαλύτερη απώλεια αίματος, δύσκολη ανάρρωση, μεγάλη αποχή από τις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες και απουσία από την εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη ρομποτική χειρουργική, η μεγάλη τομή αντικαθίσταται από 4 μικρές τομές 0,5 - 1 εκατοστού, οπότε έχουμε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, μια ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο, μικρότερη απώλεια αίματος, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, γρήγορη επάνοδο στις συνήθειες της καθημερινότητας (1 - 2 ημέρες) και γρήγορη επάνοδο στην εργασία (1 - 2 εβδομάδες). Η ρομποτική ιεροκολποπηξία έχει παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική θεραπεία.         Επιπλέον έχει καλύτερα αποτελέσματα και σε σχέση με τις διακολπικές επεμβάσεις (πρόσθια ή και οπίσθια κολπορραφία, κολπική υστερεκτομή). 

Σε νέες γυναίκες με πρόπτωση των πυελικών οργάνων που υποβάλλονται σε ρομποτική ιεροκολποπηξία, διαφυλάσσεται καλύτερα η αισθητικότητα του κόλπου καθώς και η σεξουαλική λειτουργία λόγω της διαφύλαξης των νεύρων κατά την διάρκεια της επέμβασης. Αυτό εξασφαλίζεται λόγω των πλεονεκτημάτων του ρομποτικού συστήματος που είναι η τρισδιάστατη εικόνα υψηλής ευκρίνειας, η εύκολη πρόσβαση της κάμερας βαθειά στην πύελο σε απόσταση 1 εκατοστού από το χειρουργικό πεδίο, η μεγάλη ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων και η μεγάλη ευελιξία με ακρίβεια χιλιοστού των άκρων των ρομποτικών εργαλείων.

Οι πιο συχνές μορφές πρόπτωσης των πυελικών οργάνων της γυναίκας, είναι η κυστεοκήλη (πτώση δηλαδή της ουροδόχου κύστης διαμέσου του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος), ορθοκήλη ή εντεροκήλη(πτώση δηλαδή του ορθού ή του εντέρου διαμέσου του οπίσθιου τοιχώματος του κόλπου), πρόπτωση μήτρας (1ου, 2ου,3ου βαθμού) και πρόπτωση κολπικού κολοβώματος εφόσον έχει προηγηθεί αφαίρεση της μήτρας.

Τα προπίπτοντα όργανα του πυελικού εδάφους με την βοήθεια του ρομπότ παρασκευάζονται και απελευθερώνονται από τους γύρω ιστούς με διαφύλαξη των ευαίσθητων νευρικών ινών και επαναφέρονται στη φυσιολογική ανατομική τους θέση, όπου συγκρατούνται και στηρίζονται με την χρήση πλέγματος στο ακρωτήριο των μαιευτήρων. Το πλέγμα και τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι μη απορροφήσιμα και πλήρως συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο και να αποφεύγεται η επαναχαλάρωση. 

Στην περίπτωση πρόπτωσης της μήτρας η ανάταξη και αποκατάσταση με την χρήση πλέγματος μπορεί να γίνει:
1. Με διατήρηση της μήτρας εάν η ασθενής το επιθυμεί (ιερομητροπηξία)
2. Με αφαίρεση της μήτρας και στήριξη του κολπικού κολοβώματος στο ακρωτήριο των μαιευτήρων (ιεροκολποπηξία)
3. Με υφολική υστερεκτομή και στήριξη στο ακρωτήριο των μαιευτήρων του τμήματος  του τραχήλου που παραμένει (ιεροτραχηλοπηξία)

Άρα ο χειρουργός γυναικολόγος, μπορεί με τη βοήθεια του υπερσύχρονου ρομποτικού συστήματος da Vinci να αντιμετωπίσει την πρόπτωση των οργάνων του πυελικού εδάφους αποτελεσματικά, με μεγάλη ακρίβεια και με σχεδόν μηδενική πιθανότητα υποτροπής προς όφελος πάντα της γυναίκας ασθενούς.

Ο Δρ. Γιώργος Α. Μάος είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος στο Κέντρο Ρομποτικής Γυναικολογικής Χειρουργικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Λευκωσίας και Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δρ. Γιώργος Α. Μάος M.D. PH.D
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Tags μητρα, γυναικολόγος, αισθητικη, ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.8471 s (233 Queries.) // Parse time: 0.4036 s // Total time: 3.2507 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X