Tο Τρίαθλο της libido!


Tο Τρίαθλο της libido!

Η συμβουλευτική ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου σου προτείνει τρόπους για να ανεβάσεις την libido στα ύψη!  

Η λίμπιντο (σεξουαλική ορμή) είναι ένα περίπλοκο θέμα. Περιλαμβάνει μια ομάδα προκλήσεων ευεξίας που ίσως να επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική μας ορμή, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών ελλείψεων, των ελλείψεων ύπνου και ενέργειας, αυξημένος άγχος και μείωση της διάθεσης.
Όπως όλοι γνωρίζουμε ο τρόπος ζωής μας, φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένος με την σεξουαλική μας ενέργεια! Καθόλου τυχαία η αναγκαιότητα μας για γυμναστική, υγιεινή διατροφή και ως εκ τούτου καλή ψυχοσύνθεση για το … κρεβάτι  ή/και τον καναπέ!


Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Η γυμναστική έχει αποδειχτεί ότι « αναζωογονεί» το κρεβάτι μας, αφού τονώνει πρώτα εμάς! Επιπρόσθετα με την αύξηση τον μυών αλλά και της αερόβιας δύναμης, αυξάνεται και η όρεξη για σεξ!
Εκτός από την ενίσχυση της εικόνας μας, η άσκηση βοηθάει επίσης στην απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών όπως οιενδορφίνες.
Οι ενδορφίνες είναι μια ομάδα ουσιών οι οποίες παράγονται  μέσα στο σώμα μας. Έχουν παρόμοια χημική δομή με τη μορφίνη και μας προσφέρουν φυσικό παυσίπονο. Εκτός από την αναλγητική τους ιδιότητα και την ανακούφιση του πόνου,  οι ενδορφίνες πιστεύεται ότι εμπλέκονται και σε άλλους τομείς. Στον έλεγχο της απόκρισης του σώματος στο στρες, στη ρύθμιση των συστολών του εντερικού τοιχώματος, και στον προσδιορισμό της διάθεσης.


Μπορούν επίσης  να ρυθμίζουν την απελευθέρωση ορμονών από την υπόφυση, κυρίως την αυξητική ορμόνη και των ορμονών γοναδοτροπίνης. Έτσι, η απελευθέρωση των ενδορφινών φαίνεται να οδηγεί σε μια απελευθέρωση των ορμονών που ενισχύουν την σεξουαλική ορμή.
Ακόμη και δραστηριότητες χαμηλής έντασης, μπορούν να ενισχύσουν το ΣΕΞ στη ζωή μας αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Σε ότι αφορά στις γυναίκες το να είναι σωματικά δραστήριες, και να ασκούνται, είναι πολύ πιθανό αυτό να αυξήσει τη ροή του αίματος προς τον κόλπο και την κλειτορίδα, και να κάνει μια…  χλιαρή λίμπιντο, παρελθόν!


Τεστοστερόνη; Παρούσα! … ακόμη μια ορμόνη παρούσα σε άνδρες και γυναίκες (αν και πολύ λιγότερο στις γυναίκες από ότι στους άνδρες). Σχετίζεται με την ανδρική σεξουαλική ανάπτυξη, τα επίπεδα ενέργειας, το σχηματισμό των οστών, την σεξουαλική ορμή, και τη ρύθμιση της διάθεσης. Συνδέεται επίσης με την ανάπτυξη των μυών και τη βελτίωση της μυϊκής απόδοσης.
Έρευνες καταδεικνύουν ότι η τακτική σωματική άσκηση στις γυναίκες και στους άντρες,  βοήθα  στην αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης καθώς και στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος.


Η άσκηση μπορεί επίσης να προσφέρει … «ανελκυστήρα» … στις περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργία (ΣΔ), μιας και μια ρίζα του κακού είναι η κακή ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του πέους.
Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση βελτιώνει  την άντληση αίματος από την καρδία με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία, έτσι ώστε όλα τα μέρη του σώματος να παίρνουν το δικό τους «μερίδιό» από το αίμα.
Επιπρόσθετα, έρευνες αποκάλυψαν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ διόγκωσης της  μεσαίας γραμμής ενός άνδρα (τον γνωστό τροχό) και υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό φαίνεται να οφείλεται σε πιθανές καρδιακές παθήσεις.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η άσκηση είναι διπλά και τριπλά επωφελής.  Έρευνα στο Πανεπιστήμια Duke έδειξε ότι σε μερικούς ανθρώπους, 45 λεπτά άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα, ήτα εξίσου δραστικά στην μείωση της κατάθλιψης με κάποιο αντικαταθλιπτικό.


Η άσκηση είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ευτυχία μας. Η τακτική άσκηση, τόσο η  αερόβια,  όσο και ασκήσεις ενδυνάμωσης, μπορούν να μας βοηθήσουν στην μείωση της πίεσης, στη διάθεση, στη βελτίωση της εικόνας του σώματος μας (αυτό και αν μας ανεβάζει την διάθεση μας), ενισχύοντας παράλληλα το σώμα μας. Αποτέλεσμα; Η αύξηση της λίμπιντο! Ο ιδρώτας μπορεί να μας βγει σε καλή διάθεση αλλά και σε σέξι στιγμές ζωής!


Προσοχή! Το αντίθετο μπορεί να συμβεί  με πάρα πολλή άσκηση. Δηλαδή, συμπτώματα χαμηλής τεστοστερόνης - χαμηλή σεξουαλική λειτουργία ή  επιθυμία, διαταραχές του ύπνου, καταθλιπτική διάθεση κτλ! Κάπου εδώ καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Σε γενικές γραμμές αν θέλουμε να δώσουμε λίγη  ώθηση στην τεστοστερόνη μας μέσω της άσκησης μπορούμε  να συμπεριλάβουμε ασκήσεις που λειτουργούν μεγάλες μυϊκές ομάδες στη ρουτίνα.


Μερικές μέρες της εκπαίδευσης μας χρειάζεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερα βάρη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι μειώνουμε τον αριθμό των επαναλήψεων. Επιπρόσθετα χρειάζεται η προπόνησή μας να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία σετ από κάθε άσκηση.
Ταυτόχρονα χρειάζεται να δώσουμε στο σώμα μας τουλάχιστον μία ημέρα (κατά προτίμηση δύο) για να ξεκουραστεί και να ανακάμψει πριν την επόμενή μας προπόνηση. Καύσιμα καύσιμα καύσιμα… το σώμα μας τα χρειάζεται  γι’ αυτό και χρειαζόμαστε επαρκή τροφή για να υποστηρίξει τη διαδικασία άσκησης μας.
 

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα δεν είναι η λύση κάθε αυτό, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που έχουν αποδειχθεί  να συμβάλουν στην πιο υγιή σεξουαλική λειτουργία, και ως εκ τούτου στην αύξηση της λίμπιντο. Μεταξύ άλλων, το καστανό ρύζι, οι ξηροί καρποί, και τα ψάρια είναι ιδιαίτερα βοηθητικά. Χάρη στις βιταμίνες Β3 και Β6, αυτά τα τρόφιμα φαίνεται ότι βοηθούν το σώμα να παράγει τις ορμόνες του φύλου.
Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών βιταμινών Β, φαίνεται επίσης  ότι αυξάνουν την σεξουαλική λειτουργία και υποστηρίζουν το αναπαραγωγικό σύστημα.


Το σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε συνένζυμο Q10 και φαίνεται να συμβάλουν στην αύξηση της ενέργειας και αντοχής. Τρόφιμα καλής διάθεσης περιλαμβάνουν τροφές που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως (και πάλι) τα ψάρια και τα καρύδια.
Η χαμηλή λίμπιντο είναι συνήθως ένα σύμπτωμα ενός υποκειμενικού προβλήματος  ή άλυτο θέμα ευεξίας. Η αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών συχνά μπορεί να επιλύσει και την χαμηλή σεξουαλική ορμή. Ένας τρόπος ζωής που κάνει χώρο για την αύξηση της λίμπιντο μπορεί να βοηθήσει γυναίκες και άντρες να αισθάνονται σεξουαλικοί και ζωντανοί!

INFO: Χριστίνα Φ. Σορόκου, Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός , Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια , Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής - Center of Psychotherapy & Psychometrics, Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία, Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718, Email: cofpsychotherapynpsychometrics@gmail.com, https://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics, http://www.cyprus-online.org/Nicosia/Psychologists/Nicosia_Psychologists.php
 

Tags σεξ, Χριστίνα Σορόκου, ψυχολόγος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9672 s (249 Queries.) // Parse time: 0.4288 s // Total time: 2.3960 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X