Προσωπικές ιστορίες


Προσωπικές ιστορίες

Οι κόρες του Προέδρου της ∆ηµοκρατίες φωτογραφίζονται για πρώτη φορά µαζί, µετά την ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία . Η Έλσα και η Ινώ Αναστασιάδη σε µία εξοµολογητική συνέντευξη στη Madame Figaro, διηγούνται τις δικές τους ιστορίες: Αυτές των παιδικών τους χρόνων αλλά και αυτές που τις σηµάδεψαν!

«∆εν υπάρχει καμιά άλλη τόσο ωραία και περιζήτητη φινέτσα όσο η απλότητα». ∆εν θυµάµαι πού διάβασα αυτή τη φράση, αλλά µου ήρθε ξαφνικά στο µυαλό, όταν µετά από σχεδόν οκτώ ώρες -τόσο κράτησε η φωτογράφηση- αποχαιρετούσα την Έλσα και την Ινώ Αναστασιάδη. Η φινέτσα που χαρακτηρίζει τις κόρες του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας, πηγάζει ακριβώς από αυτή την ανεπιτήδευτη απλότητα. Από το σεβασµό µε τον οποίο αντιµετωπίζουν τους γύρω τους. Από την αυθεντικότητα που αναδύεται από την προσωπικότητά τους. Πρώτη έφτασε στο Four Seasons για τη φωτογράφηση, κουβαλώντας στο δωµάτιο τη θετική της αύρα η Ινώ, για να ακολουθήσει µετά από µερικά λεπτά η Έλσα, µε την ίδια θετική ενέργεια. Αφού έγιναν οι συστάσεις µε όλη την οµάδα (αληθινές συστάσεις, όχι από αυτές τις τυπικές) ξεκίνησαν τα πειράγµατα µεταξύ τους, για να ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Υπό αυτές τις συνθήκες και σ’ ένα σκηνικό άκρως χαλαρό και εορταστικό, δεν θα µπορούσα παρά τους ζητήσω να µου µιλήσουν για τον εαυτό τους. Για τις ιστορίες που τις σηµάδεψαν το 2013, για τα πρώτα τους Χριστούγεννα µε τον πατέρα τους στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας αλλά και για τη ζωή τους.

Οι κορες του Προεδρου
Είναι η πρώτη τους κοινή συνέντευξη µετά τις προεδρικές εκλογές. ∆εν θα µπορούσε να γίνει και διαφορετικά άλλωστε. Τους τελευταίους µήνες µεσολάβησαν πολλά. Όµορφα και άσχηµα. Η ίδια η ζωή, άλλωστε, έχει αυτές τις διακυµάνσεις.  Σχεδόν δέκα µήνες µετά την εκλογή του πατέρα τους στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, η Έλσα και Ινώ Αναστασιάδη, αποφάσισαν να ανοίξουν την καρδιά τους στη Madame Figaro και να µιλήσουν για τις αλλαγές που έφερε στη ζωή τους η εκλογή του πατέρα τους. «Έχουµε σίγουρα πολύ περισσότερες υποχρεώσεις. Πέραν τούτου, είµαστε πιο προσεκτικές, αλλά ο χαρακτήρας µας δεν άλλαξε. Όταν έχεις τις σωστές αξίες και την ανάλογη ανατροφή, τα κουβαλάς µαζί σου, δεν αλλάζει κάτι» λέει η Ινώ. «Χωρίς να το θέλουµε, επειδή τώρα µάς αναγνωρίζει περισσότερος κόσµος, νιώθουµε ότι δεν µπορούµε να είµαστε τόσο χαλαρές. Αλλά όσοι µας ήξεραν και από πριν, αντιλαµβάνονται ότι δεν άλλαξε κάτι στη ζωή µας. Είµαστε και πειραχτήρια και έξω καρδιά και θα µιλήσουµε και θα γελάσουµε. Εκείνοι που µας γνωρίζουν αντιλαµβάνονται πως αυτά δεν γίνονται σκόπιµα ή για να τραβήξουµε την προσοχή. Έτσι ήταν πάντα ο χαρακτήρας µας» συµπληρώνει η Έλσα. ∆ιερωτώµαι εάν η θέση του πατέρα τους, τις έχει κάνει πιο καχύποπτες µε τους ανθρώπους που τις πλησιάζουν. «Όχι. Όταν ωριµάσεις σαν άνθρωπος, ξεχωρίζεις ποιοι σε πλησιάζουν επειδή σε εκτιµούν και ποιοι εξαιτίας της σηµερινής µας θέσης. Απλά κάποιες φορές µπορεί να απογοητευτείς και από ανθρώπους που γνωρίζεις χρόνια. Αλλά αυτό είναι στην καθηµερινότητα όλου του κόσµου» τονίζει η Ινώ, για να συµφωνήσει η Έλσα.

Και παλι παιδια
Τους ζητώ να γυρίσουν το χρόνο πίσω. Στα παιδικά τους χρόνια. Στις δικές τους αναµνήσεις από τα Χριστούγεννα. «Ήταν άκρως οικογενειακά. Στολίζαµε το σπίτι και φτιάχναµε µε τη µαµά µπισκότα και κουραµπιέδες. Άλλωστε είναι γνωστή η σχέση της µε την κουζίνα. Προχθές µάλιστα, µας ρωτούσε τι µπισκότα να φτιάξει για µένα και τι για την Ινώ. Πάντα υπήρχε και υπάρχει γιορτινό κλίµα στο σπίτι». Τις ρωτώ εάν προσπαθούν να µεταφέρουν και στα παιδιά τους τα δικά τους βιώµατα. «Σίγουρα» λέει η Ινώ. «Θα στολίσουµε µαζί το σπίτι και το δέντρο και θα φτιάξουµε µπισκότα µαζί µε τα παιδιά µας. Τη µία µέρα στο σπίτι της Έλσας και την άλλη στο δικό µου. Μπορείς να φανταστείς τι γίνεται στην κουζίνα». «Τα βιώµατα των παιδικών µας χρόνων, µε την επανάληψη γίνονται στο τέλος συνήθεια, την οποία τα παιδιά επιζητούν» συµπληρώνει η Έλσα. Τις ρωτώ τι συµβολίζουν γι’ αυτές τα Χριστούγεννα. Απαντούν µε µία φωνή. «Τη ζεστασιά της οικογένειας, τη χαρά…».

Οι γιορτες της κρισης
Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά για όλους. Η οικονοµική κρίση που µαστίζει τη χώρα µας στερεί από πολλές οικογένειες και πολλά παιδιά τη χαρά των Χριστουγέννων. ∆ιερωτώµαι πώς οι ίδιες βιώνουν αυτό το σκηνικό, ως κόρες του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. «Τώρα νιώθεις περισσότερο την πίεση. Αλλά ό,τι µπορούµε να προσφέρουµε το κάνουµε» λέει η Έλσα. «Επειδή είµαστε οι κόρες του Προέδρου δεν σηµαίνει ότι βλέπουµε κάποια πράγµατα διαφορετικά. Όταν θες να προσφέρεις κάτι, δεν το κάνεις για να φανείς. Το κάνεις αθόρυβα. Αυτή είναι η αξία της προσφοράς» συµπληρώνει η Ινώ. Τις ρωτώ πώς ο ίδιος ο Πρόεδρος αισθάνεται γι’ αυτή την κατάσταση. «Είναι µεγάλο το βάρος» µου λέει η Ινώ. «Κάνει όµως τα αδύνατα-δυνατά και σιγά-σιγά αντιλαµβάνεται και ο κόσµος τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μία κατάσταση που βρήκε και έπρεπε να διαχειριστεί µέσα σε δεκαπέντε µέρες. Αλλά αγωνίζεται µε νύχια και µε δόντια για το καλύτερο» συµπληρώνει η Έλσα.

Γλυκοπικρες ιστοριες
Οι τελευταίοι µήνες δεν ήταν εύκολοι ούτε για την Κύπρο, ούτε για τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, ούτε και για την οικογένειά του. Τους ζητώ να µου πουν, ποια ήταν η πιο χαρούµενη και ποια η πιο δύσκολη στιγµή που βίωσαν, από τότε που ο πατέρας τους ανέλαβε την Προεδρία. «Η πιο όµορφη στιγµή ήταν η Κυριακή που εξελέγη ο πατέρας µας στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας και η µέρα της ορκωµοσίας του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η πιο δύσκολη ήταν το Eurogroup και τα όσα ακολούθησαν» λέει µε ειλικρίνεια η Ινώ. «∆εν θέλω να ξαναζήσω αυτή την περίοδο. Πραγµατικά ζούσα έναν εφιάλτη, ξύπνια. Έπιανα τον εαυτό µου να λέει ‘ας µην ξηµερώσει ακόµη’. Πρώτη φορά στη ζωή µου αισθάνθηκα κάτι τέτοιο. Και να φανταστείς, τόσο εγώ όσο και η Ινώ, είµαστε φύσει αισιόδοξες» αποκαλύπτει η Έλσα. Η περίοδος µετά το Eurogroup ήταν δύσκολη και για τις δυο. «Ήταν µεγάλος ο πόλεµος και ο κόσµος ήταν θυµωµένος» µου λέει η Ινώ. «Ήταν δύσκολο. Καθόσουν και έλεγες πότε πρόλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης να κάνει αυτές τις ζηµιές που του καταλογίζουν. ∆εν σου έφτανε που έβλεπες τη χώρα σου να καταστρέφεται και τον µπαµπά σου να βιώνει όλη αυτή την κριτική, έβλεπες και έναν πόλεµο εναντίον της αδελφής σου. Οπότε, έβλεπες να σε χτυπούν και να σε πυροβολούν από το πρωί µέχρι το βράδυ και σε έπνιγε το άδικο». «Στην αρχή ήταν ένας φυσιολογικός θυµός. Αλλά µετά ο κόσµος αντιλήφθηκε τι έγινε. Τα γεγονότα σιγά-σιγά ξεσκεπάζονταν και η αλήθεια φαινόταν καθαρά» λέει η Έλσα, η οποία πέρασε δύσκολες στιγµές. «Ήταν πραγµατικά πολύ δύσκολη περίοδος. Εύχοµαι να µην την ξαναζήσει άνθρωπος». Τη ρωτώ για τις επιθέσεις που δέχθηκε, για τα δηµοσιεύµατα που την ήθελαν στον Ρέµο τη βραδιά του Eurogroup. «Εγώ προκάλεσα όποιον µε είδε στο Ρέµο να έρθει να µου το πει δηµόσια και εγώ θα απολογηθώ. Από ό,τι φαίνεται όµως κανείς δεν µε είδε από όλους εκείνους που µε κατηγορούσαν. Εκείνο το Σαββατοκύριακο ήµασταν στην Αθήνα µε τα παιδιά. Βρισκόµασταν συνεχώς σε επαφή µε τον πατέρα µου. Από τη φωνή του καταλαβαίναµε ότι δεχόταν µεγάλη πίεση και πως τα πράγµατα ήταν δύσκολα. Μετά το πρώτο Eurogroup ήρθε στην Κύπρο και προσπάθησε να πείσει τους πάντες ότι αυτή ήταν η καλύτερη λύση. Εκ των υστέρων όλοι το αναγνώρισαν».

Family matters
Τα µάτια πολλές φορές λένε περισσότερα από τις λέξεις και στην περίπτωση της Ινώς και της Έλσας Αναστασιάδη, όταν µιλούν για την οικογένειά τους, στο βλέµµα τους διακρίνεις ένα κρεσέντο συναισθηµάτων. «Έχει τον πιο σηµαντικό ρόλο στη ζωή µας. Όταν υπάρχει αγάπη και σωστή διαπαιδαγώγηση, είναι ό,τι πιο σηµαντικό. Αυτό σε βοηθά να αγαπάς, να µπορείς να δίνεις και να εκτιµάς. Όχι µόνο τον ίδιό σου τον εαυτό, αλλά και τους γύρω σου» εξοµολογείται η Ινώ. «Και εγώ θεωρώ πως η οικογένεια είναι η σπονδυλική στήλη του ανθρώπου. Οι εµπειρίες και τα συναισθήµατα που βιώνει ένας άνθρωπος µέσα στην οικογένειά του, τον ακολουθούν για πάντα. Εάν οι βάσεις είναι σωστές, δεν µπορείς να πας τόσο λάθος. Γι’ αυτό και η οικογένεια είναι το Α και το Ω. Και µου αρέσει που θεσµός της οικογένειας στην Κύπρο είναι τόσο ισχυρός» τονίζει η Έλσα. «Και εµένα µου αρέσει αυτό. Όταν έπρεπε να αποφασίσω εάν θα µετακοµίσω στο εξωτερικό, σκεφτόµουν πως δεν µπορώ να φανταστώ την αδελφή µου να κάνει παιδιά και να µην είµαι δίπλα της. Τον πατέρα µου και τη µητέρα µου να µεγαλώνουν και εγώ να λείπω. Είναι πολύ ισχυρός αυτός ο δεσµός. Ακόµη και τώρα, που ο πατέρας µου έχει όλες αυτές τις υποχρεώσεις, µιλάµε τουλάχιστον δυο φορές την ηµέρα. Με τη µητέρα µου, αν δεν µιλήσουµε τέσσερις- πέντε φορές την ηµέρα δεν γίνεται. Όσο για την Έλσα είµαστε συνέχεια µαζί. Και αυτή τη σχέση, έχουν αναπτύξει τώρα και τα παιδιά µας. Είναι σαν αδέλφια». «Ειδικά η κόρη µου και ο γιος της Ινώς, ο Γιώργος, µεγαλώνουν σαν δίδυµα. Έχουν γεννηθεί µε δυο βδοµάδες διαφορά. Αλλά και ο Άντης που είναι ο µεγαλύτερος είναι πολύ συνδεδεµένος µε τους υπόλοιπους» προσθέτει η Έλσα και στο βλέµµα της αποτυπώνεται η τρυφερότητα.

Θεµα χαρακτηρα
Εκτός από προσωπικότητα η Έλσα και η Ινώ Αναστασιάδη, διαθέτουν αυξηµένη την αίσθηση του χιούµορ και ενίοτε γίνονται και πειραχτήρια. Τις κοιτώ και σκέφτοµαι ποια στοιχεία του χαρακτήρα τους παραπέµπουν στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και ποια στην Πρώτη Κυρία. Η Ινώ σπεύδει να θέσει τις βάσεις της συζήτησης. «Πρώτα πρέπει να σου πω ότι τους χαρακτηρίζει και τους δύο το ήθος. Έχουν την ίδια γραµµή ηθικής και τις ίδιες αρχές». «Είναι αυστηροί και κάθετοι σε κάποια πράγµατα» συµπληρώνει η Έλσα για να πάρει τη σκυτάλη η Ινώ. «Πολύ κάθετοι όµως. Νοµίζω όµως πως η Έλσα έχει τον δυναµισµό του πατέρα µας». «Και εσύ όµως είσαι δυναµική. Η Ινώ έχει κληρονοµήσει όλα τα καλά και από τους δύο. Και πέραν τούτου ξέρει να µαγειρεύει. Όχι σαν εµένα που δεν κάνω τίποτα». «Εσύ Έλσα µου, φτιάχνεις υπέροχα γλυκά». «Τρία γλυκά όλα και όλα ξέρω. Και εσύ Ινώ µου, είσαι καλοσυνάτη. Ψυχούλα». ∆εν µπορώ να παρέµβω στο διάλογό τους. Άλλωστε δεν χωρούν παρεµβολές σε µία σχέση τόσο τρυφερή.

Σχεση ζωης
Η Έλσα έχει σίγουρα το ρόλο της µεγάλης αδελφής. Το επιβεβαιώνει η Ινώ. «Είναι το µωρό µου, η λατρεία µου. Πολλές φορές όταν θέλω να πω στην κόρη µου κάτι στα γρήγορα, την αποκαλώ Ινώ αντί Νίκολα. Και τότε η µικρή µε κοιτάζει και µου λέει ‘Μαµά γιατί µε φωνάζεις Ινώ;’. To κάνω ασυναίσθητα», λέει η Έλσα. «∆εν θα µπορούσα ποτέ να φανταστώ τη ζωή µου χωρίς την αδελφή µου. Είναι το άλλο µου µισό. Έχουµε την τέλεια σχέση. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι» λέει η Ινώ και σκάει στα γέλια, για να συνεχίσει η Έλσα: «Την αποκτήσαµε όταν έφυγα εγώ για σπουδές». «∆εν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη σκηνή. Τους έβλεπα να µπαίνουν στο  παλιό αυτοκίνητο του πατέρα µου για το αεροδρόµιο και έριξα το κλάµα της ζωής µου». «Εγώ θυµάµαι όταν µετά το τέλος των σπουδών της η Ινώ θα έµενε στο Λονδίνο για να εργαστεί. ∆εν ησύχαζα που δεν ήταν δίπλα µου. Είµαστε αχώριστες. Θα µιλήσουµε στις οκτώ το πρωί και αφού αφήσω τα παιδιά στο σχολείο, θα πάω στο σπίτι της Ινώς, για να δω τον Νίκο -τον βαφτιστικό µου- θα φάµε πρόγευµα και µετά θα συναντηθούµε στο γραφείο. Και µετά το απόγευµα, πάλι θα αρχίσουν τα τηλεφωνήµατα για το πρόγραµµα των παιδιών…».

Νεα αρχη
Μία νέα χρονιά, δύσκολη έφυγε και µία καινούργια ήρθε, φέρνοντας µαζί της την ελπίδα του καινούργιου. Τους ζητώ να µου πουν τι θέλουν να ξεχάσουν από το 2013 και τι εύχονται για τη νέα χρονιά. «Θα ήθελα να ξεχάσω την εποχή του Eurogroup.  Απ’ εκεί και πέρα το µόνο που θα ήθελα είναι να έχουµε την υγεία µας. Με υγεία και καλή θέληση όλα γίνονται. ''Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή''. Η ζωή έχει και τις δοκιµασίες της και τα καλά της, φτάνει να είµαστε θετικοί» τονίζει η Ινώ. «Εύχοµαι τα πράγµατα να αρχίσουν να ηρεµούν για όλο τον κόσµο και να καταφέρει ο καθένας να σταθεί στα πόδια του.  Σιγά-σιγά θα "βρούµε" τα πόδια µας. Το έχουµε αποδείξει σαν λαός ότι έχουµε τη δύναµη και τη θέληση και νοµίζω περάσαµε και τις εξετάσεις µε άριστα σε σχέση µε άλλους» λέει η Έλσα. Η ώρα έχει περάσει και τα παιδιά άρχισαν ήδη να τις αναζητούν.  Χαιρετιόµαστε και εκεί που προχωρούν προς την έξοδο, επιστρέφουν. «Να συγυρίσουµε λίγο το δωµάτιο» λένε και αρχίζουν δουλειά. Μαζεύουν παρέα µε την οµάδα της Madame Figaro φλιτζάνια και πιατάκια και τοποθετούν τα έπιπλα που µετακινήσαµε για τη φωτογράφηση στη θέση τους… Και αφού µπαίνουν τα πράγµατα σε τάξη µάς καληνυχτίζουν…

H Ινω με τα μάτια της Έλσας
◆ ΑΔΕΛΦΗ: Είναι η καλύτερή µου φίλη, ο άνθρωπος που εµπιστεύοµαι απόλυτα. Η µεγάλη µου αδυναµία. Είναι στοργική και φροντίζει τους πάντες. Είναι από τα πιο σηµαντικά κοµµάτια της ζωή µου.
◆ ΜΗΤΕΡΑ: Είναι χαζοµαµά και πολύ εκφραστική µε τα παιδιά της.
◆ ΕΠΑΓΓΕΛµΑΤΙΑΣ: Τυπική και πολύ συνεπής.
ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ: ∆εν θα έλεγα πως έχει. Είναι πολύ απλός άνθρωπος. Της αρέσει να µαγειρεύει σε αντίθεση µε εµένα και έχει υποµονή στο να δηµιουργεί πράγµατα. Είναι τελειοµανής.
◆ ΑΝΑµΝΗΣΗ: ∆εν θα ξεχάσω ποτέ την ηµέρα που έφευγα για σπουδές. Γενικά η Ινώ είναι δίπλα µου πάντα και όποτε τη χρειαστώ.
◆ ∆ΑΚΡΥΖΕΙ: Είναι πολύ ευαίσθητος άνθρωπος. ∆εν χρειάζεται ιδιαίτερες αφορµές για να δακρύσει.
◆ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Την ίδια ώρα είναι και πολύ χαρούµενη και έχει υπέροχο χιούµορ. Καυστικό πολλές φορές.

H Ελσα με τα μάτια της Ινως
◆ ΑΔΕΛΦΗ: Είναι ο φύλακας άγγελός µου, η τέλεια φίλη. Έχει πολύ καλή ψυχή, ανησυχεί για όλους µας και αγαπά χωρίς όρους. Είναι από τους ανθρώπους που θα σε ακούσουν πραγµατικά, θα σου δώσει σηµασία και φυσικά τις ανάλογες συµβουλές.
◆ ΜΗΤΕΡΑ: Είναι καταπληκτική. Λατρεύει τα παιδιά της και τους προσφέρει ποιοτικό χρόνο και αυτό το βρίσκω πολύ σηµαντικό. Πολλές φορές βλέπω πράγµατα από τον τρόπο που µεγαλώνει η Έλσα τα παιδιά της και τα κάνω και εγώ µε τα παιδιά µου.
◆ ΕΠΑΓΓΕΛµΑΤΙΑΣ: Σωστή και τυπικότατη µε ό,τι αναλαµβάνει.
◆ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ: Τρώει πολλές σοκολάτες. ∆ηλαδή µπορεί να µην φάει φαγητό και να τρώει σοκολάτες. Το ίδιο κάνει και η Νίκολα, η κόρη της. Ενώ εµένα µου αρέσει το φαγητό.
◆ ΑΝΑΜΝΗΣΗ: Ήταν πάντα πολύ προστατευτική µαζί µου.
∆ΑΚΡΥΖΕΙ: Με τα παιδιά, µε τους γονείς µας, µε τον άντρα της, µε ό,τι έχει να κάνει µε την οικογένειά της.
◆ ΧΑΜΟΓΕΛΑ: Με ένα ωραίο αστείο, µε το να βλέπει την οικογένειά της χαρούµενη… Είναι πολύ έξω καρδιά άνθρωπος

Tags έλσα αναστασιάδη, ινώ αναστασιάδη, ΕΛΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ ΛΟΥΤΣΙΟΥ, Ινώ Αναστασιάδου Μισιρλή


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0027 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2370 s // Total time: 2.2397 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X