Πέθανε ο Ηλίας Λαλαούνης


Πέθανε ο Ηλίας Λαλαούνης

Σε κλειστό κύκλο η κηδεία του μεγάλου Έλληνα χρυσοχόου

Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής χρυσοχοΐας, ο Ηλίας Λαλαούνης έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες προκαλώντας θρήνο στον επιχειρηματικό αλλά και τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, καθώς το έργο του ταυτίσθηκε με την παραγωγή υψηλής ποιότητας κοσμημάτων με σημείο αναφοράς και έμπνευσης τα αριστουργήματα του ελληνικού πολιτισμού σε όλη τη διαχρονία του.

Η είδηση του θανάτου του Ηλία Λαλαούνη έγινε γνωστή μόλις σήμερα μέσω της εφημερίδας Τα Νέα, καθώς η οικογένειά του επιθυμούσε να μη γίνει γνωστή πριν την τέλεση της κηδείας του.

Ο Ηλίας Λαλαούνης γεννήθηκε το 1920 στην καρδιά της Αθήνας και μετά την πολυετή εμπειρία του στην οικογενειακή επιχείρηση «Ζολώτα» στις αρχές της δεκαετίας του '40, το 1968 δημιούργησε την δική του εταιρεία που σήμερα ονομάζεται Greek Gold-Ilias Lalaounis S.A. Ο εξωστρεφής χαρακτήρας του ιδίου αντανακλούσε και στην επιχείρηση η οποία μετά τα ελληνικά νησιά επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο, από το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Τόκυο και τον Χονγκ Κονγκ.

Για την ποιοτική δουλειά και τις δημιουργίες του ο Ηλίας Λαλαούνης τιμήθηκε με πολλά βραβεία ενώ ήταν ο πρώτος κοσμηματοποιός που εξελέγη στη Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Πηγή έμπνευσης του Ηλία Λαλαούνη ήταν τα αρχαία και βυζαντινά κοσμήματα, καθώς και προϊόντα της ανθρώπινης εργασίας και του πνεύματος. Οι απαράμιλλες ικανότητές του στο κόσμημα σε συνδυασμό με τη βαθιά ιστορική γνώση τον οδήγησαν σε έναν αριθμό 'αρχαιολογικών' συλλογών εμπνευσμένων από διάφορους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Σήμερα, στο εκσυγχρονισμένο εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 1993, τα κοσμήματα σχεδιάζονται και παράγονται για τα επώνυμα καταστήματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την επιχείρηση και το Μουσείο έχουν αναλάβει οι τέσσερις κόρες του Ηλία Λαλαούνη, Kατερίνη, Δήμητρα, Μαρία και Ιωάννα που απέκτησε από την πολυαγαπημένη του σύζυγο Λίλα.

Tags Ηλιας λαλαουνης, χρυσοχοος, χρυσοχοια, θανατος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0233 s (248 Queries.) // Parse time: 0.3422 s // Total time: 2.3655 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X