Film noir


Film noir

Μία ιστορία που ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και συνεχίζει να γράφεται στο ανακαινισµένο πλέον κινηµατοθέατρο Ρόγιαλ. Eπισκεφθήκαµε το υπερσύχρονο Ρόγιαλ, το οποίο δίνει αέρα ανανέωσης στην Παλιά Λευκωσία µε ξεναγό τη Μισιέλ Καρή.

Τετάρτη πρωί. Κόσμος πάει κι έρχεται. Η λαϊκή αγορά στον κυκλικό κόµβο τού ΟΧΙ δίνει ζωή και χρώµα στην παλιά πόλη. Παρκάρω και κατηφορίζω για το ανακαινισµένο Ρόγιαλ. Στην είσοδο µε υποδέχεται η Μισιέλ Καρή, η Group Property Μanager τής SFS Group, της µητρικής εταιρείας τής Ledra Properties, η οποία αγόρασε και ανακαίνισε το Ρόγιαλ, όπως µου εξηγεί, καθώς µε ξεναγεί στο φουαγιέ. Κτισµένο στα τέλη του 1940, υπήρξε από τα πρώτα κινηµατοθέατρα της Κύπρου και κρύβει µία µεγάλη ιστορία µε πολλές ανατροπές.

«Αρχικά λειτούργησε ως κινηµατοθέατρο και στη συνέχεια µετατράπηκε σε χώρο διασκέδασης, όπου φιλοξένησε καλλιτέχνες όπως η Σοφία Βέµπο και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Στη σκηνή τού Ρόγιαλ έπαιξε θέατρο και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τη δεκαετία του '80 ο χώρος του σινεµά µετατράπηκε σε αποθήκη και έπειτα σε εργοστάσιο, το οποίο έφτιαχνε τζιν. Εµείς αγοράσαµε το κτίριο το 2007 και προσπαθήσαµε να το επαναφέρουµε -όσο αυτό ήταν εφικτό- στην αρχική του µορφή».

Φτάνουµε στην κεντρική αίθουσα, στο παλιό σινεµά που τώρα ονοµάζεται Grand Hall Costanza. Ο χώρος διατηρεί την industrial αισθητική του αρχικού κτιρίου που θεωρείται διατηρητέο. «Οι αλλαγές που µπορούσαµε να κάνουµε, ήταν περιορισµένες. ∆ιατηρήσαµε το ύψος και το ξύλινο πάτωµα της σκηνής, αλλά και το µεταλλικό σκελετό της στέγης, τον οποίο βεβαίως ενισχύσαµε και ανανεώσαµε για να είναι ασφαλής. Επίσης αναπλάσαµε τον εξώστη που εκτείνεται σε δύο ορόφους». Βρισκόµαστε ήδη στον πρώτο εξώστη και εκείνο που µε προβληµατίζει καθώς κοιτώ την κεντρική αίθουσα από ψηλά, είναι το γεγονός ότι εκτείνεται σ' ένα επίπεδο. «Όταν το θέατρο κτίστηκε λίγο πριν από το τέλος του 1940, ο αρχιτέκτονας έδωσε στο δάπεδο µία φυσική ανηφορική κλίση, η οποία, σε συνδυασµό µε το ύψος της σκηνής, επιτρέπει σε όλους να έχουν ορατότητα στη σκηνή». Στην αίθουσα δεν υπάρχει µόνιµη επίπλωση. «Θέλαµε να είναι ευέλικτη στη χρήση της. Εδώ µπορούν να φιλοξενηθούν τα πάντα. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κοινωνικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, απονοµές βραβείων, fashion shows, συνέδρια, κ.λπ. Μπορεί επίσης να χρησιµοποιηθεί ως αίθουσα θερινών προβολών». Με το πάτηµα ενός κουµπιού, η οροφή της αίθουσας ανοίγει, δηµιουργώντας ένα υπαίθριο σκηνικό. «Αυτός ο χώρος είναι τεχνολογικά άρτιος, µιας και ασχοληθήκαµε πολύ µε αυτό το θέµα. Εκτός από τελευταίας τεχνολογίας συστήµατα εξαερισµού και κλιµατισµού, δώσαµε επίσης µεγάλη σηµασία στον ήχο και το φωτισµό, κάνοντας εξειδικευµένες µελέτες», µου αναφέρει η Μισιέλ Καρή και συνεχίζει την ξενάγηση στις βοηθητικές αίθουσες και τις πλήρως εξοπλισµένες κουζίνες του Ρόγιαλ. Επόµενος χώρος, το BarBaro Bastione. Πρόκειται για ένα µπαράκι µε µία υπέροχη βεράντα, ιδανικό για ιδιωτικά πάρτι. Η επόµενη έκπληξη είναι τα καµαρίνια. Βρίσκονται σ' ένα διατηρητέο και πλήρως εξοπλισµένο ψηλοτάβανο σπίτι, ακριβώς πίσω από τη σκηνή. Η ξενάγηση συνεχίζεται σε όλους τους χώρους του Ρόγιαλ, οι οποίοι φτάνουν τους εφτά και µπορούν να λειτουργήσουν είτε ανεξάρτητα, είτε συνδυαστικά. Καταλήγουµε στην έξοδο. Την αποχαιρετώ δίνοντας ραντεβού στα εγκαίνια τού Ρόγιαλ.

Tags Διακοσμηση, ρογιαλ, Λευκωσια, κινηματοθεατρο


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9659 s (233 Queries.) // Parse time: 0.2403 s // Total time: 3.2063 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X