Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη : Διαβήτης και Διατροφή


Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη : Διαβήτης και Διατροφή

Από το 1991 και κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.  

Τι είναι ο διαβήτης;
Ο διαβήτης είναι μία χρόνια κατάσταση η οποία οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα  αφού η ινσουλίνη  είτε δεν δρα κανονικά είτε δεν παράγεται σε αρκετή ποσότητα.
Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον διαβήτη με την διατροφή μας;
Ο κάθε διαβητικός πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με της ανάγκες του όπως, την ηλικία , την εργασία αλλά και τον τύπο διαβήτη που έχει. Το διαιτολόγιο όλων των διαβητικών πρέπει να αποτελείται από 50-60% υδατάνθρακες, 25-30% λιπαρά  και 15-20% πρωτεΐνες.


Γενικές οδηγίες για σωστή διατροφή στο διαβήτη

1. Το λίπος δεν συμβάλλει απλά στην αύξηση βάρους αλλά αυξάνει και την πιθανότητα καρδιαγγειακών παθήσεων. Το διαιτολόγιο λοιπόν του διαβητικού θα πρέπει να είναι μειωμένο σε λιπαρά. Συστήνεται η αποφυγή γαλακτοκομικών ψηλά σε λιπαρά, κρέμας γάλακτος , τηγανιτών φαγητών και άλλων.
2. Είναι σημαντικό να τρώμε περισσότερους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως όπως όσπρια και ολοσίταρα δημητριακά αλλά και φρούτα και λαχανικά. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως βοηθούν στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα αφού είναι ψηλά σε φυτικές ίνες.
3. Ενώ παλαιότερα οι διαβητικοί έπρεπε να αποφεύγουν την κατανάλωση ζάχαρης, τώρα με τις  διαβητικές ανταλλαγές μπορούν να περιλαμβάνουν μία πολύ μικρή ποσότητα γλυκών στην διατροφή τους. Για παράδειγμα ένα γλυκό του κουταλιού ισοδυναμεί με μία φέτα ψωμί και 1 φρούτο. Καλό θα ήταν όμως αυτά να καταναλώνονται αραιά και με μέτρο.
4. Το αλάτι πρέπει και αυτό να χρησιμοποιείται με μέτρο αφού μπορεί να προκαλέσει υπέρταση (όχι περισσότερο από 11/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι αλλά και αποφυγή φαγητών με πολύ αλάτι όπως φαστ φουντ, τυριά, σαλάμι, μπέικον, κονσέρβες κτλ)
5. Το αλκοόλ θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο  ή και να αποφεύγετε.  Αν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη είναι απαραίτητο να τρώτε κάτι πριν πιείτε αλκοόλ αφού μπορεί να μειώσει ξαφνικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ζαλάδες, λιποθυμία και άλλα.
6. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα γιατί κάτι τέτοιο βοηθά στην ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.
7. Συστήνετε επίσης η σωματική άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Η άσκηση βοηθά στην μείωση της γλυκόζης στο αίμα αλλά και στην απώλεια βάρους.

Info: Νάταλυ Κυριακίδου Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος  με ειδίκευση στην Παχυσαρκία (BSc, RD, MSc)

Tags διαβήτης, Διατροφή, ναταλι κωνσταντινίδου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.6786 s (228 Queries.) // Parse time: 0.3948 s // Total time: 3.0734 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X