Πολύτιμη ... Πέτρα!


Πολύτιμη ... Πέτρα!

Είναι η γυναίκα που μιλά για bail in και bail out και καταλαβαίνεις τι σου λέει. Είναι η δημοσιογράφος που την περίοδο αυτή της κρίσης, μάς ξεκαθάρισε το θολό οικονομικό τοπίο. Εκτός από τις γνώσεις, εκτός από την ευστροφία, η Πέτρα Αργυρού έχει και κάτι άλλο… έχει τσαγανό και αυτό την κάνει πολύτιμη!

Συναντηθήκαμε στο καφέ του Σίγμα. Ο χρόνος είναι πολύτιμος και για τις δύο αλλά είχαμε την ανάγκη να τα πούμε. Άλλωστε υπήρχε καλός λόγος… μία νέα εκπομπή και η πρώτη καλημέρα από την Πέτρα Αργυρού. Μία συζήτηση βέβαια μαζί της γίνεται δύσκολα, το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα, τα μηνύματα έρχονται σε καταιγιστικούς ρυθμούς ενώ η ειδησεογραφία και η ροή των γεγονότων δεν την αφήνουν να χαλαρώσει στιγμή. Επιστρέφοντας στο γραφείο, δεν ήμουν σίγουρη για τον τίτλο της συνέντευξης. Έγραφα και έσβηνα  «η Πέτρα και ο Λύκος» ή «Πολύτιμη Πέτρα»; Ακόμα και τώρα που ξανακοιτάω τη συνέντευξη δεν ξέρω ποιος είναι ο καταλληλότερος. Γιατί από τη μία η Πέτρα είναι πολύτιμη για την ενημέρωσή μας, αλλά από την άλλη μας προειδοποιεί και για τους λύκους της οικονομικής μας ζωής.
Μήπως στην Κύπρο είμαστε λίγο σαν το παραμύθι Ο Πέτρος και ο Λύκος και αν ναι, ο δικός μας λύκος, τελικά ποιος είναι;
Στην Κύπρο είμαστε σαν το μύθο του Αισώπου και τη συνέλευση των ποντικών. Έχουμε μόνιμο εχθρό τον ίδιό μας τον εαυτό. Όλοι ξέρουμε τα πάντα, όλοι έχουμε ιδέες, αλλά την κρίσιμη ώρα που πρέπει να έχουμε τη γενναιότητα, τη συνέπεια και την εντιμότητα να τις εφαρμόσουμε, αποδεικνυόμαστε ελλειμματικοί και απόντες. Αυτό, τουλάχιστον, κατέδειξε η πρόσφατη ιστορία μας. Αν και δεν θα ήθελα να αδικήσουμε τους λύκους, έτσι για χάριν της κουβέντας, ο δικός μας λύκος, είναι ο ίδιός μας ο εαυτός.
Όταν σε πρωτογνώρισα ήσουν Πετρούλα τώρα πρέπει να σε φωνάζω Πέτρα;
Ο παπάς με βάφτισε Πετρούλα και οι φίλοι μου Πέτρα. Εξού και το μπέρδεμα. Όταν μπήκα στη δημοσιογραφία υπέγραφα βάσει του ονόματος στην ταυτότητά μου και το κράτησα. Μπορείτε να με φωνάζετε, όπως θέλετε και αισθάνεστε, το περιεχόμενο παραμένει το ίδιο.
Από το Σεπτέμβριο ξυπνάς στις 5 το πρωί, είσαι έτοιμη για κάτι τέτοιο; Όχι τόσο για την ώρα, όσο για την ευθύνη που αναλαμβάνεις…
Θα δώσω τον εαυτό μου για να μην διαψεύσω και κυρίως να μην απογοητεύσω αυτούς, που πίστεψαν κι επένδυσαν σ' εμένα. Δεν είμαι, όμως, πρωινός τύπος και αυτό είναι το μέγα ζητούμενο.
Αναλαμβάνεις για την ακρίβεια την πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, σου έχει δώσει κάποιες συμβουλές ο Δημόπουλος;
Ο Δημόπουλος είναι σχολή. Έχει μία έντονη προσωπικότητα και ιδιοτυπία, ανιχνεύει τις απαιτήσεις του κοινού και προσφέρει. Δεν έχει απλώς απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, αλλά ποιεί ο ίδιος χιούμορ. Όλο αυτό το κράμα, τον βοήθησε να κατακτήσει την πρωινή ζώνη. Με την ευρηματικότητά του, είμαι βέβαιη ότι θα δώσει άλλο αέρα και στην απογευματινή ζώνη. Όμως, είμαστε δύο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες.
Πρωτοσέλιδο λοιπόν... γιατί αποφασίσατε να κρατήσετε το ίδιο όνομα στην εκπομπή;
Η εκπομπή κρατά το όνομα Πρωτοσέλιδο, αλλάζει όμως λίγο φιλοσοφία, υπό την έννοια ότι πλέον -λόγω και των εξελίξεων- κυριαρχούν τα θέματα της οικονομίας. Θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, θα αρχίζει στις 7 το πρωί και θα τελειώνει στις 9.30. Την πρώτη ώρα θα δίδεται έμφαση στην επικαιρότητα, τη δεύτερη ώρα στην απλοποίηση - ανάλυση θεμάτων και στην επίλυση προβλημάτων, που απασχολούν τους πολίτες. Το τελευταίο ημίωρο θα στρέφεται σε θέματα υγείας και πολιτισμού. Θα υπάρχουν, όμως και κάποιες καινοτομίες χρήσιμες για τους τηλεθεατές. Σε καθημερινή βάση θα δίνουμε τις ανάγκες σε θέσεις εργασίας, που καταγράφονται από το Υπουργείο Εργασίας και οργανισμούς που ασχολούνται με το πεδίο της αγοράς εργασίας. Επίσης, σε καθημερινή βάση θα δίνουμε τις τιμές για το καλάθι της νοικοκυράς και τις τιμές των φθηνότερων καυσίμων. Σύμμαχός μου σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι ο πολλά υποσχόμενος Αντρέας Κημήτρης.
Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το οικονομικό ρεπορτάζ;
Η ανάγκη! Όταν εργαζόμουν στην εφημερίδα «Αλήθεια» την περίοδο της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, είχαν παρουσιαστεί ανάγκες στο οικονομικό ρεπορτάζ και πληρότητα στους υπόλοιπους τομείς. Έτσι εν μία νυχτί βρέθηκα να ασχολούμαι μ' ένα εντελώς άγνωστο και αδιάφορο για μένα πεδίο. Στην πορεία κι έπειτα από αρκετό διάβασμα και ατέλειωτες ώρες δουλειάς έφτασα σ' ένα σημείο, όπου πλέον θεωρώ ότι μπορώ να σταθώ, τουλάχιστον αξιοπρεπώς, απέναντι στις απαιτήσεις αυτού του ρεπορτάζ. Δεν σου κρύβω, όμως, ότι υπήρξαν στιγμές, που ήθελα να το εγκαταλείψω. Η επιμονή του Άντη Χατζηκωστή ήταν που με κράτησε. Από το 2008 μου έλεγε «ούτε να το διανοηθείς, δεν φαντάζεσαι τι θα γίνει στα επόμενα χρόνια. Το οικονομικό ρεπορτάζ είναι το μέλλον σου».
Τελικά, γιατί η κυπριακή οικονομία έφτασε σε αυτό το σημείο;
Εξαιτίας της τεραστίων διαστάσεων (εκ των υστέρων αντιλαμβανόμαστε το μέγεθός της) διαφθοράς και της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Οι πολιτικοί φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, άτολμοι να λάβουν αποφάσεις για να πατάξουν τη διαφθορά, ελλειμματικοί στο να αναγνωρίσουν ότι το μέγεθος των προβλημάτων θα οδηγούσε στην καταστροφή και να λάβουν εγκαίρως μέτρα. Και δεν είμαι βέβαιη ότι το πάρτι τελείωσε. Τεράστια είναι όμως και η ευθύνη εμάς των πολιτών, διότι όλα αυτά τα χρόνια, επιτρέψαμε να μας αποκοιμίσουν ο άρτος και τα θεάματα.
Εσύ τι έκανες μετά το επίμαχο Eurogroup;
Το πρώτο ήταν 15 με 16 Μαρτίου. Αλησμόνητο. Δεν είχα κοιμηθεί εκείνο το βράδυ, διότι από το απόγευμα, οι πληροφορίες, που έφθαναν κοντά μου, προμήνυαν ότι ερχόταν μεγάλο κακό. Μάλιστα, κάποια στιγμή μεγάλης φόρτισης είχα αναρτήσει στο Facebook το κομμάτι του Σκούρτη «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί». Έφυγα αργά από το γραφείο, ιδιαίτερα ανήσυχη. Ήλπιζα, όμως, στην ανατροπή της τελευταίας στιγμής. Γύρω στις 2 τα ξημερώματα, διαλυμένη από την κούραση και την αγωνία, αποκοιμήθηκα στον καναπέ. Στις 5 τα ξημερώματα, ξυπνώ και βλέπω στο κινητό αρκετές κλήσεις αναπάντητες και καμιά δεκαριά μηνύματα. Το παιχνίδι εις βάρος της Κύπρου είχε τελειώσει. Το «κούρεμα» καταθετών ήταν ειλημμένη απόφαση. Τίποτα πια δεν θα ήταν όπως πριν.
Τι άλλαξε στην καθημερινότητά σου;
Τα πάντα, όπως και όλων των συμπατριωτών μας.
Τι αγαπάς ακόμα στη δουλειά σου;
Την αίσθηση ότι ίσως υπάρχει ελπίδα, ακόμα και τώρα, που όλα γύρω μας είναι σκοτεινά.
Είσαι γυναίκα καριέρας… με την προσωπική σου ζωή πώς τα πας;
Δεν θεωρώ ότι είμαι γυναίκα καριέρας. Απλώς έχω πάθος μ' αυτό που κάνω και το υποστηρίζω μέχρι τελικής πτώσεως. Tο πέρασμα των χρόνων και τα βιώματα, με δίδαξαν -όμως- ότι η ουσία κρύβεται στην ισορροπία. Έτσι, μετά από αρκετές ακροβασίες, άρχισα να ανακτώ τις ισορροπίες.
Έχεις ένα παιδί, κατανοεί τη φύση της δουλειάς;
Ο Αντρέας μου, το χρυσάφι μου! Αν και διανύει την εφηβεία, είναι δίπλα μου, κατανοεί και σέβεται τη φύση και τις αντιξοότητες της δουλειάς μου.
Ποια μικρή πολυτέλεια σου λείπει;
Μία βαρκάδα κι ένα παραγάδι στην Πόλη Χρυσοχούς.
Έχεις σκεφτεί να ασχοληθείς με την πολιτική; Άλλωστε πολλοί συνάδελφοί σου το έχουν πράξει…
Όχι δεν το έχω σκεφτεί, αλλά το πιθανότερο είναι ότι εάν έκανα τέτοια κίνηση θα με απέβαλλε το σύστημα.
Αν ήσουν υπουργός οικονομικών για μία μέρα τι θα έκανες;
Μα τώρα θέλεις να μου βάλεις στο κεφάλι μου τον Χάρη Γεωργιάδη; (γέλια) Όλοι εκ του ασφαλούς, έχουμε απόψεις, ισχυρές θέσεις και κριτική διάθεση. Αν ήμουν επί διακυβέρνησης Χριστόφια θα επέμενα στη λήψη μέτρων, αλλιώς θα υπέβαλλα παραίτηση. Αν ήμουν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, δεν θα επέστρεφα στην Κύπρο μετά το Eurogroup.
Πιστεύεις ότι οι Κύπριοι είναι ένας ευτυχισμένος λαός; Ζούμε μία ευτυχισμένη ζωή ή μία ηρωική;
Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε με ηρωισμό, όχι για μας, αλλά για τα παιδιά μας πλέον. Επιτέλους, ας συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν προδοτικό να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές καμένη γη.
Ποια είναι τα στραβά και ποια τα προτερήματά μας;
Είμαστε η πιο αντιφατική πάστα. Περιέχει φιλότιμο, εργατικότητα, αλλά και μοιρολατρία. Πληρώσαμε αρκετές φορές, ακριβά το τίμημα της μοιρολατρίας μας κι όμως… δεν μάθαμε.
Έχεις κάποιες εμμονές;
Υπάρχουν δύο εμμονές, οι οποίες αποτελούν πηγή σύγκρουσης με τους γύρω μου και μεγάλη καταπίεση για τους δικούς μου ανθρώπους. Με ό,τι καταπιάνομαι απαιτώ να πλησιάζει όσο το δυνατό την τελειότητα, αλλιώς προτιμώ να μην το κάνω. Το ίδιο απαιτώ και από τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Η δεύτερή μου εμμονή είναι η καθαριότητα, αλλά όχι απαραίτητα και η τάξη.
Λες αλήθειες ή μικρά λευκά ψέματα στη ζωή σου;
Αλήθειες, όσο πικρές κι αν είναι. Αυτές οδήγησαν κοντά μου φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς.
Τελικά η αλήθεια, είναι μία μορφή επανάστασης;
Είναι η μεγαλύτερη μορφή επανάστασης, διότι η αγάπη για την αλήθεια υπερβαίνει την αγάπη για εξουσία.
Το πρωί θα ακούμε αλήθειες από εσένα;
Υπόσχομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.
 

Tags πετρουλα αργυρου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.4227 s (229 Queries.) // Parse time: 0.3736 s // Total time: 3.7963 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X