Αναψυκτικά: Μύθοι και αλήθειες


Αναψυκτικά: Μύθοι και αλήθειες

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, τα αναψυκτικά βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις μας για να ξεδιψάσουμε.

Τα αναψυκτικά μάς προσφέρουν ευχαρίστηση, απόλαυση και δροσιά που εστιάζεται στις χαρακτηριστικές φυσαλίδες τους. Υπάρχουν πολλά είδη αναψυκτικών. Αυτά που περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες, αυτά που δεν έχουν καθόλου θερμίδες, αυτά που έχουν καφεΐνη, αυτά που έχουν προσθήκη φυσικού χυμού και άλλα. Πολλά ακούγονται και λέγονται για τα αναψυκτικά, θετικά και αρνητικά. Ποιες όμως είναι οι αλήθειες και ποιοι οι μύθοι; Ας δούμε κάποια απ' αυτά.

• Τα αναψυκτικά δεν παχαίνουν
Τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη και γύρω στις εκατό θερμίδες. Αν η πρόσληψή τους γίνεται με προσοχή, τότε δεν παχαίνουν περισσότερο απ' οποιοδήποτε άλλο ρόφημα όπως το χυμό και το γάλα. Απλώς καταναλώστε τα με μέτρο. Αντίθετα, τα light αναψυκτικά δεν έχουν καθόλου θερμίδες.
• Τα αναψυκτικά προκαλούν οστεοπόρωση
Αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Η ποσότητα φωσφόρου που περιέχει ένα αναψυκτικό είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζει την απορρόφηση ασβεστίου. Απλώς φροντίστε να καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε ασβέστιο με καλές πηγές ασβεστίου, όπως το γάλα.
• Τα αναψυκτικά προκαλούν κυτταρίτιδα 
Κι όμως δεν έχει αποδειχθεί αυτό. Αυτό που χρειάζεστε είναι παράλληλα μεγάλη κατανάλωση νερού που δρα ιδιαίτερα βοηθητικά.
• Τα αναψυκτικά χαλάνε τα δόντια
Πολύ λίγο μένει η ζάχαρη μέσα στο στόμα και έτσι τα δόντια δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Αν θέλετε, είναι καλύτερα να πλένετε τα δόντια σας μετά από την κατανάλωση αναψυκτικών όπως απαιτούν, άλλωστε, οι καλές συνήθειες.
• Τα αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία των παιδιών και των οστών τους 
Αυτό είναι ένας μύθος που προέκυψε από μελέτες που παρουσιάζουν μία συσχέτιση, γιατί πολλά παιδιά αντικαθιστούν το γάλα με αναψυκτικό. Τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ λίγα φωσφορικά που δεν έχουν επίδραση στην απορρόφηση του ασβεστίου. Αν λοιπόν το παιδί σας καταναλώνει τις ποσότητες γάλακτος που χρειάζεται, τα αναψυκτικά δεν αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα.

Πηγή: Το Περιοδικό

Tags health, ευ, ζην, αναψυκτικά


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.9549 s (234 Queries.) // Parse time: 0.2366 s // Total time: 3.1915 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X