Βερολίνο: Ich bin ein Berliner


Βερολίνο: Ich bin ein Berliner

Δεν υπάρχει άνθρωπος που επισκέφτηκε το Βερολίνο και δεν εξέφρασε -επιστρέφοντας- την επιθυμία να μείνει εκεί για πάντα. Ούτε εγώ αποτέλεσα εξαίρεση και θα ήθελα πάρα πολύ να εκφέρω τη φράση \"Ich bin ein Berliner\".

Όπου μουσείο και χαρά
Δε θα ισχυριστώ επ’ ουδενί λόγω πως το πρώτο πράγμα που θα κάνεις φτάνοντας στο Βερολίνο είναι ο γύρος των μουσείων. Όχι. Το Βερολίνο είναι οι γειτονιές του, είναι τα πάρκα, είναι η νυχτερινή ζωή, είναι οι καλλιτέχνες, είναι οι μουσικοί, είναι τα μποέμ καφέ και τα πρωτότυπα εστιατόρια, είναι οι hip κάτοικοί του και οι χαλαροί επισκέπτες του. Το Βερολίνο όμως, εξελίχθηκε σ’ αυτό που είναι, γιατί έχει μια ιστορία, η οποία με τη σειρά της έχτισε τη νοοτροπία που μπορείς να διακρίνεις και μέσα από τα μουσεία του. Προς Θεού, μη βγάλεις φωτογραφίες με νεαρούς που είναι ντυμένοι ανατολικογερμανοί στρατιώτες στο Checkpoint Charlie, αλλά αξίζει να επισκεφτείς το χώρο. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να περάσεις από το μουσείο DDR, που παρουσιάζει την κουλτούρα της πάλαι ποτέ Ανατολικής Γερμανίας. Θα ενθουσιαστείς. Ενδιαφέρον μουσείο είναι και η Πινακοθήκη της Ανατολικής Πλευράς, η  μεγαλύτερη open air πινακοθήκη παγκοσμίως. Βασικά πρόκειται για ένα κομμάτι του τείχους που καλύπτεται από έργα ζωγράφων που θέλησαν να εκφράσουν την αλλαγή μετά την πτώση. Must see, το φιλί ανάμεσα στους Έριχ Χόνεκερ και Λεονίντ Μπρέζνιεφ, αλλά και το αυτοκίνητο που περνά μέσα από το τείχος. Βεβαίως υπάρχει το Museum Island, όπου είναι συγκεντρωμένα αρκετά μουσεία και θα σου πάρει τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα για να επισκεφτείς -από εμπειρία σ’ το λέω.


Shop till you drop
Αν αγαπάς τις αγορές, θα απολαύσεις τη διαμονή σου στο Βερολίνο. Αν όμως σου αρέσουν τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά items, η πόλη αυτή θα γίνει ο ναός σου. Κάθε γειτονιά έχει το couleur locale της. Στη σαββατιάτικη υπαίθρια αγορά της Kollwitzplatz θα καταναλώσεις οστρακοειδή, σαμπάνιες, αλλαντικά και τυριά, κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση (σχεδόν), ενώ κάθε Κυριακή στην αγορά του Mauerpark θα βρεις εξαιρετικά έπιπλα, που όμως δεν είμαι σίγουρη πως θα χωρούν στη βαλίτσα σου! Αν ψάχνεις για αντίκες, τότε ένα πέρασμα από την Suarezstrasse πρέπει να το κάνεις. Αν όμως η αγάπη σου είναι τα vintage ρούχα, τα second hand αξεσουάρ, οι Βερολινέζοι σχεδιαστές και τα design αντικείμενα, τότε η Oderberger Str. στο Prenzlauer Berg θα γίνει το στέκι σου. Η περιοχή έχει αρκετά cafés στα οποία θα κάνεις πάμπολλες στάσεις κατά την παραμονή σου εκεί! Θα ανακαλύψεις τα δικά σου μαγαζιά με βινύλια, παπούτσια, γυαλιά ηλίου και τσάντες. Εννοείται πως μπαίνοντας σ’ αυτά τα μαγαζιά, η επικοινωνία σου με τους ιδιοκτήτες, θα σου αποκαλύψει τις καλύτερες inside πληροφορίες για parties και free συναυλίες!

Χαλαράαααα!
Αν είσαι της νοοτροπίας "χαλαράααααα", τότε στο Βερολίνο θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου. Τα πάρκα της πόλης μπορούν να σε φιλοξενήσουν, όταν στο πολύ "χαλαρό" θα "χαλαρώνεις" ακούγοντας "χαλαρωτική" μουσική. Στο Tiergarten να προσέξεις τις πάπιες, στο Mauerpark θα ακούσεις εξαιρετικούς μουσικούς και θα δεις πολλούς ζογκλέρ, ενώ στο Lietzensee Park θα ‘αράξεις’ δίπλα στη λίμνη. Βεβαίως το Βερολίνο αποτελείται κατά το ένα τρίτο του από λίμνες, άλση και δασύλλια, ενώ στα δύο του ποτάμια (Σπρέε και Χάφελ) θα απολαύσεις χαλαρές στιγμές.

Πού να μείνεις

  • Ku’damm 101 (www.kudamm101.com). Στην καρδιά του Δυτικού Βερολίνου, το τριάστερο design ξενοδοχείο είναι καλή και οικονομική λύση καθώς τα δωμάτιά του κοστίζουν €90.
  • Hotel Gat Point Charlie (www.gatrooms.de). Μόλις δύο λεπτά από το check point Charlie, το urban αισθητικής ξενοδοχείο θα σου στοιχίσει μόλις €90.
  • Casa Camper Berlin (www.casacamper.com/berlin). Αν τα φοράς δεν υπάρχει λόγος να μην επι-μείνεις σ’ αυτά. Τα παπούτσια camper τώρα και σε συσκευασία ξενοδοχείου! Είναι ακριβό αλλά είναι camper! Από €205!

Πού να φας
Η απάντηση είναι παντού! Όχι γιατί δεν πρόλαβα στις 10 ημέρες που έμεινα στο Βερολίνο να ‘χρίσω’ κάποιο αγαπημένο μου, αλλά γιατί παντού υπάρχουν καντίνες απ’ όπου μπορείς να προμηθευτείς τέλειο, γευστικότατο και πολύ χορταστικό σάντουιτς. Για παράδειγμα απέναντι από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, κάτω από τη σκιά των δέντρων, στα ξύλινα τραπέζια ή στη στάση Invalidenstrasse κάτω από τις ομπρέλες. Μην τολμήσεις να επιστρέψεις αν δε δοκιμάσεις currywurst, bagel και προφανώς σνίτσελ!

Tags Travel, travelling, Berlin, Βερολίνο, Ταξιδι


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2112 s (232 Queries.) // Parse time: 0.3584 s // Total time: 2.5696 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X