Έφη Σπύρου: Αλλαγή πορείας


Έφη Σπύρου: Αλλαγή πορείας

Αφού διένυσε μία πετυχημένη καριέρα στο χώρο της μόδας συμμετέχοντας στα ντεφιλέ των πιο γνωστών σχεδιαστών, η Έφη Σπύρου συστήνεται πλέον ως καλλιτέχνης και αποδεικνύει πως τα πάντα είναι θέμα ταλέντου!

Η συνέντευξη που παραχώρησε στη Βαρβάρα Γεωργιάδου και τη Madame Figaro.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΙΝΓΚ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ: Έχουν ένα κοινό. Εμένα. Ο εαυτός μου σαν μία ενικότητα πληθυντική.
Η ΜΟΔΑ: Μου χάρισε το εισιτήριο και εγώ έπρεπε να βρω τον προορισμό!
Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: Πόσο μας ξεγελάς ζωή… νωρίς μας φέρνεις φίλους πιστούς και ύστερα τους κρύβεις, για να τους ξαναφέρεις πάλι, δίπλα μας με άλλο πρόσωπο.
ΤΟ ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ: Ήταν, απ' όσο με θυμάμαι, πάντα η απόδρασή μου. Γι' αυτό και εγώ ύστερα από χρόνια περιπλάνησης και αναζήτησης είπα: «Καιρός δεν είναι πια και εγώ να παντρευτώ;»… Παντρεύτηκα τον πιο πιστό και παλιό μου φίλο…
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ: Είναι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου. Αισθάνομαι μία πειθαρχημένη απελευθέρωση. Η τέχνη είναι για μένα υπηρέτης και αφέντης.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΟΥ: Με άξονες τη μνήμη (ατομική-συλλογική) και τα αντικείμενα της καθημερινότητας, ακολουθώ τις εμμονές μου και θέτω ερωτήματα που έχουν σχέση με την ιδρυματοποίηση, την εξουσία, ταυτότητα-ετερότητα, απομόνωση, μοναξιά, σώμα-εργαλείο, α-σώμα, εν-σώματο… Έτσι αρθρώνεται ένας λόγος ποιητικός, για μία άλλη ανάγνωση των σημαντικών πραγμάτων της ζωής.
Ο ΛΟΓΟΣ ΜΟΥ: Δανείζομαι στοιχεία από την ιστορία της τέχνης  (από τον αρχαίο πολιτισμό, το μινιμαλισμό, την εννοιολογική τέχνη των Μοσχοβιτών) για να αρθρώσω ένα λόγο όπου μέσα από το αρχέτυπο και το συλλογικό προσπαθώ να αγγίξω την ουσία των πραγμάτων. Υλικά χυτά, στέρεα, σκληρά-μαλακά (ρητίνη, σίδερο, ξύλο, λάτεξ) παντρεύονται έτσι που να εξυπηρετούν την έννοια και τη μορφή.
ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΜΟΥ: Το τώρα και το πριν, οι παρούσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και οι πάντα παρούσες μνήμες της παιδικής ηλικίας.
Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ: Ήταν το 3Χ4Χ2,64. Εμφανίστηκε το 2007 προσεγγίζοντας το παιδικό τραύμα, αιτία του οποίου η ιδρυματοποίηση, η αποστείρωση, η απομόνωση, η μοναξιά...
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤONIO MARRAS: Η σειρά των έργων μου Swings έγινε γνωστή στο διευθυντή του περιοδικού Pop London. Μου ζητήθηκε να αναπτύξω τη γλυπτική αυτή εγκατάσταση και να οργανώσουμε μία φωτογράφηση. Με τη fashion editor Isabelle Kountoure και το φωτογράφο Rene Habermacher συντάξαμε μία ομάδα, που δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει τον καλύτερο από τους σχεδιαστές μόδας, τον Antonio Marras. Μοντέλο η γνωστή Ymre Stiekema, μακιγιέρ ο Γιάννης Σίσκος και hair stylist ο Παναγιώτης Παπανδριανός. Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε…
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: Η τέχνη έπλεε πάντα σε αγριεμένα νερά και ο ρόλος της γνωστός: να τα ταράζει περισσότερο.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Εγώ μέσα σε αυτή την κατάσταση που ζούμε, βλέπω το ποτήρι μισό και δουλεύω για το γεμάτο!
ΠΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ: Περπατώ πολύ στην Αθήνα, βγαίνω με φίλους ή πάω θέατρο. Όσο για την ημέρα μου; Κάθε μέρα είναι και ένα παιχνίδι χωρίς νικητή ή ηττημένο.
ΧΑΛΑΡΩΝΩ: Αδειάζοντας… στην αυλή μου…. Και δοκιμάζοντας τις γαστρονομικές δημιουργίες του άντρα μου. Ευτυχία!
Ο ΕΡΩΤΑΣ: Διαφεντεύει στη ζωή μου!
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ: Μου λείπουν τα ταξίδια και η τσιγγάνικη περιπλάνησή μου. Αναπολώ τους ξέφρενους ρυθμούς και αυτούς θέλω να αφήσω πίσω μου. Μέσα από τις χρονικές παύσεις-καθυστερήσεις ανακάλυψα τη μαγεία και τη σοφία. Του να κάνεις και να κρίνεις αυτό που έκανες.
ΕΠΟΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ: Να βρεθώ στην Cricoteka, κέντρο αφιερωμένο στο μεγάλο Πολωνό σκηνοθέτη και εικαστικό Tadeusz Kantor. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Μετά από μία πετυχημένη καριέρα ως top model, άλλαξε τα πάντα στη ζωή της και ακολούθησε τη μεγάλη της αγάπη, την τέχνη. Από το 2007 η δουλειά της παρουσιάζεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ το 2011 πραγματοποίησε στην Αθήνα την πρώτη ατομική της έκθεση με τίτλο Post Gravity. Στην παρούσα φάση ολοκλήρωσε με άριστα τη μεταπτυχιακή της έρευνα στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, ως υπότροφος του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου και του Ιδρύματος Α.Γ Λεβέντη (Iούλιος, 2013). Κατέχει Πτυχίο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (Άριστα, 2010), Master of Arts in Performance and Design, Central St. Martin's, University of London (Unit 1+2, ως υπότροφος ΙΚΥ, 2009) και Bachelor of Arts in Mass Media & Communication, University of Indianapolis (MCL, 2003).

Tags Έφη Σπύρου, τεχνη, πολιτισμος


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.0952 s (232 Queries.) // Parse time: 0.3701 s // Total time: 2.4653 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X