Υπερκόπωση: τι να κάνεις


Υπερκόπωση: τι να κάνεις

Είναι γεγονός ότι λόγω της μείωσης προσωπικού σε πολλές επιχειρήσεις, ο όγκος της δουλειάς έχει αυξηθεί και οι εργαζόμενοι κουράζονται πολύ περισσότερο. Τι γίνεται όμως όταν από απλή κούραση και εργασιακό άγχος, καταλήγουμε στην υπερκόπωση;

Πώς καταλαβαίνεις πως έχεις πάθει από υπερκόπωση; Η κόπωση προκαλεί  αυξημένη έκκριση ορμονών του stress ενώ παράλληλα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή παροχή, ενώ συχνά ο άνθρωπος που πάσχει από υπερκόπωση έχει ταχυκαρδία. Μερικά ακόμη συμπτώματα της υπερκόπωσης είναι η εξάρτηση από τον καφέ, το τσάι ή τα αναψυκτικά, το αίσθημα εξάντλησης και ατονίας, καθώς και η μειωμένη σεξουαλική διάθεση.

Ποιοί είναι πιο επιρρεπείς; Τα άτομα που πάσχουν από υπερκόπωση είναι συνήθως αυτά που βρίσκονται σε περίοδο κύησης, στην εμμηνόπαυση, που πίνουν πολύ αλκοόλ, κάνουν ακατάλληλες δίαιτες, έχουν έντονο στρες, ή κάποια ίωση. Ακόμα, τα φάρμακα που περιέχουν βενζοδιαζεπίνες προκαλούν υπερκόπωση.

Ποια είναι η διαφορά από της υπερκόπωσης από την απλή κούραση; Έχει παρατηρηθεί πως τα «σημάδια» της υπερκόπωσης είναι παρόμοια με αυτά της κούρασης με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση η κατάσταση είναι πιο ακραία. Άτομα που πάσχουν από υπερκόπωση δυσκολεύονται να κάνουν ακόμη και τα στοιχειώδη της καθημερινότητας, όπως το να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Τι μπορείς να κάνεις; Βρες ελεύθερο χρόνο. Όταν βάζουμε περισσότερες δραστηριότητες απ’ όσες χωρούν σε ένα 24ωρο, είναι φυσικό να καταλήγουμε στην υπερκόπωση. Γίνε ακόμη καλύτερος φίλος της τεχνολογίας.Τα τεχνολογικά μέσα μάς βοηθούν να ολοκληρώνουμε τις διάφορες εργασίες που έχουμε πιο γρήγορα. Το skype για παράδειγμα έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά εργαλεία τηλεδιάσκεψης για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, τέτοια μέσα μπορεί να γίνουν δίκοπο μαχαίρι αφού συχνά τα χρησιμοποιούμε ακόμη και όταν βρισκόμαστε σπίτι ή στις διακοπές. Αφιέρωσε χρόνο στην οικογένεια. Απέφυγε όσο μπορείς τις συζητήσεις γύρω από τη δουλειά και χαλάρωσε όσο το δυνατόν περισσότερο. Βρες χρόνο για δημιουργικές δραστηριότητες. Ανανεώνει την ψυχική δύναμη, προκαλεί τόνωση και ταυτόχρονα αναζωογονεί το σώμα. Και τέλος, θυμήσου να κάνεις διακοπές. Είναι καλοκαίρι!

Tags health, υγεια, υπερκόπωση, κούραση, εργασία


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0050 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0323 s // Total time: 0.0373 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X