Πώς σχετίζεται η διατροφή με τη ψυχική υγεία;


Πώς σχετίζεται η διατροφή με τη ψυχική υγεία;

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.   

Η διατροφή σχετίζεται στενά με τη ψυχική υγεία με πολλούς τρόπους. Μερικοί από αυτούς είναι: 

•    Διατροφικά συστατικά: Η διατροφή παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Ορισμένες θρεπτικές ουσίες, όπως τα ωμέγα-3  λιπαρά οξέα και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, έχουν συσχετιστεί με την ψυχική υγεία και τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους.

•    Επίδραση στον εγκέφαλο: Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διανοητική ικανότητα. Ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην προαγωγή της νευροπλαστικότητας και στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής.

•    Κατάθλιψη και άγχος: Υγιεινά διατροφικά πρότυπα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Αντίθετα, υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα.

•    Άμυνα από το στρες: Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίσει καλύτερα το στρες. Καθώς το στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, η διατροφή που παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεών του.

Βελτίωσε τη ψυχική σου υγεία μέσω της διατροφής, με τις πιο κάτω συμβουλές:

•    Επικεντρώσου σε ολόκληρα, θρεπτικά πυκνά τρόφιμα: Βάσισε τα γεύματα σου γύρω από τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και τη γενική ευημερία.  

•    Δώσε προτεραιότητα στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Ένταξε στη διατροφή σου πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες), λιναρόσπορος, σπόροι chia και καρύδια. 

•    Περιόρισε τα επεξεργασμένα και πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα: Μείωσε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, σνακ και ροφημάτων με ζάχαρη, καθώς μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. 

•    Ισορρόπησε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Κατανάλωνε γεύματα που είναι ισορροπημένα σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά για να βοηθήσεις τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της μέρας. 

•    Πιες αρκετό νερό: Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και τη διάθεση, οπότε στόχευσε στο να πίνεις νερό τακτικά, ειδικά όταν είναι ζέστη ή κατά τη διάρκεια της άσκησης.  

•    Πιες αλκοόλ και καφέ με μέτρο: Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να διαταράξει τις συνήθειες ύπνου και να επιδεινώσει το άγχος και το στρες. 

Εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα ψυχικής υγείας ή έχεις διατροφικές ανησυχίες, μη διστάσεις να ζητήσεις υποστήριξη από έναν επαγγελματία υγείας ή εγγεγραμμένο διαιτολόγο.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι μικρές αλλαγές μπορούν να γίνουν ρουτίνα με την πάροδο του χρόνου, οπότε ξεκίνα με κάτι που μπορείς να το διαχειρίζεσαι εύκολα, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και σταδιακά θα δεις ότι θα γίνει τρόπος ζωής. 

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags υγεια, Διατροφή, αντρια ιωαννου


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0063 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0459 s // Total time: 0.0522 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X