5 top συμβουλές διατροφής για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής


5 top συμβουλές διατροφής για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Από τη nutritionist, Άντρια Ιωάννου. 

Στην σημερινή εποχή, το να διατηρείς μία υγιεινή διατροφή μπορεί συχνά να φαίνεται σαν κάτι ακατόρθωτο. Με αμέτρητες δίαιτες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και γίνονται trends, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν παντού συμβουλές που τις περισσότερες φορές δεν είναι καν επιστημονικά τεκμηριωμένες, είναι εύκολο να μην ξέρεις από που να ξεκινήσεις. Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Εστιάζοντας σε μερικές βασικές αρχές, μπορείς να κάνεις σημαντικά βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. 

1) Δώσε προτεραιότητα σε πλήρη, μη επεξεργασμένα τρόφιμα: Ένας από τους απλούστερους αλλά πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσεις τη διατροφή σου είναι να δώσεις προτεραιότητα σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής, άπαχες πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Τα πλήρη τρόφιμα (που είναι στην αρχική τους μορφή δηλαδή) είναι γεμάτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της υγείας και τη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Στόχευσε να γεμίζεις το πιάτο σου με μια πολύχρωμη σειρά φρούτων και λαχανικών, επίλεξε δημητριακά ολικής άλεσης όπως κινόα ή καστανό ρύζι και άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, ψάρι ή όσπρια.

2) Έλεγχος μερίδας: Τα μεγέθη των μερίδων στη εποχή που ζούμε έχουν αυξηθεί σημαντικά, συμβάλλοντας στην υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους. Η εξάσκηση στον έλεγχο των των μερίδων μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς την πρόσληψη θερμίδων πιο αποτελεσματικά και να αποτρέψεις την υπερβολική κατανάλωση. Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις μικρότερα πιάτα και μπολ, δίνοντας προσοχή στο μέγεθος της μερίδας που αναγράφεται στη συσκευασία και λάβε υπόψη σου τα σημάδια πείνας και κορεσμού. 

3) Μείνε ενυδατωμένος/η: Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τη σημασία της ενυδάτωσης για τη γενική υγεία και ευεξία. Το νερό παίζει βασικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης, της απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, της ρύθμισης της θερμοκρασίας και της απομάκρυνσης των άχρηστων ουσιών. Στόχος είναι να πίνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα ή και περισσότερο εάν είσαι σωματικά δραστήριο άτομο ή ζεις σε ζεστό κλίμα. Επιπλέον, προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών όπως αναψυκτικά και χυμούς, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας.

4) Μην φοβάσαι τα λιπαρά: Το διαιτητικό λίπος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λιπαρά ίσα. Επικεντρώσου στην πρόσληψη υγιεινών λιπαρών όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο και τα λιπαρά ψάρια, περιορίζοντας παράλληλα τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε τηγανητά φαγητά, επεξεργασμένα σνακ και αρτοσκευάσματα. Να θυμάσαι ότι το λίπος είναι πλούσιο σε θερμίδες, οπότε η κατανάλωση με μέτρο είναι το κλειδί.

5) Εξάσκησε την ενσυνείδητη διατροφή: Με τους γρήγορους ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει πλέον να ζούμε, είναι εύκολο να πέσουμε στη συνήθεια της αλόγιστης διατροφής, όπου καταναλώνουμε φαγητό γρήγορα και χωρίς πολλή σκέψη. Ωστόσο, το να εξασκείς την ενσυνείδητη διατροφή θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και να συντονιστείς με τα σημάδια πείνας και κορεσμού. Αφιέρωσε χρόνο για να απολαύσεις κάθε μπουκιά, μάσησε αργά και δώσε προσοχή στο πως διαφορετικά τρόφιμα σε κάνουν να αισθάνεσαι. Απόφυγε περισπασμούς όπως οθόνες ή φαγητό στα γρήγορα και επικεντρώσου στην απόλαυση των γευμάτων σου σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Ενσωματώνοντας αυτές τις απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές στην καθημερινή σου ρουτίνα, μπορείς να κάνεις σημαντικά βήματα προς τη βελτίωση της ευεξίας σου. Να θυμάσαι ότι οι αλλαγές εδραιώνονται με την πάροδο του χρόνου, οπότε ξεκίνησε εστιάζοντας σε μία ή δύο συμβουλές αρχικά και έχε επιμονή μέχρι να γίνουν ρουτίνα. Με αφοσίωση και συνέπεια, μπορείς να πετύχεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να αισθανθείς καλύτερα τόσο μέσα όσο και έξω.

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 0.0063 s (13 Queries.) // Parse time: 0.0370 s // Total time: 0.0433 s // Source: cache

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X