Σχέση + απόσταση + Κανόνες επιβίωσης = ! (Μέρος Β)


Σχέση + απόσταση + Κανόνες επιβίωσης = ! (Μέρος Β)

Μπορεί η αγάπη εξ’ αποστάσεως να επιβιώσει;  Τι λέει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Χριστίνα Σορόκου.  

Σίγουρα η επιτυχία μιας σχέσης αυτού του είδους βασίζεται στο χρονικό διάστημα που η σχέση προϋπήρχε της απόστασης  και στο πόσο θεμελιωμένη ήταν, πριν να αντιμετωπίσει την απόσταση.
Ενας από τους πιο δύσκολους παράγοντες στις σχέσεις εξ’ αποστάσεως πιθανόν  να είναι η περιορισμένη σεξουαλική ζωή μας. Όμως και πάλι η τεχνολογία,  σαν τον superman, μπορεί να μας διευκολύνει … Σεξ μέσο τηλεφώνου, σεξ από την οθόνη … Βέβαια καλό θα ήταν πρώτα να σιγουρευτούμε ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τον/την σύντροφο μας για να μην καταλήξουμε σε κανένα YouTube-το πιο λίγο. Επίσης, όπως και στο σεξ, έχουμε προσωπικές ανάγκες τις οποίες δεν παραμελούμε κατά τη διάρκεια της σχέσης εξ' αποστάσεως.


Η σχέση εξ' αποστάσεως δεν μπορεί να υπάρξει για πάντα … ή στο «θα δούμε». Χρειαζόμαστε φως στο τέρμα του τούνελ. Γι’ αυτό και χρειάζεται να υπάρξει και μια συζήτηση για το πότε η σχέση από εξ-αποστάσεως θα μπορέσει να μετατραπεί σε σχέση χωρίς απόσταση. Αυτή είναι η πιο σημαντική ημερομηνία η οποία μας χρειάζεται να την ξέρουμε. Πάντοτε εξερευνώντας όλες μας τις επιλογές μαζί, βοηθάει να μπορούμε να χειριστούμε και τις προσδοκίες μας για το μέλλον.


Οι προσδοκίες μας για το μέλλον και τον άνθρωπό μας μέσα από μια σχέση εξ΄αποστάσεως αντιμετωπίζουν και πολλούς κινδύνους.
Μπορεί να λατρεύουμε και πραγματικά να αγαπάμε ο ένας τον άλλο, κάνοντας όνειρα  για τη στιγμή που θα είμαστε κοντά για να μοιραστούμε τη ζωή, αλλά … αν η σχέση τερματιστεί πριν προλάβουμε να την ζήσουμε, υπάρχει μεγάλη περίπτωση έστω ο ένας από τους δυο, να ζει με την σκέψη πως θα ήταν αν δεν υπήρχε η απόσταση. Οι ενοχές των αποφάσεων τους μπορεί να τους στοιχειώσουν για πολλή καιρό όπως και σε κάποιες περιπτώσεις να νοιώθουν ότι σπατάλησαν χρόνια από τη ζωή τους.


Άλλος ένας κίνδυνος είναι η απιστία όταν ο ένας από τους δύο είναι πιστός ενώ ο άλλος δεν …Παρόλο που είναι ένας κίνδυνος σε όλες τις σχέσεις, στις σχέσεις εξ αποστάσεως είναι κακά τα ψέματα πολύ πιο εύκολο … Επίσης, αυτό θα σήμαινε ότι η σχέση και η αφοσίωση ισχύει μόνο για τον ένα από τους δυο … αυτό και μόνο μπορεί να διαλύσει τον οποιοδήποτε που ίσως σε κάποια φάση έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια.


Μεγάλος κίνδυνος είναι επίσης και η πιθανότητα ότι ίσως ένας από τους δυο να είναι συνεχώς δυστυχισμένος μέσα σε αυτή την απόσταση. Αυτό φυσικά γιατί κάποιοι αναμένουν την επανασυμβίωση με το ταίρι τους και μόνο τότε να δώσουν το «οκ» του εαυτού τους να είναι ευτυχισμένοι.

Αποτέλεσμα: η σχέση να ασχολείται με το τι θα μπορούσε να ήταν αντί του τι είναι και πως το εκμεταλλευόμαστε. Άλλο πιθανό αποτέλεσμα, ένας από τους δυο να σπάσει μέσα από μια τέτοιαμιζέρια και ταυτόχρονα, η σχέση να μην υλοποιηθεί ποτέ.
Ο οικονομικός παράγοντας … παίζει το ρόλο του. Και ναι, το Skype έχει διευκολύνει ποιοτικά αλλά και οικονομικά την επικοινωνίας μας. Τα έξοδα όμως και πάλι μπορούν να συσσωρευτούν με όλα τα μικρά μικρά που στέλνουμε ταχυδρομικώς και όλα τα ταξιδάκια που κάνουμε για να μειώσουμε το χρόνο απόστασής μας. Με το ρίσκο να είμαστε εμείς αυτοί που επενδύουμε (λόγο φύσης μας) πιο πολύ στη σχέση … έχουμε και την μεγαλύτερη πιθανότητα να πληγωθούμε πολύ περισσότερο αν η σχέση δεν δουλέψει … 


Ο μεγαλύτερος μας εχθρός και στη σχέση αλλά και στην περίπτωση που η σχέση τερματιστεί, είναι η μυθοποίηση της σχέσης αλλά και του/της συντρόφου μας που δημιουργείται μέσα από την απόσταση. Στο μυαλό μας, μιας και δεν ζούμε τον άνθρωπο μας στην καθημερινότητα του, η εικόνα για το πρόσωπο του/της παίρνει διαστάσεις. Έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα αυτού ή αυτής που ερωτευτήκαμε και αυτή την εικόνα κρατάμεκατά τη διάρκεια μιας σχέσης εξ-αποστάσεως.

Δεν ζούμετο όλο του/της σαν άνθρωπος. Ταυτόχρονα, με βάση αυτή την «τέλεια» εικόνα, κτίζουμε το όνειρο της «τέλειας» κοινής μας ζωής, το οποίο όνειρο δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες και ρουτίνες στην καθημερινότητας μας. Αφού κτίσαμε μια τόσο όμορφη εικόνα, ένα τόσο όμορφο όνειρο, η πραγματικότητα μας προσγειώνει. Ο άνθρωπος που νομίζαμε πως ξέραμε δεν υπάρχει. Η ονειρική σχέση δεν υπήρξε ποτέ και το όνειρο μένει ανεκπλήρωτο. Κοιτάζουμε ξανά και ξανά τα γράμμα του, τους τηλεφωνικούς λογαριασμούς, τα email … τίποτα δεν βγάζει νόημα εκτός του ότι τον/την μυθοποιήσαμε μέσα από την απόσταση και ήμασταν ερωτευμένοι με αυτό που θα μπορούσε να ήταν, ή που νομίζαμε ότι ήταν.
Ο πόνος σε μια τέτοια περίπτωση είναι μεγαλύτερος.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να έχουμε μια δυνατή αίσθηση του ποιοι είμαστε και τι αξίζουμε. Επίσης χρειάζεται να είμαστε προσγειωμένοι και ναι να κάνουμε όνειρα αλλά όνειρα τα οποία βασίζονται στην πραγματικότητα. Αυτές οι σχέσεις είναι δύσκολές, όχι όμως απίθανες. Σε κάποιους αρμόζει στην προσωπικότητα τους και σε κάποιους όχι.
Εσένα;

Υ.Γ: Ποτέ μη λες ποτέ

INFO: Χριστίνα Φ. Σορόκου
Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός& Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Φωτίου 3, Ρίβερ Κωρτ. 3ος όροφ, Αρ. 16, 1095/Λευκωσία
Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718
http://www.facebook.com/CenterOfPsychotherapyAndPsychometrics
ΚέντροΨυχοθεραπείας &Ψυχομετρικής

Tags σχεσεις, Γαμος, σεξ, ΑΠΟΣΤΑΣΗ


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 2.2950 s (233 Queries.) // Parse time: 0.3024 s // Total time: 2.5974 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X