Ψάρι ή κρέας: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά;


Ψάρι ή κρέας: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά;

Η Στέλλα Πετρίδου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Κρέας ή ψάρι; Η απάντηση είναι και τα δύο για διαφορετικούς όμως λόγους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  Για όσους  είναι γονείς είναι γνωστό ότι η  διατροφή των παιδιών τους  πολλές φορές τους δημιουργεί πονοκέφαλο. 

Συχνά οι γονείς αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να συμπεριλάβουν κάτι διαφορετικό στο μενού των παιδιών τους. Παρόλα αυτά τα παιδιά οφείλουν να έχουν πλούσιο μενού, που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Πράγμα απαραίτητο για τη σωστή τους ανάπτυξη. Όσο λοιπόν και «δύσκολα» να είναι τα παιδιά σας στο θέμα του φαγητού, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να κάνετε τα «μαγικά» σας, προκειμένου να τρώνε τόσο κρέας όσο και ψάρι.

Η "δυναμική" ομάδα τροφίμων

Τόσο το κρέας όσο και το ψάρι ανήκουν σε αυτές τις ομάδες τροφίμων που κατεξοχήν προμηθεύουν τον οργανισμό με πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες είναι πολύτιμες  τόσο για τη διατήρηση των ιστών όσο και για τη σύνθεση νέων ιστών και κυττάρων.

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει οι γονείς να φροντίζουν, οι πρωτεΐνες που λαμβάνουν τα παιδιά τους μέσα από το φαγητό να είναι τουλάχιστον κατά τα 2/3 υψηλής βιολογικής αξίας.  Με τον όρο αυτό εννοούμε τις πρωτεΐνες εκείνες που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά δηλαδή που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας περιέχονται στο κόκκινο κρέας, στο ψάρι αλλά και στα αυγά, πουλερικά και γαλακτοκομικά.  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών (πχ. φακές μουτζιέντρα) μας δίνει επίσης πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας λόγω της αλληλοσυμπλήρωσης των αμινοξέων.

•    Το ψάρι

Όσον αφορά στα ψάρια, το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν στο διαιτολόγιο του παιδιού σας τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα. Kάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές φαντάζει δύσκολο, καθώς τα περισσότερα παιδιά καταναλώνουν ψάρι μία φορά τη βδομάδα ή και καθόλου.

Καλά λιπαρά και ψευδάργυρος στο ψάρι

Στα ψάρια βρίσκονται τα  Ω-3 και Ω-3 και τα Ω-6 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του μικρού σας. Είναι αποδεδειγμένο ότι προστατεύουν τον οργανισμό από αρκετές ασθένειες όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Επίσης, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, καθώς έχουν σπουδαίες αντιφλεγμονώδεις και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Ακόμη παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες κυτταρικές διεργασίες, οι οποίες σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπιδίων.

Πέραν όμως από τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και φυσικά το ασβέστιο και το φωσφόρο (σημαντικά για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών των παιδιών σας) τα ψάρια περιέχουν ψευδάργυρο.  Ο ψευδάργυρος, βοηθάει στην ενίσχυση της μνήμης, στη συγκέντρωση των παιδιών ακόμα και στην επούλωση των πληγών.  

Από την άλλη τα λιπαρά ψάρια θεωρούνται καλύτερη επιλογή σε σχέση με τα μη λιπαρά, σε αντίθεση με τα κρέατα που εκεί προτιμάμε τα μη λιπαρά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα Ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια είναι πολύ ωφέλιμα. Τέτοια ψάρια είναι για παράδειγμα ο τόνος, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο γαύρος και η πέστροφα.

•    Το κρέας 

Όσον αφορά στο κρέας, τα παιδιά σας θα πρέπει να  καταναλώνουν περίπου 1 με 2 φορές τη βδομάδα λευκό κρέας (δηλαδή γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κουνέλι) και 1 φορά τη βδομάδα κόκκινο κρέας. Καλό είναι να αποφεύγουν τα πολλά ζωικά λίπη, όπως είναι για παράδειγμα η πέτσα από το κοτόπουλο.

Οι πρωτεΐνες που περιέχει το κρέας είναι υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που τις καθιστά  πολύτιμες και απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.

Το λίπος του κρέατος 

Το λίπος που περιέχει το κρέας σε αντίθεση με το λίπος του ψαριού δεν θεωρείται «καλό» καθώς είναι κορεσμένο. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης πλάσματος και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Επομένως θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί όσον αφορά στην πρόσληψη λίπους από το κρέας.

Καλό είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να μην καταναλώνουν συχνά παχιά κρέατα και αλλαντικά. Οι διατροφικές αυτές συνήθειες συχνά τους ακολουθούν και ως ενήλικες.  Κάτι που θα έχει επίπτωση τόσο στο μελλοντικό τους βάρος,  όσο και στην υγεία τους.

Έξυπνες λύσεις

Είτε πρόκειται για κρέας  ή για ψάρι, το παιδί είναι παιδί και για το λόγο αυτό θα πρέπει να του βάζετε μικρές μερίδες στο πιάτο του. Σε πολλά παιδιά η εμφάνιση ενός πιάτου με μία τεράστια μερίδα φαγητού, προκαλεί αποστροφή.

•    Αν πρόκειται για ψάρι, καθαρίστε το καλά από τα κόκαλα και «ξεγελάστε» το παιδί σας. Αν συνεχίζει να είναι αρνητικό με το ψάρι,  φτιάξτε του ψαροκροκέτες ή ψαρόσουπα.

•    Όσον αφορά στο κρέας, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και οι συνταγές περισσότερες. Μπορείτε για παράδειγμα να μαγειρέψετε το κρέας στον ατμό, έπειτα να το κόψετε σε λεπτά κομμάτια και τέλος να το ανακατέψετε με λιωμένα λαχανικά ή να κάνετε μία κρεατόσουπα με λαχανικά ή να φτιάξετε burger με κιμά χαμηλό σε λιπαρά.

Τελικά κρέας ή ψάρι;

Η βασικότερη διαφορά που έχει το κρέας από το ψάρι, είναι το λίπος.  Το λίπος του κρέατος είναι κυρίως κορεσμένο, ενώ το λίπος του ψαριού είναι πολυακόρεστο,  λόγω των  απαραίτητων λιπαρών οξέων που περιέχει.  Γι΄ αυτό και τα παιδιά,  πέραν του γεγονότος ότι θα πρέπει να συνηθίσουν να έχουν ποικιλία στη διατροφή τους, σίγουρα θα πρέπει να μάθουν να τρώνε ψάρι. Μη ξεχνάτε ότι εσείς είστε αυτοί που δίνεται πρώτοι το παράδειγμα μίας καλής ή όχι διατροφής στα παιδιά σας.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

Tags ψαρι, ΚΡΕΑΣ, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.9825 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3040 s // Total time: 2.2865 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X