Τροφές που σου φτιάχνουν τη διάθεση!


Τροφές που σου φτιάχνουν τη διάθεση!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις. 

Η ψυχική μας υγεία και γενικά η διάθεση μας φαίνεται ότι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως το στρες, τα προβλήματα στη δουλειά, οι οικονομικές δυσκολίες, η κακή ποιότητα ή η έλλειψη ύπνου και άλλα πολλά. Σίγουρα, δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα, κάποια άλλα όμως είναι στο χέρι μας… Και εννοώ τη διατροφή! Η σχέση τροφής - διάθεσης έχει μελετηθεί σε πολλές έρευνες που έδειξαν πως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου άρα και τη ψυχική κατάσταση ενός ατόμου.

Ποια τρόφιμα είναι αυτά;

•    Λιπαρά ψάρια όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί

Γιατί: είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης.

•    Σοκολάτα υγείας με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% κακάο

Γιατί: περιέχει τις ουσίες καφεΐνη και θεοβρωμίνη οι οποίες έχουν συσχετιστεί με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και ενίσχυση της διάθεσης ενώ λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Περιορίσου σε 20 – 30γρ αφού είναι πλούσια σε θερμίδες.

•    Τρόφιμα με προβιοτικά π.χ παραδοσιακό γιαούρτι, γιαούρτι εμπλουτισμένο με προβιοτικά, κεφίρ

Γιατί: τα προβιοτικά (ζωντανοί μικροοργανισμοί) συμβάλλουν στη διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου και αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης (χημική ουσία του εγκεφάλου που επηρεάζει τη διάθεση και το στρες). Η υγεία του εντέρου έχει συσχετιστεί επίσης με την υγεία του εγκεφάλου και το χαμηλό κίνδυνο για κατάθλιψη.

•    Μπανάνες

Γιατί: είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα τα οποία διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ισορροπία και συμβάλλουν στην καλή διάθεση.

•    Ξηροί καρποί π.χ καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια Βραζιλίας 

Γιατί: είναι πλούσιοι σε τρυπτοφάνη, ψευδάργυρο και σελήνιο, ουσίες που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

•    Βρώμη

Γιατί: είναι τρόφιμο ολικής άλεσης, αποτελεί πηγή φυτικών ινών που συμβάλλουν στην ισορροπία των επιπέδων σακχάρου και ενισχύουν τη διάθεση.

•    Όσπρια

Γιατί: περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β, που βελτιώνουν τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ουσιών όπως η σεροτονίνη, ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

•    Καφές

Γιατί: η καφεΐνη που περιέχει απελευθερώνει τις ουσίες ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευχάριστα.

Να θυμάσαι ότι οι μικρές αλλαγές στη διατροφή σου μπορεί να επιφέρουν μεγάλη βελτίωση στη διάθεση και γενικά στην ευεξία σου. Εκτός από αυτό, μια σωστή διατροφή θα ενισχύσει την υγεία και την άμυνα του οργανισμού σου!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags αντρια ιωαννου, διαθεση, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 3.1143 s (249 Queries.) // Parse time: 0.9540 s // Total time: 4.0683 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X