Tips για να τρως περισσότερα φρέσκα φρούτα!


Tips για να τρως περισσότερα φρέσκα φρούτα!

Η Άντρια Ιωάννου, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος σου λέει όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις.   

Τα φρούτα είναι πλούσια σε διάφορες θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων είναι σημαντική  για να λαμβάνουμε όλα τα οφέλη που μπορούν να μας δώσουν. 

Οι διατροφικές συστάσεις αναφέρουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 1,5 – 2 φλιτζάνια φρέσκου φρούτου την ημέρα, ενώ οι άντρες 2 – 2,5 φλιτζάνια. 

Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι φρέσκου φρούτου ισοδυναμεί περίπου με ένα μικρό μήλο, μια μεγάλη μπανάνα, δύο ακτινίδια, ένα μεγάλο πορτοκάλι ή ροδάκινο, ένα μέτριο αχλάδι κλπ.

Πόσοι από εμάς καλύπτουμε όντως την ποσότητα αυτή; 

Αν νομίζεις ότι δεν τρως όσα φρέσκα φρούτα θα έπρεπε, δοκίμασε τα πιο κάτω tips για να αυξήσεις την κατανάλωση σου:

1) Βάλε φρούτα στο πρωινό σου! Είτε σου αρέσει να ξεκινάς τη μέρα σου με δημητριακά και γάλα ή βρώμη σε γιαούρτι ή porridge μπορείς να προσθέσεις ένα φρούτο π.χ μια μπανάνα η οποία θα δώσει και ωραία γλυκιά γεύση.

2) Φάε μια φρουτοσαλάτα για απογευματινό σνακ! Αν δεν έχεις καταναλώσει καθόλου φρούτα μέσα στη μέρα, μια φρουτοσαλάτα με 2 φρούτα και ½ ποτήρι φρέσκο χυμό θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι.

3) Βάλε φρούτα στη σαλάτα σου. Κάνουν τη σαλάτα ιδιαίτερη και διαφορετική από ότι έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα! Κάνε τους συνδυασμούς που νομίζεις θα σ’ αρέσουν και δοκίμασε τους. 

4) Κάνε smoothie με φρούτα. Πανεύκολος τρόπος για να καταναλώνεις φρούτα, αν σου αρέσουν τα smoothies. Συνδύασε τα με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών για να καλύψεις και τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη και να το κάνεις πιο χορταστικό. 

5) Κατανάλωσε φρούτα ως ελαφρύ βραδινό γεύμα. Πώς; Συνδύασε 1-2 φρούτα με λίγο γιαούρτι ή κάποιο κράκερ / κριτσίνι και λίγο τυρί. Ιδανικό για άτομα που θέλουν να τρώνε ελαφρά το βράδυ και για αυτούς που ακολουθούν πρόγραμμα για απώλεια βάρους.

6) Και κάτι τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό! Βάλε τα φρούτα στον πάγκο ή το τραπέζι της κουζίνας σου ή κάπου αλλού που να μπορείς να τα βλέπεις άμεσα. Θα είναι πιο εύκολο έτσι να τα τρως και να μην τα ξεχνάς!

Άντρια Ιωάννου

Κλινική Διατροφολόγος - Διαιτολόγος (BSc, MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ. 96799026

Διεύθυνση: Υμηττού 1Α Πλατύ Αγλαντζιάς 2113, Λευκωσία

Email: andriaioannou_nutrition@outlook.com

Facebook: Andria Ioannou Clinical Dietitian / Nutritionist

Instagram: @ai.dietitian

Tags φρούτα, Διατροφή, υγεια


# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8273 s (249 Queries.) // Parse time: 0.3337 s // Total time: 2.1610 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X