8+1 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού


8+1 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση καρπουζιού

Όσα χρειάζεται να ξέρετε.

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο που είναι επίσης καλό για εσάς. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλές υγιείς φυτικές ενώσεις.

Τα 9 οφέλη από την κατανάλωση του καρπουζιού:

1.     Ενισχύει την ενυδάτωση σας

Το πόσιμο νερό είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Είναι ενδιαφέρον ότι το καρπούζι είναι 92% νερό. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα φρούτα και τα λαχανικά σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι.

2.     Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες:

Όσον αφορά τα φρούτα, το καρπούζι είναι ένα από τα χαμηλότερα σε θερμίδες - μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι (154 gr). Αυτό είναι χαμηλότερο από ακόμη και φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως τα μούρα.

Ένα φλιτζάνι (154 gr) καρπούζι έχει επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών των βιταμινών και μετάλλων:

·     Βιταμίνη C: 21% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI)

·     Βιταμίνη Α:18% της RDI

·     Κάλιο: 5% της RDI

·     Μαγνήσιο:4% του RDI

·     Βιταμίνες Β1, Β5 και Β6: 3% του (RDI)

Το καρπούζι είναι επίσης υψηλό σε καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένου του β-καροτένιου και του λυκοπενίου.

3.     Η κατανάλωση του καρπουζιού μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει το λυκοπένιο και άλλες μεμονωμένες φυτικές ενώσεις στο καρπούζι για τις αντικαρκινικές επιδράσεις τους.

4.     Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Αρκετά θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στη χοληστερόλη.

5.     Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης, καθώς είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά λυκοπένιο και βιταμίνη C. Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση εμφάνισης και εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

6.     Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Το λυκοπένιο βρίσκεται σε διάφορα μέρη του ματιού όπου βοηθά στην προστασία από οξειδωτική βλάβη και φλεγμονή.

Μπορεί επίσης να αποτρέψει τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD). Αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα στα μάτια που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ηλικιωμένους ενήλικες. Ο ρόλος του λυκοπενίου ως αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης και της επιδείνωσης της AMD.

7.     Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ στο καρπούζι, μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο. Είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο χυμός καρπουζιού φαίνεται να ενισχύει την απορρόφηση της κιτρουλίνης. Μια μικρή μελέτη έδωσε στους αθλητές απλό χυμό καρπούζι, χυμό καρπουζιού αναμεμειγμένο με κιτρουλίνη ή ένα ποτό κιτρουλίνης. Και τα δύο ποτά καρπούζι οδήγησαν σε μικρότερο πόνο στους μυς και ταχύτερη ανάκτηση των καρδιακών παλμών, σε σύγκριση με την κιτρουλίνη από μόνη της.

8.     Είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά

Δύο βιταμίνες στο καρπούζι - Α και C - είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας ελαστικό και τα μαλλιά σας δυνατά.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα αφού βοηθά στη δημιουργία και την επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α , το δέρμα σας μπορεί να φαίνεται ξηρό και ξεφλουδισμένο.

Τόσο το λυκοπένιο όσο και η βήτα-καροτίνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός σας από ηλιακά εγκαύματα.

9.     Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Το καρπούζι περιέχει πολύ νερό και μικρή ποσότητα φυτικών ινών - και τα δύο είναι σημαντικά για την υγιή πέψη.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να παρέχουν χύμα για τα κόπρανά σας, ενώ το νερό βοηθά στη διατήρηση της αποτελεσματικής κίνησης του πεπτικού σας συστήματος.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε νερό και πλούσιες σε φυτικές ίνες , συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για την προώθηση των φυσιολογικών κινήσεων του εντέρου.

Στέλλα Πετρίδου,

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος (MSc)

Συμβεβλημένη με το Γενικό Σύστημα Υγεία (ΓεΣΥ)

Τηλ: 99038921

Email: stellapetridou@hotmail.com

Instagram: @nutritionplanforlife

Website: https://nutritionplanforlife.wordpress.com

Facebook Page: Stella Petridou Clinical Dietitian - Nutritionist

 



# ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ




# Διαβαστε Περισσοτερα




Query time: 1.8257 s (252 Queries.) // Parse time: 0.3601 s // Total time: 2.1858 s // Source: database

×
×
CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X